miercuri, 16 septembrie 2015

Noi imagini spectaculoase cu planeta Pluto

de 11 Sep 2015   •   17:19 Comenteaza
Noi imagini spectaculoase cu planeta Pluto 132
Foto: NASA
O nouă serie de fotografii de înaltă rezoluţie cu planeta pitică Pluto, extrem de spectaculoase, realizate de sonda spaţială New Horizons, au fost publicate recent de NASA, informează huffingtonpost.com, potrivit Mediafax.
   
Noile imagini, realizate pe parcursul verii, în timp ce sonda New Horizons a survolat această planetă pitică, vor permite oamenilor de ştiinţă să examineze anumite trăsături specifice ale reliefului de pe Pluto.
PUBLICITATE
   
Una dintre imagini prezintă regiunea întunecată Cthulhu în apropiere de o câmpie îngheţată, denumită Sputnik Planum - aceste nume sunt informale, până când vor fi aprobate de Uniunea Astronomică Internaţională.
   
"Dacă un artist ar fi pictat-o pe Pluto înainte de survolarea făcută de sonda noastră, aş fi spus cel mai probabil că e vorba de o imagine exagerată", a spus Alan Stern, principalul coordonator al misiunii New Horizons, cercetător la Southwest Research Institute. "Însă acestea sunt exact elementele de relief care există de acolo", a adăugat savantul american.
   
Alan Stern spune că noile imagini au dezvăluit "o diversitate a formelor de relief şi o complexitate a proceselor telurice care nu seamănă cu nimic din ceea ce oamenii au văzut până acum în Sistemul Solar".


   
Unele dintre acele forme de relief spectaculoase par a fi dune.
   
"Să vezi dune pe Pluto - dacă acestea sunt cu adevărat acele forme - ar fi o ipoteză foarte îndrăzneaţă, deoarece atmosfera lui Pluto este în prezent foarte rarefiată", a spus William B. McKinnon, coordonatorul echipei de Geologie, Geofizică şi Imagistică (GGI) din cadrul misiunii New Horizons, care lucrează la un sediu operat de NASA în California - Ames Research Center din Moffett Field. "Ori Pluto a avut o atmosferă mai groasă în trecut ori anumite procese pe care încă nu le-am detectat continuă să se producă. Este o enigmă", a mai spus acesta.
  
O altă imagine prezintă forme de relief care seamănă cu "rămăşiţele montane, haotic amestecate, ale unor terenuri sfărâmate de pe Europa, satelitul îngheţat al lui Jupiter".


   
"Suprafaţa lui Pluto este absolut la fel de complexă ca aceea a lui Marte", a spus Jeff Moore, cercetător la NASA. "Acei munţi amestecaţi în mod aleatoriu ar putea fi blocuri uriaşe de gheaţă din apă dură care plutesc pe un depozit vast, mai dens, dar mai moale, de azot îngheţat, în regiunea denumită până acum informal Sputnik Planum".
   
Sonda spaţială New Horizons a început să trimită spre Terra aceste fotografii de înaltă rezoluţie în weekendul trecut. Specialiştii se aşteaptă ca sonda să aibă nevoie de 16 luni pentru a trimite pe Terra toate datele şi fotografiile realizate în timpul survolării lui Pluto. Mai multe fotografii vor fi publicate de NASA în zilele viitoare, iar unele dintre acestea vor include imagini cu sateliţii lui Pluto.
   
Sonda New Horizons va continua să transmită date şi imagini pe Terra până la sfârşitul anului 2016. Sonda americană se află în prezent la o distanţă de 4,7 miliarde de kilometri de Terra şi la 39 milioane de kilometri de Pluto şi a pătruns în Centura Kuiper, o aglomerare vastă de fragmente de corpuri cereşti aflate dincolo de orbita planetei Neptun.

http://www.antena3.ro/Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu