sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Ţiganii cumpără case vechi româneşti şi le transformă în palate cu turnuleţe

  • Daniel Guţă
  • 1677 afişări
  • Sâmbătă 29 ian 2011
Palatele de lux ale ţiganilor înstăriţi din Hunedoara. Foto: D. 
Guţă

Palatele de lux ale ţiganilor înstăriţi din Hunedoara. Foto: D. Guţă

Zeci de palate ţigăneşti de dimensiuni care rivalizează cu cele ale vechilor castele s-au înălţat în ultimii ani la marginea Hunedoarei, într-un cartier pe care romii încearcă să îl transforme într-un perimetru stăpânit numai de ei. Multe dintre casele locuite în trecut de români au fost achiziţionate de bulibaşele din carier. Au fost demolate pentru a lăsa locul palatelor sau le-au fost adăugate turnuleţe şi acoperişuri în stilul castelelor ţigăneşti.
Povestea celui mai opulent cartier din municipiul Hunedoara începe în urmă cu aproximativ  trei decenii, când în zona adiacentă Străzii Rotarilor s-au stabilit primele grupuri de romi.



Oamenii şi-au aşezazat tabăra la marginea oraşului, în apropiere de vechea rampă de gunoi a Hunedoarei. Argentina Cherciu (63 de ani), care locuieşte de-o viaţă în zonă, povesteşte că la venirea romilor localnicii îşi făceau griji dacă aceştia vor rezista iernii. „Şi-au aşezat tabăra şi locuiau în căruţe cu coviltir.
Cartier de lux ridicat lângă fosta groapă de gunoi
Fusese o iarnă grea şi văzându-i în ce condiţii trăiesc, ne temeam că nu mai apucă primăvara. Au rezistat. Apoi auzisem că bulibaşa lor, pentru a cumpăra primele terenuri de la Primăria Hunedoara, i-a oferit primarului o găleată cu aur”, îşi aminteşte Argentina (foto, mai jos).

Proprietară a unei case pe Strada Rotarilor, hunedoreanca susţine că romii au venit în nenumărate rânduri să îi ceară să le vândă stabilimentul, pentru a-l transforma în palat. Nu şi-a dorit să părăsească locul, pentru că nu avea încredere în cumpărători, însă nu ştie dacă va mai avea tăria să îi refuze pe viitor.
La două sute de metri distanţă, în urmă cu aproximativ şase luni, un hunedorean şi-a vândut casa unor romi bogaţi. Imediat, clădirea a fost supusă procesului de „cosmetizare”. Acoperişul i-a fost demolat, iar în locul lui a fost ridicat un nivel, acoperit cu turneleţele strălucitoare, tradiţionale. O anexă a gospodăriei a lăsat şi ea locul unui palat în construcţie. „Mi-a venit fata de la facultate şi chiar s-a mirat ce repede se schimbă faţa acestui cartier”, spune o altă localnică.

Daniel Răducanu, îngrijitorul Vilei lui Piedone.
Totuşi, la fel ca vila transformată în palat şi alte construcţii ale romilor bogaţi au rămas deocamdată nelocuite. Daniel Răducanu are grijă de una dintre ele, numită „Vila lui Piedone”. Palatul dotat cu cel puţin 20 de camere distribuite pe trei etaje a fost ridicat în aproximativ un an. În spatele lui, o „anexă” la fel de impunătoare trădează opulenţa proprietarilor.
„Aici nu stă nimeni. Proprietarii sunt plecaţi de aproape 20 de ani în Anglia şi Irlanda, împreună cu copiii şi nepoţii lor. Mai au şi alte palate în zonă, dar nu le locuiesc. Este fala lor, de aceea cartierul a prosperat”, spune îngrijitorul, care este în acelaşi timp chiriaş într-unul din stabilimente.
În apropiere de Vila lui Piedone, străluceşte un alt palat pe acoperişul căruia a fost scris „Vila lui Baci”. Are gardul din blocuri masive din marmură, iar vecinii baştanului spun că în interior romul şi-a amenajat o piscină cu acoperiş culisabil.

Lângă impunătoarea construcţie, câteva case mai vechi, de culoare gri, locuite în trecut de ţigani au fost trandformate în garaje pentru maşini. În afara lor şi a unor colibe locuite de ţiganii săraci, amestecaţi cu restul obştii şi cu modestele case ale românilor, totul este colorat şi străluceşte.

„Vă rog să mă scuzaţi, dar nu pot vorbi despre acest cartier”, spune politicos un tânăr care locuieşte într-unul din cele peste 40 de palate. La fel de secretuoşi se arată şi ceilalţi romi, bărbaţi şi femei, care au ieşit la plimbare pe uliţe.
Catalina Gheregheş, o ţigancă îmbrăcată mai sărăcăcios, cu mai multe fuste înflorate, cere un leu pentru a ne ura de noroc. În zonă, susţine ea, trăiesc vrăjitoare cu puteri mari.
Rostaş Morgoi, un rom în vârstă, spune că munca în afara ţării i-a rdicat pe ţigani din mizerie. Omul poartă cu mândrie un cercel de aur în ureche şi se târăşte pe uliţă, ajutându-se de un baston. Este bucuros.

Rostaş Morgoi este mândru de originea lui.

Românii care încă nu şi-au vândut casele povestesc că romii înstăriţi le-au spus că în următorii ani, toate clădirile vor fi cumpărate şi cartierul va deveni exclusiv unul al ţiganilor. În ultimii zece ani, niciun român nu a mai cumpărat locuinţe în cartier. 

Adevarul.ro

Un comentariu:

  1. De unde au bani? din cersit in strainatate? l-ea dat tiganu iliescu bani de lastat?

    RăspundețiȘtergere