marți, 9 septembrie 2014

Experimentele cu „Particula lui Dumnezeu” ar putea distruge universul, avertizează Stephen Hawking

Bosonul Higgs are potenţialul de a distruge universul, avertizează Stephen Hawking. Spaţiul şi timpul s-ar putea prăbuşi dintr-o dată, a mai spus el. Din fericire, cercetătorii nu dispun de accelerator de particule suficient de mare.
Foto: AFP/Mediafax Foto
Existenţa Bosonului Higgs, numit şi „Particula lui Dumnezeu”, a fost confirmată de cercetători în 2012. La un nivel de energie foarte ridicat, particula se poate destabiliza, având potenţialul de a cauza prăbuşirea spaţiului şi timpului, conform lui Hawking. Bosonul dă forma şi mărimea la tot ceea ce există şi poate genera ceea ce se numeşte un „vacuum decay” catastrofal dacă este supus unei sarcini extreme.

Large Hadron Collider/CERN (AFP/Mediafax Foto) 
Din fericire, spune cercetătorul, acceleratorul de particule al CERN este „prea încet” şi nu poate cauza o astfel de catastrofă. Însă, în viitor, oamenii ar putea dezvolta acceleratoare mult mai puternice, punând în pericol existenţa universului.
Existenţa „Particulei lui Dumnezeu” a fost menţionată pentru prima dată de către cercetătorul britanic Peter Higgs la începutul anilor '60, dar nu a fost confirmată până în 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu