miercuri, 10 septembrie 2014

Ce este o dictatură?

10.09.2014 |
1 Comentarii
Ideea şi conceptul de dictatură pare a fi un termen cunoscut de mulţi oameni. Există şi în prezent multe regimuri dictatoriale în lume, cu toate acestea, dictatura este o formă de conducere care poate apare în orice sistem politic sau social.
Pe scurt, dictatura este o formă de guvernare în care autoritatea politică şi executivă este deţinută de o singură persoană sau entitate politică. În dictaturi, autoritatea politică este exercitată întotdeauna prin diverse mecanisme şi măsuri opresive.
Dictatura este forma maximă de autoritarism, diferită fundamental de democraţie. Dictaturile şi totalitarismul se folosesc prin definiţie de propagandă şi de forţele armate pentru a lichida, intimida sau reduce la tăcere nu doar oponenţii, dar şi orice formă alternativă de putere. Despotismul este o formă definitorie a dictaturii în care un singur individ are puterea absolută. În acest caz este vorba de regimuri autocrate, dar există şi dictatura mai multor persoane grupate în  funcţie de interese de grup, caz în care este vorba de oligarhie.
Există numeroase categorii de dictaturi între care se remarcă dictatura militară, în care puterea este deţinută de comandantul suprem al armatei sau de o grupare de militari.
O altă categorie este reprezentată de dictatura partidului-stat, caracteristică în special regimurilor comuniste precum cele conduse Mao, Stalin şi Pol Pot, dar şi celor militarist -naţionaliste cum a fost cazul lui Mustafa Kemal Ataturk. Există şi forme mixte de dictatură, precum şi celebrele dictaturi ale unei singure familii, dictaturi constituţionale sau dictaturi cauzate de lovituri de stat.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu