joi, 11 septembrie 2014

74 de ani, de la trecerea la cele veșnice a preotului martir Aurel Munteanu ucis de unguri


74 de ani, de la trecerea la cele veșnice a preotului martir Aurel Munteanu ucis de unguri
Preotul martir Aurel Munteanu a fost comemorat astăzi, 10 septembrie 2014, la împlinirea a 74 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. În amintirea fostului protopop al Huedinului a fost săvârșită de la ora 9:00, Sfânta Liturghie la Catedrala moților din Huedin. Slujba ns-a încheiat cu un Parastas săvârșit de mai mulți preoți și protopul de Huedin, părintele Ciprian Taloș, la mormântul părintelui Aurel Munteanu. Slujbele au fost urmate de o ședinţă administrativă ce a avut loc la sediul protopopiatului.
Manifestările comemorative de la Huedin au fost organizate de protopopiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Preotul Martir Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, în satul Merghindeal, judeţul Sibiu. Acesta rămâne în istorie nu doar prin jertfa martirică din 10 septembrie 1940, ci şi prin toate faptele de excepţie misionar-pastorale cu care s-a înscris în activitatea desfăşurată în această zonă. După absolvirea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, şi-a început misiunea preoţească în 1907. Pe 20 martie, a fost investit ca primul protopop ortodox al Huedinului. A participat ca delegat din partea Astrei la Marea Unire de la 1 decembrie 1818, a fost director al ziarului „Huedinul”, reeditat mai târziu ca ziarul „Glasul moţilor”. Părintele protopop a fost primul parlamentar român din zona Huedinului, deputat de Mănăştur în primul Parlament al României unificate. În 1927 a fost ales senator. O altă funcţie pe care a ocupat-o a fost aceea de membru al Consiliului Judeţean Cluj.
Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu