miercuri, 20 august 2014

Comoara din buncărul soţilor Nemeş. Statul american scoate totul la licitaţie

de Adriana Stanca, Departamentul Social - Mediafax
Bunurile soţilor Radu şi Diana Nemeş, confiscate de procurorii federali americani din buncărul în care se ascundeau românii, vor fi scoase la licitaţie publică. Cei doi au fost arestaţi în martie, la Washington, şi extrădaţi în România, unde au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală cu produse petroliere. Prejudiciul adus statului este de aproximativ 56 de milioane de euro.
FOTO: seattlepi.com
Statul american va scoate la licitaţie publică bunurile confiscate din buncărul în care soţii Radu şi Diana Nemeş s-au ascuns în Yelm, Washington, înainte de a fi arestaţi de FBI şi extrădaţi în România.
Printre bunurile soţilor Nemeş care vor fi licitate în SUA se numără 113 monede de aur a câte o uncie (în total 3,2 kilograme de aur), 256 de monede de argint, 115 ceasuri şi alte bijuterii, şapte automobile – printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes-Benz S600, şase televizoare şi 10 iPad-uri, mai multe statui realizate din cristale Swarovski, 31 de jachete din piele – inclusiv un costum bărbătesc marca Versace şi o haină de damă din blană de nurcă şi piele de şarpe, 12 arme de foc, două pocale din aur masiv şi 43 de perechi de pantofi şi cizme de designeri celebri, relatează seattlepi. com.
Potrivit presei americane, soţii Nemeş duceau o viaţă luxoasă în SUA: călătoreau cu avionul doar la clasa I, stăteau la hoteluri de cinci stele şi cheltuiau sute de mii de dolari anual în cele mai scumpe magazine. De asemenea, cei doi au deţinut şi un iaht pe care ulterior l-au vândut contra sumei de 2,3 milioane de dolari, dar şi diverse terenuri a căror valoare ajungea la 1 milion de dolari. În plus, Radu şi Diana Nemeş aveau în mai multe conturi bancare un total de 89.000 de dolari.
Radu Nemeş, în vârstă de 39 de ani, şi soţia lui, Diana, în vârstă de 38 de ani, au fost arestaţi în martie 2014 de agenţii FBI, în localitatea Yelm, din statul american Washington. Cei doi români erau urmăriţi internaţional din 26 iulie 2012, în baza unor mandate de arestare preventivă emise de Curtea de Apel Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

FOTO: seattlepi.com

FOTO: seattlepi.com
La începutul lui iulie 2014, soţii Nemeş au fost trimişi în judecată pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro, potrivit Mediafax. Radu Nemeş, coordonatorul grupului infracţional, se află în arest preventiv, în vreme ce soţia acestuia, administrator la SC Excella Real Grup SRL, se află în arest la domiciliu.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Sorin Blejnar, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii), Viorel Comăniţă, director la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) la data faptelor, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii) şi Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), pentru complicitate la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii) şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Tot în stare de libertate vor fi judecaţi şi alţi administratori ai unor firme:  Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Nicolae Belga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Ovidiu Ioan Moldovan, Pavel Dumitru Ghişe, Mariana Vrînceanu (fostă Cozma) şi Lucian Florin Ionescu. De asemenea, au fost trimise în judecată 19 firme, pentru evaziune fiscal sau complicitate la această infracţiune, respectiv spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

FOTO: seattlepi.com
Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau „palierul de protecţie”, precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, „care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei, citat de Mediafax.
Astfel, anchetatorii susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro).
Totodată, Radu şi Diana Nemeş, care deţin proprietăţi în Yelm, sunt suspectaţi de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington, potrivit Mediafax.
O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, a precizat sursa citată.
Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm. Investigatorii susţin că familia Nemeş ar fi spălat banii obţinuţi din evaziune fiscală prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.
La finele lunii iulie, Radu Nemeş a devenit suspect într-un nou dosar de evaziune fiscală. Procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a unei grupări specializate în evaziune fiscală care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de circa 8,3 milioane de euro.
Nemeş a fost audiat de către procurorii DIICOT Călăraşi în calitate de suspect. El este acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.
Conform sursei citate, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu. Membrii de bază ai grupării, dar şi cei care au sprijinit gruparea au utilizat o societate nou înfiinţată (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.
În realitate, societatea nu a desfăşurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină Euro 5 (11.958,965 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare.
Adriana Stanca este redactor al ziarului Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu