joi, 8 august 2013

The Economist, despre torţionarul Visinescu şi prizonierii politici: Ruşinea unei întregi naţiuni conduse tot de comunişti la 23 de ani de la lovitura de stat


The Economist, despre torţionarul Visinescu şi prizonierii politici: Ruşinea unei întregi naţiuni conduse tot de comunişti la 23 de ani de la lovitura de stat
Cazul tortionarului Alexandru Visinescu continua sa capteze atentia presei externe, care relateaza despre fostele inchisori comuniste si despre fostii prizonieri politici, aproximati la jumatate de milion.
Valentin Cristea, un inginer in varsta de 83 de ani, care traieste in micul oras Comarnic, din judetul Prahova, nu va uita niciodata o zi traita in urma cu mai mult de 55 de ani, isi incepe The Economist articolul dedicat fostilor prizonieri din inchisorile comuniste.
Pe 8 februarie 1956, Cristea a fost arestat de Securitate, fiind acuzat de legaturi cu un grup de rezistenta anticomunista. Inginerul a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru divulgarea de secrete de stat, dupa care a fost inchis in inchisoarea din Ramnicu Sarat.
Identificarea tortionarilor si cum scapa ei de inchisoare Interviu
In aceeasi inchisoare au fost torturati, batuti si izolati multi intelectuali romani si membri ai elitei, dupa sosirea la putere a comunistilor, in anul 1945. Printre acestia se numara fostul lider taranist Ion Mihalache, care a murit in penitenciar dupa ce i s-a refuzat ingrijirea medicala si a fost batut frecvent. Altii, precum Ion Diaconescu si Corneliu Coposu au trait in conditii oribile si in izolare. Detinutii erau obligati sa manance alimente stricate si chiar excremente.
Cristea a fost bagat la izolare pentru ca a batut in perete, incercand sa comunice cu ceilalti prizonieri prin codul Morse. Drept pedeapsa, i s-au luat salteaua si perna de pe patul de fier: “In primele doua zile mi s-a dat doar un castron cu apa calda si o bucata de paine. Am primit mancare din nou doar in a treia zi”.
Revenind la Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii de la Ramnicu Sarat, intre anii 1956 si 1963, acesta a fost descoperit recent de IICCMER, care a cerut pedeapsa pentru acuzatiile de omor deosebit de grav, tortionarul facandu-se vinovat pentru moartea a sase prizonieri politici.
Plesu, despre cazul tortionarului Visinescu: Cu securitatea pe securitate calcand!
In ciuda presiunii publice, sansele ca Visinescu sa fie judecat si condamnat sunt foarte mici. Nici macar presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, nu are prea multe sperante ca tortionarul va fi adus in fata justitiei.
“Procurorul general nu ne arata disponibilitatea de a coopera. Nu ne-au intrebat nimic. Nu stim ce se intampla acolo. Totul este precum o usa inchisa. Putem sa o deschidem sau nu?”, se intreaba Andrei Murar.
Seful Parchetelor Militare, un semn de intrebare
In acest timp, procurorul Ion Vasilache, seful Parchetului Militar, institutia subordonata procurorului general care se ocupa de cererile Institutului, a afirmat ca nimeni nu l-a mai intrebat despre astfel de cazuri din anul 2009, adaugand ca institutia pe care o conduce a refuzat astfel de cerinte, in trecut, deoarece nu mai era de competenta sa, din cauza unui schimb in legislatia in domeniu, in ultimii ani.
“In ce priveste cazul domnului Visinescu, este necesar sa verificam intai daca perioada prescrierii pentru acuzatiile care i se aduc a expirat intre timp. Daca este acuzat de ceva ce a comis in anul 1956, perioada de prescriere a expirat la 15 ani dupa acel moment”, a spus Vasilache.
Cu toate acestea, perioada de prescriere in cazul crimelor de care este acuzat Visinescu nu a expirat, astfel ca acesta inca mai poate fi judecat.
Tortionarul ar putea fi primul condamnat pentru faptele sale, insa unii se indoiesc de disponibilitatea lui Vasilache de a rezolva cazuri legate de regimul comunist.
Acesta nu este insa singurul personaj controversat care detine o pozitie centrala in sistemul juridic din Romania. Dupa revolutia din 1989, multi alti membri ai fostului regim au ramas la putere si au pus presiune pe institutiile judiciare pentru a preveni investigatiile in cazurile legate de regimul comunist. Presedintele Traian Basescu a condamnata dictatura comunista pentru prima oara in anul 2006, descriind-o drept “ilegitima si criminala”. Justiţia şi procuratura este condusă de către cadrele comuniste provenite de dinainte de 1989 şi protejate de preşedinţii Iliescu, Constantinescu şi Băsescu, foşti activişti comunişti şi securişti.
Romania a avut mai mult de jumatate de prizonieri politici in timpul dictaturii lui Ceausescu. Peste 100.000 dintre acestia au murit in inchisoare. Multi dintre cei care sunt responsabili pentru aceste crime au murit ca oameni liberi sau sunt inca in viata, purtand rusinea unei intregi natiuni pe umerii lor.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu