Ce inseamna asta? Se va produce o schimbare a polaritatii – fenomen care are loc de fiecare daca cand astrul solar atinge punctul maxim al ciclului sau de activitate, care dureaza 11,2 ani. „Se pare ca mai sunt trei-patru luni pana la inversarea totala a polurilor. Aceasta inlocuire va antrena un efect de unda in intreg sistemul solar”, a explicat Todd Hoecksema, de la Universitatea Stanford.
Activitatea solara este impartita in cicluri de 11 ani, perioadele de varf fiind caracterizate printr-o crestere a numarului de explozii, prin aparitia asa numitelor „gauri coronale” – zone unde viteza vantului solar este deosebit de mare – si prin eruptii de plasma, care se afla la originea furtunilor magenetice de pe Terra. In acelasi interval se produce inversarea campului magnetic solar – polurile nord si sud isi schimba locurile intre ele, ca urmare a proceselor de remodelare a dinamicii solare.
„Campul magnetic al Soarelui slabeste, scade pana la zero, apoi reapare dar cu polii inversati. Este un element normal al ciclului solar”, precizeaza Phil Scherer, de la Stanford. Toate datele inregistrate de observatoarele solare arata ca, in prezent, emisferele Soarelui au intrat in plin proces de permutare, care va debuta la polul nord si, ulterior, la polul sud. „Foarte curand, cele doua puncte isi vor schimba polaritatea, ceea ce va marca inceputul unui nou ciclu de activitate magnetica a Soarelui”, a concluzionat Scherer.
http://incomemagazine.ro/