joi, 15 august 2013

Secuii nu renuntă: Lanț viu de 45 de kilometri în numele autonomiei


Secuii nu renuntă: Lanț viu de 45 de kilometri în numele autonomiei
Consiliul National Secuiesc (CNS) a anuntat ca va organiza un nou miting de amploare pentru obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.
Evenimentul, intitulat “Marele mars al secuilor”, va avea loc la 27 octombrie in judetul Covasna si va fi organizat simultan in 11 localitati de pe raza Drumului National 11 (E574) ce leaga orasele Brasov si Bacau.
Dorinta organizatorilor este ca simpatizantii stransi in localitati sa formeze un lant viu de 45 de kilometri intre localitatile Bretcu si Chichis.
“Avand in vedere dusmania aratata de Guvernul Romaniei fata de secui si initiativele de reorganizare administrativa, ce au ca singur scop disparitia judetelor din Tinutul Secuiesc, CNS ii cheama pe secui la un nou mars de protest in data de 27 octombrie, pentru a alcatui cel mai lung lant de protestatari intre Bretcu si Chichis, localitatile de nastere si de deces a lui Gabor Aron”, se arata in comunicatul transmis de CNS.
Particul Civic Maghiar (PCM) a anuntat, intr-un comunicat, ca mitingul pentru autonomie de la sfarsitul lunii septembrie si marele mars al secuilor din octombrie vor fi raspunsul dur la cartea nationalista folosita in mod repetat de politicienii romani.
Miting in memoria unui erou al Revolutiei Maghiare
Gabor Aron (n. 27 noiembrie 1814, Bretcu, Covasna – d. 2 iulie 1849, Chichis, Covasna) a fost un ofiter de artilerie din Al Doilea Regiment Secuiesc de Infanterie, trecut de partea revolutiei maghiare, erou al Revolutiei Maghiare din 1848.
El a dobandit faima si notorietate producand tunuri si praf de pusca pentru fortele revolutionare maghiare din Transilvania si conducand rezistenta din comitatul Trei Scaune (care astazi corespunde in mare judetului Covasna) impotriva trupelor imperiale.
Protestatarii se vor strange in localitatile Chichis, Ozun, Santionlunca, Eresteghin Moacsa, Dalnic, Cernat, Targu-Secuiesc, Lunga, Lemnia si Bretcu. Protestul va incepe cu o slujba religioasa, dupa care masa de oameni va porni spre localitatile vecine.
Conform organizatorilor, pana la ora 13:00 se va forma un lant viu de 45 de km, inarmat cu steaguri secuiesti si mesaje impotriva Guvernului de la Bucuresti si a tentativelor de asimiliare fortata a secuilor.
“Facem apel la cei 200.000 de localnici din judetul Covasna, dar si la cei din Ciuc, Gheorgheni, Mures, Odorhei si din alte localitati ale Transilvaniei sa participe si sa arate ca nu ne temem cand vine vorba de viitorul nostru.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu