vineri, 2 august 2013

De ce nu mai beau lapte?
Vineri, 02 August 2013, 08:01
114 vizite - 0 comentarii

DISTRIBUIE PE GOOGLE+
click pe poza: FOTO (1)


1. Pentru că laptele este doar pentru sugari. Omul e singura ființă care bea laptele altui mamifer și, în plus, face acest lucru după înțărcare. Ca de obicei, se găsesc câțiva „deștepți” care mă contrazic spunând că și pisicile și câinii beau laptele altui animal. Părerea mea e că aceștia s-au uitat prea mult la Tom și Jerry. Orice om care are câine sau pisică știe cât de rău face laptele, aproape instantaneu,  animalului său. De altfel, orice veterinar interzice hrănirea câinilor și pisicilor cu lapte. Sigur că lor le place, dar cred că nu e așa de greu de înțeles că avem de-a face, în acest caz, cu o excepție: câinii și pisicile sunt animale domesticite, îndopate de noi cu tot felul de alimente nepotrivite, după bunul nostru plac și după cum ne taie capul. Astfel că repet: într-un mediu natural, firesc și nepervertit din exterior, toate mamiferele beau doar lapte matern și doar până la înțărcare.
Este de-a dreptul nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic ca bebelușii. S-a ajuns până și la anomalia mintală a unor chinezi care plătesc sume mari de bani pentru a fi alăptați cu lapte uman, direct de la sân. Vi se pare normal? Pe lângă ridicolul evident al situației există și temeiul fiziologic pentru care laptele nu este bun pentru adulți. Pentru ca lactoza din lapte să fie digerată este nevoie ca organismul să producă o enzimă care se numește lactază. Aceasta, însă, dispare aproape complet după primii ani de viață a copilului. De aceea, laptele este greu digerabil și, deci, total nepotrivit consumului de către oamenii adulți. În plus, laptele cel mai des consumat este cel de vacă, acesta fiind cel îndepărtat din punct de vedere al compoziției de cel uman, cel mai greu digerabil și cel mai dăunător pentru oameni.
2. Pentru că laptele este cancerigen. Studiul China, condus de dr. T. Colin Campbell, cel mai mare studiu de nutriție realizat vreodată în lume, a concluzionat că principala proteină din lapte, cazeina, este răspunzătoare de apariția și dezvoltarea cancerului. În cadrul experimentelor care au durat mai mulți ani, au fost folosiți șobolani, hrăniți cu proteină animală în proporții diferite: 5% pentru un lot și 20% pentru altul. Rezultatul a fost următorul: cei hrăniți cu 5% proteină animală nu s-au îmbolnăvit, iar cei hrăniți cu 20% proteină animală s-au îmbolnăvit de cancer. Dacă modul de hrănire era inversat între cele două loturi experimentale, atunci cei bolnavi se vindecau, iar cei sănătoși se îmbolnăveau. Mai departe, a fost studiat felul în care se hrăneau oamenii. Concluzia a fost că rata de îmbolnăvire de cancer este direct proporțională cu o cantitate de proteină animală crescută în alimentație.
Alte studii au ajuns la aceeași concluzie. Un studiu realizat de specialiștii de la Harvard a ajuns la concluzia că laptele este cancerigen, în special din cauza estrogenului, hormon pe care acesta îl conține într-o cantitate foarte mare. Studiul a comparat rata cancerului și modul de alimentație din 42 de țări ale lumii. Concluzia a fost că în țările unde se consumă mai multe lactate rata cancerului testicular este mai mare. De asemenea, un alt studiu, realizat tot de oamenii de știință de la Harvard, a ajuns la concluzia că există o legătură directă între cancerul ovarian și consumul de lapte, iar alte studii similare demonstrează legătura între lapte și alte forme de cancer (de prostată, de sân).
3. Pentru că laptele scoate calciul din oase. Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile, să trăim, datorită minunatului calciu pe care îl conține, ne extrage, în realitate, calciul pe care îl avem în oase. Pare greu de crezut, nu-i așa? Există o explicație. Laptele, fiind proteină animală, este acid, deci total nepotrivit organismului uman, care are nevoie ca minimum 80% din totalul de alimente să fie alcaline, pentru a funcționa normal și a fi sănătos. Se știe că cel mai puternic efect anti-acidifiant îl are calciul; astfel pentru a combate efectele negative ale acidității provocate de lapte și a se reechilibra, organismul folosește calciul existent în oase. Iată ce simplu e! Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da nouă laptele este doar un mit, o minciună cinică fabricată de producătorii de lapte din întreaga lume.
Dr. John McDougall, autorul unui studiu pe această temă, susține că „mitul conform căruia osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu a fost creat în scopul de a vinde produse lactate și suplimente de calciu. Femeile americane sunt printre cele mai mari consumatoare de calciu din lume și totuși au una dintre cele mai mari incidențe de osteoporoză de pe planetă. Iar consumarea unei cantități și mai mari de produse lactate și suplimente de calciu nu va schimba această situație”. Într-un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale, s-a ajuns la concluzia că un procent de 70% dintre fracturile de oase suferite sunt, de fapt, cauzate tocmai de consumul de proteină animală.
Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur că avem nevoie de calciu și, din fericire, există multe surse, altele în afara laptelui, care să ni-l ofere. Susanul, spre exemplu, conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. Și, în plus, acesta, spre deosebire de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism. Alte surse bogate în calciu sunt: nucile, migdalele, semintele, spanacul, brocoli, varza, năutul, soia, fructele, cerealele, quinoa, algele și multe altele.
4. Pentru că laptele provoacă alte nenumărate boli: afecțiuni ale stomacului și colonului, inflamații și dureri ale articulațiilor, artrită, acnee, anemie, alergii, obezitate, boli cardio-vasculare, diabet, afecțiuni ale pielii și altele.
5. Pentru că laptele conține hormoni, dioxină, analgezice, antibiotice, colesterol și o cantitate mare de grăsimi saturate. E nevoie să intrăm în amănunte? Dioxina este una dintre cele mai toxice substanțe din lume, iar hormonii, antibioticele și analgezicele cu care sunt îndopate, în cantități mari, animalele ne dau peste cap și ne termină, efectiv, organismul. Iar despre colesterol și grăsimile saturate cred că este inutil să mai vorbim, fiind de notorietate că acestea reprezintă cauze ale obezității, ale bolilor-cardiovasculare și ale altor afecțiuni grave.
6. Pentru că laptele provoacă dependență. Nu îmi plac, absolut deloc, dependențele. M-am luptat, întotdeauna, cu dependențele, pentru că acestea îmi îngrădesc, pur și simplu, libertatea. De-asta m-am lăsat, în urmă cu ceva vreme, și de fumat. Laptele are un efect similar morfinei, creând o dependență foarte puternică. Poate că pare greu de crezut, dar gândiți-vă că foarte mulți oameni declară că nu ar putea renunța la brânză pentru nimic în lume. Acest aspect este pe deplin explicabil în timpul alăptării, dar devine o mare problemă, cu efecte negative evidente, pentru oamenii înțărcați.
7. Pentru că laptele conține puroi provenit din ugerele vacilor. În sistemul industrial, vacile sunt mulse cu niște aparate metalice, care rănesc și infectează ugerele. Astfel, în lapte ajunge o bună cantitate de puroi. E adevărat că acesta este pasteurizat, dar, totuși, tot puroi rămâne. Dezinfectarea lui nu mă consolează deloc.
8. Pentru că laptele de pe piață nici măcar nu este lapte. O mare parte din laptele din comerț este falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, lapte praf, făină de grâu, sare, făină de oase.
9. Pentru că laptele este rezultatul uneia dintre cele mai crude și inumane forme de exploatare a animalelor. Nu am pretenția să mă credeți pe cuvânt. La o simplă căutare pe internet vă veți convinge. Chiar în halul ăsta am ajuns ca specie?
10. Pentru că există alternative mult mai bune, mai firești și mai sănătoase. Laptele vegetal (de migdale, de soia, de cocos, de susan, de orez sau de cânepă) este foarte sănătos, hrănitor și chiar mai bun la gust. În plus, din caju sau din nuci braziliene se poate face o brânză extraordinară.
Iar celor care cred că nu pot renunța la lactate sau chiar nu vor să o facă le recomand doar cele fermentate (iaurt, chefir, brânză fermentată), însă niciodată de vacă, ci doar de oaie și, de preferat, de capră. De ce? Pentru că laptele de capră are o compoziție aproape identică cu a celui uman, fiind, de asemenea, singurul lapte care este alcalin.
10 motive explicate de Nick Teodorescu pe blogul sau

Taguri:   lapte,  
Autor:    Nick TeodorescuSursa:   nick-teodorescu.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu