vineri, 7 iunie 2013

NOI DEZVĂLUIRI despre cât suntem de SPIONAȚI
Vineri, 07 Iunie 2013, 09:28
227 vizite - 0 comentarii
Distribuie stirea pe: Facebook      Twitter     Yahoo      E-mail         

click pe poza: FOTO (1)


După ce ieri au dezvăluit existența unui ordin judecătoresc care permite înregistrarea convorbirilor telefonice a milioane de americani, jurnaliștii de la Washington Post și The Guardian au publicat un alt articol despre modul în care Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani din domeniul Internetului.
Cotidianul american Washington Post a publicat, de la un fost angajat din domeniul informaţiilor, documente ce descriu parteneriatul dintre NSA şi giganții IT, precum Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk.
Astfel, încă din 2007, NSA are la dispoziție un program, denumit "PRISM", care îi permite să se conecteze la serverele firmelor din domeniul Internetului pentru a consulta informații despre utilizatorii despre care există informații că sunt în străinătate, fără a avea însă la bază și vreun ordin judecătoresc.
Potrivit jurnaliștilor americani, "analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) trebuie să introducă "selectori" sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%".
Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte "e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele". Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.
"Îți pot vedea conversațiile pe măsură ce le tastezi. Este o intruziune şocantă în viaţa privată", a mărturisit ofițerul din domeniul informațiilor pentru Washington Post.
Reacțiile giganților IT
Toți marii judecători de pe piața IT au negat ieri orice implicare directă în colectarea datelor despre utilizatorii lor.
"Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre PRISM. Nu furnizăm niciun acces direct la serverele noastre unor agenţii guvernamentale, iar orice agenţie de acest tip care caută date despre un client trebuie să obţină un mandat judecătoresc", a declarat Steve Dowling, purtător de cuvânt al Apple.
la rândul lor, reprezentanții rețelei de socializare Facebook au dezmințit și ei informațiile. "Nu furnizăm vreunei organizaţii guvernamentale acces direct la serverele Facebook. Atunci când autorităţile cer informaţii, analizăm cu atenție baza juridică a unor asemenea solicitări şi furnizăm informaţii doar în cadrul prevăzut de lege", a declarat Joe Sullivan, însărcinat cu securitatea grupului Facebook, potrivit AFP.
Reacții similare au avut și oficialii companiilor Google, Microsoft și Yahoo.

Taguri:   spionaj,  internet,  sua,  securitate it,  
Autor:    Evz.ro
Sursa:   www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu