vineri, 7 iunie 2013

7 modalitati ciudate de a mentine alimentele proaspete - iradierea, una dintre ele
Vineri, 07 Iunie 2013, 10:47
33 vizite - 0 comentarii
Distribuie stirea pe: Facebook      Twitter     Yahoo      E-mail         

click pe poza: FOTO (1)


Pentru a-si pastra proprietatile si prospetimea, alimentele trebuie pastrate in anumite conditii si consumate in cel mult cateva zile. Exista, insa, si situatii in care acest lucru nu este posibil, ceea ce a pus imaginatia si stiinta la incercare.

Asa s-au nascut cateva modalitati inedite, unele dintre ele chiar ciudate, prin care alimentele pot fi pastrate mai mult timp.

Listverse ne prezinta cateva dintre cele mai bizare astfel de solutii.
Iradierea alimentelor
Desi o tehnica surprinzatoare in acest context, iradierea alimentelor nu este nici pe departe atat de nociva pe cat am crede. Produsul alimentar este expus la radiatiile ionizante tocmai pentru ca germenii si microbii sa fie distrusi. In plus, aplicat corect, acest proces poate incetini deteriorarea produsului.

Procesare prin inalta presiune
 



Omul de stiinta francez Blaise Pascal a fost cel care a inventat procesarea alimentelor prin inalta presiune, in secolul XVII. De atunci, tehnica se aplica cu succes, avand numeroase efecte benefice asupra produselor alimentare.

Astfel, acestea sunt supuse unei presiuni masive care inactiveaza microbii si conserva alimentele de pana la 10 de ori mai mult, comparativ cu termenul de valabilitate obisnuit. Conform studiilor, pascalizarea se pare ca ar dubla anumiti antioxidanti din fructe.

Ingropare
 



Desi majoritatea oamenilor asociaza ingroparea cu descompunerea, aceasta poate fi o tehnica eficienta de conservare a alimentelor. Lumina si oxigenul nu mai pot deteriora mancarea, iar solul uscat si rece o mentin proaspata. Secretul este sa folosesti un recipient bun.

Refrigerare rapida
 



Foarte multe firme de catering folosesc aceasta tehnica pentru a transporta produsele alimentare. Metoda este special conceputa pentru mancarea fierbinte si presupune racirea rapida de la 70 de grade Celsius la cel putin 3 grade Celsius. Pentru a fi servite, preparatele inghetate trebuie doar incalzite, pastrandu-si gustul si proprietatile nutritive.

Folosirea aspicului si a confierii
 



Ambele metode se axeaza pe restrictionarea sursei de oxigen, factor care ar putea deteriora mancarea. Aspicul a fost creat in Evul Mediu, atunci cand bucatarii au reusit sa transforme unele supe sau lichide in gelatina. Mai intai, bucati de carne sau fructe de mare erau introduse in interiorul aspicului, mentinandu-si proprietatile mai mult timp.

Confierea carnii presupunea gatirea mancarii incet si scufundarea ei in propria grasime. Apoi, carnea era racita astfel incat grasimea sa se transforme intr-un strat solid care o proteja, iar containerul era sigilat. Versiunea confierii de fructe inlocuia grasimea cu apa si zahar.

Atmosfera modificata
 



Aerul este cel mai mare dusman al alimentelor, contribuind la aparitia microbilor si a oxidarii, grabind procesul de descompunere. Tocmai de aceea, pentru mentinerea alimentelor s-a apelat la asa numita metoda "atmosfera modificata". Introducerea in ambalaj a diverselor amestecuri de gaz (oxigen, azot, dioxid de carbon) creste termenul de valabilitate al produselor alimentare.

Tratamentul Lye
 



Lye reprezinta o solutie alcalina puternica, folosita frecvent in fabricarea sapunului, a detergentilor de scurgere sau a agentilor de curatare. Desi este foarte toxic, lye se utilizeaza si la conservarea unor alimente. Substanta este combinata cu grasime animala sau ulei vegetal, procedeul fiind urmat de un proces de saponificare.

Saponificarea alimentelor schimba intr-o mare masura textura, mirosul si gustul alimentelor. Maslinele sunt printre cele mai cunoscute alimente carora li se aplica deseori tratamentul lye.


Autor:    Ziare.com
Sursa:   www.ziare.com
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu