duminică, 3 aprilie 2011

Cele mai mici păsărele din România

”Două păsărici, două mari şi două mici”- ar fi parafrazarea unui refren memorabil, cântat într-unul dintre legendarele filme ale seriei „BD”, care au încântat generaţii de români.

Pornind de la populara serie de comedii cinematografice, precum şi de la simpla curiozitate de a afla care sunt cele mai mici păsări din avifauna României, propun (oricât de ilar ar suna) o expediţie în căutarea celor mai mignone zburătoare care trăiesc la noi în ţara.

Vom descoperi două specii de păsărele a căror aventură a vieţii a fost şlefuită de natură în jurul unui concept aparent paradoxal: acela că şansele de supravieţuire ale unei vietăţi de dimensiuni modeste sunt cu mult mai mari decât ale făpturilor impozante şi impresionante care cutreieră Pământul.

Mic vs. mare în lumea păsărilor


Ei bine, ce înseamnă sa fi mic între păsări?

Este o întrebare incitantă, deoarece o mare parte din cele peste 10.000 de vertebrate cuprinse in clasa Aves (a păsărilor) sunt vieţuitoare de talie relativ modesta, lăsând parcă mamiferelor, reptilelor şi peştilor titlurile de cele mai mari animale. Evident, şi lumea păsărilor şi-avut - şi îşi are încă - giganţii ei, cum a fost dispăruta pasăre Aepyornis maximus, cu înălţimea de peste 3 metri şi greutatea colosală de 400 kilograme, sau cum sunt în prezent struţii africani, la care masculul atinge 2, 75 metri înălţime şi greutatea de până la 155 kilograme. Dar acestea sunt excepţii, păsările de dimensiuni modeste numără mii de specii, demonstrând că natura a ales cu bună ştiinţă, parcă, să sacrifice speciile imense şi puţin numeroase în favoarea celor "multe şi mărunte".

Înapoi în lumea păsărilor din România: cea mai mare pasăre din fauna noastra era, până nu demult, dropia (Otis tarda), un mascul de dropie atingând, în medie, 16-18 kg, unele exemplare record cântărind peste 20 kg. Însă, din nefericire, dropiile au dispărut cu totul ca păsări clocitoare din ţara noastră. Astăzi, mai apar în trecere câteva exemplare din Ungaria sau stepele ucrainene. De rămas la noi, sau de clocit şi crescut puii, nici nu mai poate fi vorba în contextul actual. Parca ar cunoaşte cumplita soartă pe care au avut-o dropiile autohtone, biete păsări omorâte fără cruţare de vânători şi de sărăcimea ignorantă a satelor din anii 50, 60 şi 70 ai secolului trecut, care le-au stârpit cu puşca, cu otrava, cu ciomagul, cu pietre si cărămizi, ba chiar şi cu bicele...

Astăzi, cele mai mari zburătoare de la noi au ramas pelicanii creţi (Pelecanus crispus), urmaţi de rudele lor apropiate, pelicanii comuni (Pelecanus onocrotalus), specie puţin mai mică decât predecenta. Ambii pelicani mai supravieţuiesc doar în Delta Dunarii, unde viitorul lor nu este deloc luminos, ţinând cont de ritmul dement în care se construiesc vile, pensiuni şi hoteluri acolo, în plin habitat al unor păsări ocrotite. Sau de vânătoarea fără oprelişti din Delta noastră, acolo unde ar trebui sa fie doar Rezervaţie a Biosferei, paradis netulburat al păsărilor şi loc de reculegere pentru puţinii iubitori ai naturii din această ţară.

Ce să mai pomenesc de cursele de distracţie cu skijet-uri si şalupe de mare viteză printre plaurii si locurile unde pelicanii şi alte păsări ocrotite de lege (pe hârtie) clocesc şi îşi cresc puii ? Cu siguranţă, aşa ceva este greu de imaginat chiar într-o rezervaţie a unei ţări din lumea a treia, dar se întâmplă într-o ţară membră a U.E.!

Parcă păsările care şi-au sacrificat de-a lungul mileniilor talia şi greutatea au bănuit că urmaşele lor vor avea, astfel, mai multe şanse de supravieţuire într-o ţara ca România post-decembristă, unde ocrotirea mediului şi a vieţuitoarelor nu contează la modul serios, nici pentru autorităţi, nici pentru omul de rând.

Cele două eroine "de buzunar" despre care voi scrie sunt atât de mici şi insignifiante, încât marea majoritate a românilor nici măcar nu au auzit de ele, darămite să le mai şi vadă!

Sunt atât de mărunţele, încât există unele specii de păsări colibri (cunoscute drept cele mai mici păsări din lume) care sunt mai mari şi mai impozante decat mini-domnişoarele cu pene din avifauna noastră.

Cu toate acestea, vă garantez că amândouă zburătoarele liliputane sunt specii deosebit de interesante, cu obiceiuri curioase şi poveşti de viaţă fascinante.

Să cunoaştem, deci, auşelul si pănţăruşul - căci despre ele este vorba.

V-am spus eu ca nu aţi auzit de ele?

Piticul din tufişuri



În lumea satului de odinioară, ochiul boului sau pănţăruşul era una dintre păsările cele mai cunoscute, ba chiar alintate de ţăranul român. O dovadă este mulţimea numelor cu care l-a botezat românul. În monumentala sa opera "Păsarile în nomenclatura şi viaţa poporului romîn", marele - şi pe nedrept necunoscutul - naturalist (pasionat şi de etnozoologie) Mihai C. Băcescu a colectat nu mai puţin de 63 de nume populare ale pănţăruşului. În multe dintre ele transpar caracteristicile făpturii păsării: pănţăruş, sfredeluş, ţănţăruş, nuculiţă, pipăruş, şorecuş, chituluş, împărăţel şi multe altele asemenea. Diminutivele arată nu doar puţinătatea făpturii zburătoare, ci sunt şi forme de alint ale păsăricii care, prin înfăţişarea sa modestă şi talia măruntă, a ajuns la sufletul ţăranului român. Oricare dintre denumirile neaoşe româneşti se potriveşte mai bine cu talia, vioiciunea şi ţinuta păsării decât denumirea ştiinţifică aleasă de naturalistul Linne, (Troglodytes troglodytes) - adică troglodit, făptură a peşterilor, primitivă, grosolană şi butucănoasă.

Ochiul boului sau pănţăruşul - ca să cităm cele mai folosite denumiri -, aparţine unei familii impresionant de numeroase, cu peste 80 de specii, răspândite majoritar pe continentele americane. În întreaga Eurasie trăieşte o singură specie, aceeaşi cu piticul din tufişurile şi fâneţele noastre. Este o pasăre sedentară, dar cu o mare anvergură de eratism. Spus mai clar, înseamnă ca mini-eroul nostru nu-şi părăseşte arealul, dar nu este întâlnit la tot pasul. Iubeşte, în egală măsură, pădurile dese de conifere din zonele montane şi tufişurile sălbatice sau grădinile cu boschete din regiunile deluroase. Domeniul acestui mic nobil înaripat cuprinde şi zonele de verdeaţă relativ liniştite din preajma aşezărilor umane.

Penajul său este colorat în dungi cafenii-maroniu deschise, protejându-l de minune în timpul expediţiilor zilnice de căutare ale hranei. Nu depăşeşte lungimea de 11 cm de la vârful pliscului la cel al cozii. În mod obişnuit, are 9-10 cm lungime, doar cele mai "solide" exemplare atingând limita de 11 cm. Ca greutate, avem nevoie de un cântar de precizie: "voinicul" nostru trage la oca undeva între 7,5-11 grame, depinzând de anotimp şi bogăţia în hrană a teritoriului.

Că a venit vorba de hrană, trebuie menţionat neapărat faptul ca micuţul pănţăruş este unul dintre cei mai temuţi şi redutabili duşmani ai păianjenilor. Acest mic, dar brav cavaler cu pene nu se dă în lături de la consumul în ritm febril al temutelor creaturi cu 8 picioare, cât şi al micilor insecte dăunătoare. Nimic nu-i scapă!

Caută pe rând, frunză cu frunză şi crenguţă cu crenguţă. Fără grabă, metodic, cu precizie germană. Se coboară şi pe sol şi aleargă de parcă ar aluneca pe gheaţă, culegând cu spor, de pretutindeni, micile vietăţi. După păianjeni, este topit. Scormoneşte după ei peste tot. Intră după ei chiar şi în micile găuri şi crăpături din pământ, unde ştie că se ascund "trufandalele" cu 8 picioare.

Cu greu zărim cuibul acestui pitic destoinic, de cele mai multe ori din pură întamplare. Atunci, nu-l deranjaţi sau speriaţi. E mare păcat. Educaţi-vă şi copiii aşa - cel mai mare bine pe care îl poţi face unui animal din sălbăticie este să-l laşi în pace. Vom avea cu toţii doar de câştigat.

Când e vorba despre alegerea "terenului" pentru cuib, creierul infim al păsării este suficient de inteligent pentru a găsi cele mai bune şi mai ascunse locuri. Datorită dimensiunilor sale reduse, cât şi vieţii foarte ascunse pe care o duce în perioada de cuibărit, pănţăruşul poate scăpa foarte uşor chiar şi privirii experimentate a unui cercetător. Primăvara, masculul construieşte exteriorul cuibului din tulpini de graminee şi alte plante, frunze, muşchi şi alte resturi vegetale uscate. Interiorul este căptuşit de femelă cu materiale mai fine. Cuibul este construit la diverse înălţimi - de la nivelul solului, până la înălţimi ce depăşesc 3 metri. Pănţăruşul nu alege! Oriunde simte protecţie şi linişte, acolo va fi căminul viitoarei generaţii. Poate fi o simplă adâncitură în sol, scorbură, gaură între rădăcinile arborilor sau scobitură în maluri. Dacă îl construieşte la înălţime, preferă să-l aşeze între mai multe rămurele.

Masculul este un şmecher şi jumătate! Deşi atât de mic, este deseori un poligam mândru, care nu se mulţumeşte cu o singură femelă, ci ţine un întreg harem al tufişurilor! De altfel, e un tată bun: hrăneşte, fără discriminări, progenitura din toate cuiburile unde şi-a transmis materialul genetic.

Din acest motiv, la speciile cu masculi poligami femelele nu-şi depun în acelaşi moment ponta, ci eşalonat, pentru ca mini-Casanova cu pene să poată participa la îngrijirea tuturor puilor.

În a doua jumătate a lunii aprilie, femela depune 5,6,7 sau 8 ouă pe care le cloceşte între 14-17 zile, depinde de temperaturile de afară. Puii de pănţăruş sunt îngrijiţi de părinţi între 15-20 zile.

Micul pănţăruş este o specie cu mulţi duşmani naturali, datorită taliei sale care îl face foarte vulnerabil. Marele său duşman este uliul păsărar; masculii acestei specii, mai mici şi mai abili decăt femelele, sunt principalii săi vînători. Este atacat şi de hermeline, nevăstuici, dihori sau coţofene. Dar niciunul dintre aceşti prădători nu pune în pericol întreaga specie.

Spre ruşinea sa, de asta se face vinovat doar omul, de la copilul care pune capcane, până la adultul care otrăveşte câmpurile cu insecticid sau taie lacom pădurile şi tufişurile, distrugând prosteşte regatul acestui mic nobil înaripat.

Poveste din bătrâni



Într-o legendă populară românească, pănţaruşul a devenit nici mai mult nici mai puţtin decât Regele Păsărilor...

Cică, odată de mult, toate păsările s-au strâns pentru a-şi alege conducătorul. În acest scop, au propus o întrecere în care pasărea care va zbura cel mai sus va câştiga şi va deveni Stăpâna Zburătoarelor.

S-au avântat cu toate înspre tăriile albastre. Întâi a obosit neamul cel mult al păsărelelor, urmat de bufniţe şi cucuvele, apoi gâştele şi raţele cele gureşe au ostenit şi ele.

Barza cea blândă şi mândrul cocor s-au recunoscut şi ele învinse. Nici măcar temutul şoim nu a mai putut bate din aripi. Singură, ambiţioasa şi mândra acvilă izbea furios din lopeţile aripilor. Era doar ea pe albastrul cerului. Restul păsărilor o priveau, împăcate, de jos, convinse că puternica pajură le va fi regina...

Când, deodată, când pajura ostenise şi se odihnea planând, de sub aripa sa a ţâşnit un ghemotoc mărunt de pene care s-a avântat în sus. Era micul, dar isteţul pănţăruş.

Mic şi uşor, s-a aninat sub aripa acvilei, şi a stat acolo, urcat de aripile puternice ale răpitoarei. Când a simţit că marea pasăre a ajuns la capătul puterilor, şi-a luat şi el zborul şi aşa a devenit Stăpân al Păsărilor. Este, dacă vreţi, un strălucit exemplu al gândirii străvechi autentice româneşti de re-echilibrare a stihiilor, precum şi o minunată evidenţiiere a valoriilor umilinţei şi isteţimii în faţa forţei dezlănţuite şi a ferocităţii.

Cel mai mic dintre cei mici



Şi iată că am ajuns şi la el, piticul piticilor înaripaţi, boţ de carne cu pene care încape lejer într-o coaja de nuca şi deţine recordul celei mai mici păsări de pe meleagurile noastre. Este auşelul (Regulus regulus).


Dacă vrem să aflam originea denumirii sale, trebuie să scoborâm în colb de veacuri, taman în mijlocul limbii române arhaice vorbite de strămoşii noştri înainte de invazia neologismelor din ultimii 300 de ani. Auşeul derivă din termenul de "auş", ceea ce era pe vremuri un sinonim pentru moş, moşneag, moşnegel, moşuleţ. Nu vom afla, probabil, niciodată de ce românii au ales denumirea de auşel, deoarece termenul i se potriveşte mai bine piţigoiului codat (Aegithalos caudatus), cu penajul alb pe cap, ce lasă impresia unui moşneag cărunt. Ornitologii, în schimb, au fost mai sensibili la penajul auşelului. Inspiraţi de pata galben-aurie, ca o coroniţă, de pe creştetul acestuia, l-au numit Regulus, adică crăişor, regişor, în limba latină.

Dacă pănţăruşul a vrut să se instalze în tufele joase şi în păienjenişul des al lăstărişurilor şi tufişurilor, auşeul şi-a ales drept regat coroana superioară a copacilor. Acolo, între crengi şi crenguţe, este domeniul său!

Acolo se ascunde de duşmani, ger, viscol, rafale de ploaie sau de ochiul curios şi duşmănos al omului.

Este un personaj sedentar al avifaunei noastre, nepărăsindu-ne ţara nici în iernile grele, când se retrage în zonele păduroase mai joase, el fiind, altminteri, un iubitor al pădurilor montane de conifere. Ca specie clocitoare, a fost confirmată în partea de nord a Carpaţilor Orientali, precum şi în Munţii Apuseni. Deşi este insuficient studiat, este foarte probabila prezenţa sa şi în Carpaţii Meridionali. Altitudinea maximă unde poate fi întâlnit a fost stabilită la 1770 metri, atât în Munţii Călimani, cât şi în cei ai Rodnei şi Maramureşului. Dar acestea sunt excepţii. Micuţul şi vioiul auşel iubeşte mai ales pădurile mixte şi de conifere de la altitudinea de 700-800 metri. În iernile aprige. ajunge şi în Lunca şi Delta Dunării.


Este cu adevărat o pasăre liliputană - cea mai mică zburătoare eurasiatică, din Spania până în Japonia.

Ca lungime, nu sare de 8,5-9,5 centimetri, iar cu aripile deschise de abia dacă atinge 14 cm. Despre greutate, mi-e şi mila să v-o spun.

Auşelul are, în medie, cam 4 grame amărâte. Masculii cei mai solizi se lauda cu 7 grame. Dar atât !

În contrapondere, eroul de proporţii insignifiante are un penaj care încântă privirea.

Culoarea de fond este un verzui mai intens pe spate, laturile cozii şi aripi. Guşa, pieptul şi abdomenul sunt de un cafeniu-cenuşiu plăcut. Pete negre împodobesc aripile şi coada. Capul de culoare cenuşie este împodobit cu o pata de un galben viu, încadrată de doua benzi laterale negre, contrastante.

Descoperirea sa este un eveniment care nu se uită niciodată. Apariţia fugară a unei păsărici cât o jucarie - ba nu ! mai degrabă cât un mărţişor! - este o imagine-simbol, una dintre tainele revelate ale naturii preţ de câteva secunde.
Cântecul său zglobiu este, deseori, singurul sunet care înveseleşte pădurea de brazi , mohorâtă sub asprimea iernii.

Dar întreaga spectaculozitate a auşelului se dezlănţuie odată cu venirea primăverii.

Masculul nu ştie ce să mai facă să se arate mai împodobit şi mai drăgăstos. Îşi înalţă coroana aurie, se umflă în pene cu aripile răsfirate şi îndepărtate de trup, ţopăie pe loc, joacă în toate direcţiile, se frământă în jurul "domniţei" abia mai mari decât un timbru poştal. Ea e o cochetă fără pereche. Ademeneşte şi îndeamnă ca o autentică maestră a seducţiei, chiar dacă nu are decât câteva grame. Îl cheamă, dar îl respinge, îl aţâţă, dar se fereşte, îl ispiteşte, dar, într-un final, îl răsplăteşte...


Construcţia cuibului începe, de obicei, pe la mijlocul lunii aprilie şi este, în mare parte, opera femelei, însă serios ajutată de mascul.

Adevărul este că nu sunt multe vietăţi atât de ataşate uneia altuia precum cele din perechea de auşei. Contractul lor de căsătorie este valabil şi în afara perioadei de creştere a puilor.

Iarnă, primăvără, vară, toamnă, cele două picături de viaţă sunt inseparabile. Cei doi cred cu sfinţenie în monogamie, spre deosebire de pănţăruş, libertin şi poligam într-o măsură invers proporţională cu talia sa.

Cuibul este o ţesătură minunată, incredibil de trainică şi rezistentă. Este aşezat la bifurcaţia rămurelelor, fiind foarte bine camuflat. Este împletit din fire lungi de licheni barba-bradului, muşchi, pânze de păianjen, fulgi şi fire din blana animalelor.

Mic, dar prolific, auşelul scoate, de obicei, două rânduri de pui pe an.


Fiecare pontă conţine între 7-10 ouă, pe care le cloceşte doar femela, timp de 14-17 zile, în funcţie de condiţiile meteo. Ouăle sunt, după cum vă aşteptaţi, foarte mici - 14 x10 milimetri, la o greutate de 0,8 grame. După eclozare, puii minusculi îşi deschid ochii pe la 7-8 zile, iar destoinicii părinţi îi hrănesc până la vârsta de 16-21 de zile, după care noua generaţie de auşei este independentă. O pasăre atît de mică se hrăneşte doar cu ouă, larve şi adulţi de insecte, precum şi păianjeni nu prea mari.

Marele său duşman este tot ferocele uliu păsărar, a cărui dietă se bazează, în proporţie de 98%, pe păsărele de diferite mărimi. La fel ca în cazul pănţăruşului, masculul uliului păsărar este blestemul cu aripi al auşeilor.

Alţi prădători naturali sunt şoimuleţii de iarnă (Falco columbarius), iar noaptea cade uneori victimă huhurezului mic şi ciufului de pădure. Alţi factori de limitare a populaţiilor auşeilor sunt reprezentaţti de paraziţii interni şi externi. Cu toate acestea, întregul fenomen este unul perfect natural.

Auşelul devine matur sexual la vârsta de un an, dar are o speranţă de viaţă de doar 2 ani de zile. Chiar în condiţii sigure de captivitate, cel mai vârstnic individ a trăit doar 4 ani şi 10 luni. Este mic, dar trăieşte intens!



Iubirea pierdută, regretul vieţii

Iubirea pierdută, regretul vieţii

Life & Style - Oana Olaru

Amintirea unei iubiri pierdute sau a unei relaţii eşuate se regăseşte pe lista regretelor care ne copleşesc
Când un profesor de la Universitatea Northwestern din Chicago a încercat să afle ce regretă un om în viaţă, nu s-a aşteptat ca să răspundă cineva „dragostea“. Şi totuşi, se pare că iubirea pierdută este unul dintre cele mai serioase motive de regret, tendinţa fiind mai prezentă în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor.
Profesorul de marketing Neil Roese a realizat un sondaj telefonic în cadrul căruia a rugat participanţii să îi povestească despre regretele care le bântuie viaţa. „Mă aşteptam ca pe primul loc pe lista de regrete să se regăsească aspecte de educaţie, pentru că acesta a fost rezultatul unor studii anterioare făcute în acest sens“, a explicat Roese. Şi totuşi, el şi colegul său Mike Morrison au descoperit că iubirea ridică multe întrebări de tipul „Şi dacă...?“.
În cadrul studiului, la care au participat 370 de adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani, subiecţilor li s-a cerut să descrie cel mai mare regret al vieţii lor şi să menţioneze când s-a întâmplat şi dacă a fost rezultatul unei acţiuni sau al unei lipse de acţiune. 44 la sută dintre femei au vorbit despre regrete legate de viaţa amoroasă, în timp ce în cazul bărbaţilor proporţia a fost de 19 la sută - domnii au pus regretele legate de serviciu mai presus de cele legate de iubire.
Neil Roese a menţionat că majoritatea intervievaţilor i-au povestit, uneori cu lacrimi în glas, că regretele lor vin din cauza „unei persoane speciale pierdute, a unei ocazii amoroase scăpate printre degete sau a unui fost iubit cu care lucrurile nu au mers“.
Printre problemele enumerate de persoanele intervievate s-au mai numărat conflictele din familie, lipsa educaţiei superioare, neputinţa de a face primul pas spre despărţire sau alegerea banilor în defavoarea iubirii.

Care ar fi explicaţia?

Profesorul Roese a explicat că regretul generat de iubirea pierdută este o reflectare a aşteptărilor culturale ale societăţii. „În general, oamenii preţuiesc ideea că dragostea învinge toate obstacolele şi fiecare dintre noi suferă atunci când lucrurile nu se petrec chiar aşa“, a mai spus Roese.
În plus, el a precizat că ni se reaminteşte în mod constant de ceea ce am pierdut în dragoste prin cântecele şi comediile romantice care caracterizează cultura pop modernă.
Din cauza acestor elemente culturale, orice persoană este predispusă la a tresări la amintirea unei foste relaţii de iubire sau, dimpotrivă, la gândul că o legătură de acest fel nu a avut prea multe şanse.
Persoanele care au participat la sondaj - atât femei, cât şi bărbaţi - au vorbit nu doar despre regrete active, ci şi despre regrete inactive. Potrivit unui alt studiu realizat pe tema părerilor de rău, regretele inactive, adică lipsa unei acţiuni suficient de puternice sau convingătoare, pot provoca suferinţe pe termen mai lung. S-a constatat, totodată, că, pe termen scurt, oamenilor le pare rău pentru acţiunile întreprinse, în timp ce regretele pe termen lung vin din cauza lucrurilor pe care nu le-am făcut.
Astfel, unii dintre participanţi au spus că şi-ar fi dorit ca o anumită problemă ori despărţire să fi putut fi evitată sau şi-ar fi dorit ca separarea să se fi petrecut mai devreme, pentru ca suferinţa să se fi terminat mai repede, în timp ce alţii au povestit despre oportunităţile ratate sau despre o persoană iubită pe care au pierdut-o.

Femeile au mai multe regrete în iubire

Conform rezultatelor studiului realizat de profesorii Roese şi Morrison, femeile sunt în special susceptibile să sufere din cauza regretelor - active sau inactive. „Noi suntem de părere că este reflectarea unei norme culturale îndelungate potrivit căreia femeile sunt cele care rezolvă problemele şi aplanează conflictele din familie. Prin urmare, obiectivul de a menţine relaţiile sociale este mai puternic în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor“, a explicat Neil Roese. Acesta a mai spus că oamenii percep emoţiile negative ca pe nişte experienţe rele, însă adevărul este că emoţiile pozitive şi cele negative sunt apreciate în egală măsură. Potrivit psihologilor, regretele există pentru că sunt utile.
În momentul în care o persoană este copleşită de regrete, când se simte vinovată şi jenată de acţiunile sale, ea este motivată să repare greşelile comise şi învaţă să cântărească situaţiile cu atenţie înainte de a lua o decizie.
sursa; gazeta de sud

Bancul zilei

Bancul zilei

Util si placut - Click NEWS

Un tip furios intră într-o farmacie şi cere condica de reclamaţii. Farmacistul, surprins şi speriat, îl întreabă:
- Care-i problema, care este necazul? Orice nemulţumire aveţi, o să o rezolvăm fără condică, vă rog frumos!
După multe insistenţe şi rugăminţi, tipul nu cedează şi tot vrea condica.
- Bine, o să v-o dau! Şi totuşi...ce vreţi să scrieţi?
- Ştiţi ce vreau să scriu în ea? Vreau să scriu că prezervativele voaste sunt de proastă calitate, sunt slabe şi se rup.
La care, un moş (ce-şi cumpăra nişte sirop de tuse) zice:
-Da, da! Aveţi dreptate, scrieţi, scrieţi că se şi-ndoaie!

Aţi închis spitalul, măriţi cimitirul!


Locuitorii din Dragăneşti-Olt au protestat împotriva închiderii spitalului din localitate

Aţi închis spitalul, măriţi cimitirul!

Societate - Roxana POPESCU

Protestul localnicilor din Drăgăneşti-Olt, care miercuri au ieşit în stradă pentru a nu li se închide spitalul, nu a avut nici un rezultat. Vineri, pacienţii unităţii sanitare au cerut să fie externaţi, iar cadrele medicale au depus cerere de redistribuire.
La ieşirea din spital, bolnavii au strigat că vor muri cu zile pentru că nu au bani să se trateze la alte unităţi sanitare. „Uitaţi ce au făcut Boc şi Băsescu, ne-au închis spitalul! Soţul meu are ciroză hepatică şi a trebuit să îl iau acasă pentru că nu avem bani să mergem la alt spital. Aşteptăm moartea, pentru că altă soluţie nu avem. Dacă tot au închis spitalul, măcar să mărească cimitirul“, a spus Angela Iordache.
Ultimii doi pacienţi care mai erau internaţi vineri dimineaţă, o fată de 12 ani şi un bărbat, au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul din Slatina. „Fetiţa mea are amigdalită. Trebuia să o lase aici, pentru că noi nu avem bani să mergem la Slatina. Suntem o familie săracă şi trăim din ajutorul social. Numai drumul până la Slatina ne costă 50 de lei. Pentru noi spitalul acesta era foarte bun. Cadrele medicale sunt competente şi aici au fost salvate multe vieţi“, a spus Alexandra Stanciu, mama fetei.
Cadrele medicale se tem că ar putea rămâne fără un loc de muncă

Angajaţii Spitalului din Drăgăneşti-Olt spun că au depus cereri de redistribuire, dar se tem că nu vor putea obţine un loc de muncă în celelalte unităţi sanitare din judeţ. „Doctorilor li s-a promis că vor fi transferaţi la unităţile sanitare din judeţul Olt. La fel şi celorlalte cadre medicale, inclusiv personalului auxiliar. Până la ora aceasta însă, sunt doar promisiuni“, a spus medicul Adrian Jidovu.
Primarul Sorin Ghiţă este de părere că prin desfiinţarea spitalului zeci de mii de localnici vor avea de suferit. „Am făcut tot ce a depins de mine pentru a păstra această unitate spitalicească. În oraşul Dăgăneşti-Olt era foarte mare nevoie de acest spital, pentru că aici se tratau zeci de mii de oameni din localitate şi din comunele din apropiere. Aveam medici foarte buni, care îi tratau pe pacienţi corespunzător. Foarte mulţi oameni nu vor merge la spitale din Slatina şi Caracal, pentru că au posibilităţi materiale reduse.
sursa; gazeta de sud

Lege pentru şmecheri şi derbedei

Lege pentru şmecheri şi derbedei

28 martie 2011, 13:47 |  Autor: Eugen Chelemen | 7596 afişări
Divorţurile din lumea mondenă, documentele WikiLeaks despre România şi euroscandalul în care este implicat Adrian Severin pun în umbră o lege nefastă care a trecut de Senat.
Aleşii Puterii şi ai Opoziţiei s-au înţeles de minune şi au votat un Cod Rutier mai blând. Astfel, depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise pe un anumit sector de drum, vorbitul la telefonul mobil fără dispozitiv „mâini libere", nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii de siguranţă sau nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pentru începători vor fi sancţionate doar cu avertisment la prima abatere. După şase luni, acest avertisment expiră, iar şmecherii şoselelor pot greşi din nou.
Legea votată de senatori este uluitoare în condiţiile în care România este cea mai nesigură ţară din Uniunea Europeană din punct de vedere al circulaţiei rutiere. Ba mai mult, îmblânzim cea mai blândă legislaţie rutieră din Europa în condiţiile în care numărul accidentelor grave cu morţi şi răniţi creşte alarmant de la un an la altul.
Teroarea pe şosele va creşte în loc să dispară. Poate era mai bine ca aleşii să fie preocupaţi de seriozitatea examenului pentru obţinerea permisului auto. Examenul psihologic este făcut acum de mântuială, iar permisele de conducere ajung în mâna unor descreieraţi care se cred stăpânii străzilor, care scuipă, înjură şi lovesc în stânga şi-n dreapta dacă nu pot circula ca bezmeticii. Pentru viteză excesivă, pentru violenţă în trafic şi pentru conducerea sub influenţa alcoolului, legislaţia românească ar trebui înăsprită. Permisul de conducere ar trebui suspendat pe viaţă!
În condiţiile în care Senatul nu este cameră decizională, poate aleşii din Camera Deputaţilor vor conştientiza că îmblânzirea legislaţiei rutiere înseamnă mai mult sânge şi mai multă teroare pe şosele.
sursa; adevarul.ro

Dumnezeul beţivilor

Adrian Georgescu

  • 19 mar 2011
  • 1423 afişări
Vezi, deseori, un chefliu povârnindu-se sub greutatea lichidelor ingerate, adormind în poziţii incredibile ce contrazic toate legile fizicii, ba chiar şi câteva ordonanţe de urgenţă.
 Nu-şi sparge capul, maşinile îl ocolesc, scapă miraculos şi-şi reia ciclul de alimentări şi căderi.Acestui zeu care le poartă de grijă celor ce aleg inconştienţa ne închinăm, în exerciţiul colectiv de a trăi de pe azi pe azi către seară, ziua de mâine fiind rândul pe care obligatoriu îl dă Cel de Sus. Ţara merge clătinat pe marginea şanţului către ieşirea din criză, lipsită fiind însă de resursele necesare viitorului. A fost scoasă cu şocuri din moarte clinică pentru a reintra în abulie, fiind aşezată în sala legumelor fără sisteme de sănătate, de educaţie, de asigurări. În ceea ce priveşte starea căilor ferate, vom ajunge în mai puţin de 12 ore din Constanţa în Baia Mare doar când la teleportarea low cost vor fi locuri în picioare. De se va întâmpla un accident nuclear, vom supravieţui şi cu trei capete, două bârfindu-l pe cel dintâi.
Ca neam, nu ne-am privit niciodată demonii în ochi. Comunismul? L-au adus ruşii şi evreii, iar americanii i-au lăsat. Experimentul Piteşti? N-a existat. Exorcizarea dosarelor Securităţii, care trebuia făcută la începutul anilor '90, picură în continuare în spaţiul public ca un rezervor nuclear avariat. Amestecăm lucrurile până ce, pur şi simplu, nu mai intră. Durerea, îngrijorarea, spiritul de solidaritate legate de tot ce se întâmplă în lume nu au loc de preaplinul sufletesc stârnit de drama lui Pepe, de divorţul lui Moni şi de năzbâtiile şcolarilor în politică Ponta şi Antonescu.
Ne înfiorăm la gândul unui cutremur devastator, dar vorbele experţilor, cum că nişte ani de-acum încolo seisme catastrofale nu vor fi, ne liniştesc pe loc. Ca urmare, de ce am organiza simulări, când zeitatea tutelară va susţine blocurile cu vârfurile degetelor? Mai bine lipim buline roşii pe clădirile vechi, să le scadă preţul şi să poată fi cumpărate la preţuri de garsonieră.
Când vine vorba de viitor, în faţă nu punem nici răul, nici binele, nu punem nimic. Cumva, sfârşitul lumii ne va ocoli: suntem doar poporul ales de Dumnezeul beţivilor. Ca şi până acum, cei mai norocoşi vor primi trimitere la AKH Viena şi număr mic de ordine la transplant, iar celor mai ghinionişti le va cădea un ţurţur în cap la venirea primăverii, când zeul comesean va avea nevoie de gheaţă în pahar.
www.adriangeorgescu.ro
sursa; adevarul.ro

 

La muncă!

Florin Iaru

Scriitor
  • 02 apr 2011
  • 712 afişări
Sunt curios să aflu care au fost măsurile luate de statul român pentru încurajarea exporturilor şi redresarea economiei.
E o adevărată obsesie, o isterie naţională... Cum zici ceva de salarii, de nedreptate socială, cum te-ndoieşti de inteligenţa premierului sau - Doamne fereşte! - de infailibilitatea preşedintelui, numai ce se ridică de la sol un stol de cetăţeni vigilenţi care, cu o falcă-n cer şi cu alta-n pământ, îţi dau replica: „La muncă!" Te fâstâceşti, te trec sudorile, te ia cu leşin. Eşti ori bugetar nesimţit, ori evazionist, speculant, profitor, tonomat, sindicalist, pensionar sau mogul (aici aş mai fi vrut să adaug ceva, dar se pare că s-au terminat categoriile sociale)... Cutezi să întinzi mâna la Măria Sa, Statul? Cetăţene inconştient, îl inoportunezi cu aberaţiile tale? Da' ai tupeu, mizerabile! Comunistule! Aşa sună, pe scurt, acuzaţia revărsată din vârful statului până la talpa lui. Urmează concluzia, ca o înjurătură, la final: „La muncă!"
Părerea statului e că muncim prea puţin şi pretindem prea mult. Cetăţenii sunt duşmanii prosperităţii. Am fi ieşit demult din criză dacă nu erau românii să tragă căruţa-ndărăt. Ţin să vă amintesc că şeful statului le-a recomandat celor cărora nu le place să-şi ia băgăjelul şi să plece. Medicilor, de exemplu. Profesorii, dacă le pute în învăţământ, să-şi deschidă o covrigărie. Trăiască 300.000 de covrigării! Împotriva opiniei oficiale, dintre cei 2,7 milioane de români care şi-au părăsit patria mumă, cel puţin 2,2 milioane muncesc de zor şi trimit bani în ţară.
S-ar zice, tot din punct de vedere oficial, că străinătatea i-a pus la muncă, i-a disciplinat, i-a făcut serioşi şi i-a dat pe brazdă. Foarte frumoasă teorie, dacă n-am avea şi reversul medaliei: occidentalii care vin la noi, ba cu afaceri, ba în vizită, se contaminează de lenea, de necinstea şi neseriozitatea româneşti. O fi adevărat? Chiar suntem un neam de lasă-mă să te las? Nu cumva organizarea statală sau instituţională creează cadrul mizerabil al unei sărăcii corupte?
Munca a fost, la origine, un chin: „muncile facerii", îl „muncesc" dracii pe păcătos - se spunea în popor. Nu te duci la serviciu de plăcere, nici chiuind de bucurie. Dar vrei să-ţi câştigi existenţa, dacă se poate cinstit şi onorabil. Punct. Ce-i deosebeşte pe guvernanţii noştri de omologii din lumea largă este neînţelegerea valorii muncii. E o boală naţională, compatrioţii noştri sunt demni doar de dispreţ. O imensă îngrămădeală de indivizi furăcioşi şi profitori. Cea mai mare laudă e, paradoxal, să fii „sărac şi cinstit". Asta e imensa minciună în care ne complăcem cu căţel şi purcel. Valoarea de întrebuinţare a muncii ne e străină. De aici şi lupta statului cu propriii cetăţeni, dar şi imposibilitatea cetăţenilor de a fi solidari. Demnitatea celui care munceşte e călcată-n picioare, dreptul de a trăi onorabil e luat în tărbacă. Am privit amuzat declaraţiile sforăitoare că exportăm în forţă, că am ieşit din criză, că am echilibrat bugetul. Ţin să vă aduc aminte că, înainte de 1989, România exporta de zor, dar cetăţenii nu se bucurau de foloasele propriei munci. Mai mult, privindu-ne, rebegiţi, la cozi, cu ochii sclipind după un copan de pui sau după o sticlă de lapte, Elenei Ceauşescu i s-a făcut scârbă. „Hârciogi", ne-a caracterizat marea doamnă de partid şi de stat. N-o meritam pe ea, nu-i meritam pe ei. Aşa a ordonat ca, de a doua zi, cozile să fie mutate în spatele magazinelor. Nu alta e atitudinea autorităţilor de azi! 
sursa; adevarul.ro

FOTO Pământul, cum nu l-aţi mai văzut niciodată

FOTO Pământul, cum nu l-aţi mai văzut niciodată

28 martie 2011, 13:34 |  Autor: Cristina Iana | 7831 afişări
Institutul American de Geologie a folosit diferite combinaţii de imagini adunate de satelitul Landsat 7 şi alţi sateliţi pentru a crea imagini complexe care să arate frumuseţea naturală a Pământului. Vezi mai jos imagini uimitoare.
Deşi arată ca nişte pete abstracte de culoare, imaginile reprezintă, de fapt, planeta Pământ. Oamenii de ştiinţă au folosit câte o culoare pentru fiecare lungime de undă de radiaţii, cele mai multe dintre ele neputând fi vizibile cu ochiul liber.


Aşa-numita Structură Richat, o formaţiune geologică din Deşertul Maur Adrar, Mauritania

Vedere din satelit asupra Peninsulei Yucatan

Modele complexe pot fi observate de-a lungul coastei Guineei-Bissau

Nori deasupra Insulelor Aleutine - variaţiile de culoare sunt, probabil, din cauza diferenţelor de temperatură

Lacul Carnegie se umple cu apă numai în timpul perioadelor de precipitaţii abundente

Râul Gange formează o deltă mare la golirea în Golful Bengal

Scurgeri de apă din Golful Mexic
sursa; adevarul.ro

*O cafea ,un gand bun si multumesc din toata inima ,pentru cei ce va ganditi la mine

*O cafea ,un gand bun si multumesc din toata inima ,pentru cei ce va ganditi la mine.Flacara Sperantei sa arda mereu in sufletu tau... pentru ca tu sa ai o viata plina de Liniste, Credinta si Iubire!"Multe zambete!!!Multa iubire!!!!!Multa dragoste!!!!Mult
*O cafea ,un gand bun si multumesc din toata inima ,pentru cei ce va ganditi la mine.Flacara Sperantei sa arda mereu in sufletu tau... pentru ca tu sa ai o viata plina de Liniste, Credinta si Iubire!"Multe zambete!!!Multa iubire!!!!!Multa dragoste!!!!Mult
Vezi mai multe imagini din fotografie

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti

28 martie 2011, 06:40 |  Autor: Liviu Avram | 9760 afişări
Documentul datat 3 august 2007 reprezintă o sinteză semnată de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Mark Taplin, şi care are drept subiect principalii oameni de afaceri ai României, aşa numiţii oligarhi, dar şi câţiva "baroni regionali". Sinteza a fost realizată de un absolvent al Universităţii Indiana aflat în practică pe perioada verii în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Adevarul.ro vă prezintă o sinteză a cablogramei.
Documentul, etichetat “Confidenţial”, se intitulează “Bani şi politică: cine deţine, de fapt, România?”. Documentul ar fi trebuit desecretizat la data de 2 august 2017.
„Sumar. Din tranziţia României de la comunism şi din rezultatele privatizării întreprinderilor de stat au beneficiat în mod consistent un mic grup de persoane cu legături cu regimul imediat post-comunist şi/sau cu omniprezenta Securitate.  Unii dintre aceştia şi-au folosit informaţiile şi relaţiile câştigate în timpul carierei lor în Securitate ca să-şi construiască averile, în timp ce alţii au recrutat foşti ofiţeri de Securitate ca să le servească interesele. În timp ce câteva zeci de baroni regionali au apărut după 1989, un mic grup de de figuri foarte influente continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica românească. Nici una dintre aceste figuri nu sunt legate exclusiv de un singur partid, chiar dacă sunt membri de partid. Multe pastrează legături cu fosta Securitate sau cu poersoane din serviciile secrete şi-şi promovează interese personale prin concernurile media pe care le deţin. Această cablogramă fotografiază personajele considerate a fi printre ”oligarhii” de seamă din România.
Top 5 "Oligarhi"
1. Dan Costache "Dinu" Patriciu:

*Strâns legat de primul ministru Tăriceanu, Patriciu controlează în mod esenţial eşaloanele superioare ale PNL şi are uriaşe pârghii de acţiune asupra actualului guvern. În plus, Patriciu are o relaţie apropiată cu fostul premier Adrian Năstase, cel care era la putere atunci când Patriciu a cumpărat Rompetrol de la stat.
*Patriciu a fost printre cei care au demisionat din Parlament în 2003, din cauza "legii incompatibilităţilor; care bloca amestecarea intereselor publice cu cele private.

*Potrivit documentelor oficiale, Patriciu a donat 23.000 de dolari către PNL în 2004, dar suma neoficială este aproape sigur mult mai mare. Oricum, Patriciu şi-a optimizat pariurile privind alegerile, donând cel puţin 60.000 de dolari către PSD prin filialele Rompetrol. În mai 2005, el a fost arestat (dar eliberat imediat) pentru o multitudine de acuzaţii în legătură cu privatizarea rafinăriei Petromidia, incluzând fraudă, spălare de bani şi evaziune fiscală. Aceste acuzaţii ar putea fi găsite inadmisibile după ce o instanţă a decis că SRI tregbuie să-i plătească daune pentru înregistrarea ilegală a telefoanelor sale.

*Potrivit unei publicaţii economice, averea sa valora aproximativ 600 de milioane de dolari în 2006.

2. Dan Voiculescu:
*Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator (PC), este acţionar majoritar în grupul Grivco şi controlează Intact media Group.

*În iunie 2006, el a fost oficial declarat colaborator al Securităţii sub numele de cod "Felix", ceea ce i-a blocat numirea ca vice-prim-ministru. Deşi el insistă că fostul său rol în Securitate nu a fost mai mare decât al oricărui român obişnuit şi că şi-a servit patria ca să câştige ceva valută forte, poziţia sa din perioada comunistă, de director al unei companii-paravan al Securităţii sugerează că mai degrabă a avut un rang mai înalt în Securitate decât de simplu colaborator.

*Virulent oponent al lui Băsescu şi unul dintre liderii mişcării de suspendare şi de demitere a preşedintelui

*Voiculescu a fost inculpat în primăvara lui 2007 sub acuzaţia de spălare de bani. Principala motivare a lui Voiculescu, şi adevăratul scop al partidului său, este de a-şi proteja interesele economice. Îi lipseşte un program politic sau o ideologie clară.

3. Sorin Ovidiu Vîntu:

*Deşi se pretinde un tip de dreapta, Sorin Ovidiu Vîntu nu are legături directe cu nici un partid politic, preferând în schimb să le influenţeze pe toate.

*Vîntu şi-a construit iniţial averea traficând cupoane de privatizare, bazându-se pe o reţea de foşti ofiţeri de Securitate care îi furnizau informaţii din interiorul principalelor companii. Practicile sale de afaceri au devenit controversate, probabil şi criminale.

*În anul 2000, cel mai mare fond mutual din România - o schema piramidală orchestrate de Vântu - s-a prăbuşit, asta costânt aproximativ 300.000 de investitotri o sumă de 400 de milioane de dolari. În ianuarie 2007, el a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu apel, pentru falsificarea unor documente menite a ascunde direcţionarea unor fonduri provenite din schema piramidală pentru înfiinţarea unei bănci.

*Vîntu îşi păstrează influenţa asupra politicii româneşti prin intermediul unor diverse legături cu personalităţi din eşalonul superior al guvernării.

*În timpul tentativei din primăvara anului 2007 de suspendare şi demitere a preşedintelui Băsescu, Vîntu l-a sfătuit activ pe liderul PSD Mircea Geoană asupra strategiei politice şi de presă.

*Vîntu are o veche şi puternică relaţie, public asumată, cu fostul director al SRI, Radu Timofte, care pare să-i fi oferit un oarecare acces la lumea serviciilor de informaţii.

*Influenţa sa provine şi din legăturile cu liderul sindical Liviu Luca şi cu influenţa acestuia asupra lumii sindicale, dar şi din faptul că deţine Realitatea TV, versiunea românească a CNN.

4. Ioan Niculae:
*Se spune că păstrează relaţii bune cu toate partidele principale şi cu fostele guvernări, deşi în trecut a fost văzut ca un patron principal al PSD.

*Înainte de 1989, se spune că a fost ofiţer de Securitate. Acum , el deţine cea mai mare companie agricolă din România, Grupul InterAgro, dar şi o companie de asigurări importantă, ASIROM.

*Potrivit bazei de date a Asociaţiei Pro Democraţia privind transparenţa financiară, în iunie 2004 Niculae a donat peste 840.000 de dolari către PSD, prin compania sa de asigurări, Asirom, şi prin rafinăria Astra Ploieşti (pe care o controlează oficial prin cele 6,5 % din acţiuni şi neoficial printr-o companie din Insulele Virgine).

*Niculae pare să aibă legături cu înalţi ofiţeri SRI.
*Un articol din ziarul „Ziua" din 9 martie insinua că Niculae beneficiază de protecţia preşedintelui Băsescu, pentru că i-ar fi oferit acestuia gratuit o poliţă de asigurare de viaţă. Averea lui Niculae se ridica în 2006 la aproximativ 700 de milioane de dolari.
5. Gigi Becali:
* În 2007 era, potrivit raportului al doilea cel mai popular politician din România după preşedintele Traian Băsescu.
* "Se spune că averea lui Becali provine din afacerile cu ovine ale tatălui său de pe piaţa neagră, dar cea mai mare parte a averii sale provine din tranzacţii imobiliare"
* Becali a fost în spatele unei afaceri foarte controversate din 1999, care implica schimbul a 21 de hectare de pământ departe de Bucureşti cu 21 de hectare deţinute de armată în Băneasa, o suburbie a Bucureştiului.
* În plus, Becali are unele legături cu președintele Băsescu, susţinându-i campania de referendum şi, lucru foarte cunoscut, sărbătorind public o victorie a echipei Steaua târziu în noapte, alături de preşedinte.
Baronii regionali
Attlia Verestoy:

*Verestoy, principalul bancher al UDMR, este senator al UDMR ce reprezintă judeţul Harghita încă din 1990.

*Înainte de 1989, Verestoy, chimist de formaţie, a lucrat la un institut de cercetare condus de Elena Ceauşescu.

*Din 1990, activitatea lui Verestoy s-a concentrat pe industria cherestelei din Harghita şi pe operaţiuni la Bursă.

*În 2005, el şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost implicaţi într-o afacere în care Ministerul Sănătăţii a oferit un contract de servicii medicale în valoare de 7 milioane de dolari firmei Hungastro (o firmă de servicii în care Verestoy a fost, până recent, principalul acţionar), după ce a descalificat un concurent pe o chestiune tehnică.

*În mai 2007 a fost implicat într-o presupusă operaţiune de ”insider trading” la Bursă, în timp ce parlamentul era în procedura de modificare a legislaţiei bursiere. Averea sa în anul 2006 era estimată la aproximativ 54 de milioane de dolari.

Viorel şi Ioan Micula:

*Deseori numiţi ”fraţii din Bihor”, Viorel şi Ioan Micula sunt de departe cei mai bogaţi dintre cei numiţi ”baroni regionali”. Fraţii Micula au interese în presă prin Centrul Naţional Media, un conglomerat estimat la 150 de milioane de dolari, cu trei posturi de televiziune (Naţional TV, N24 şi Favorit TV) şi o staţie radio (Naţional FM).

*Deşi activi în afaceri de presă şi în industria hotelieră, ei sunt mai ales identificaţi cu firma European Drinks & Food Group, o companie cu o îndelungată reputaţie pentru practici de business dubioase, folosită în trecut pentru manipulări politice şi economice menite a câştiga poziţii de piaţă. (Nota redacţiei: European Drink este principalul concurent în România al Coca Cola).

*Numeroşi consilieri locali din PD, PSD şi PNL lucrează pentru companiile fraţilor Micula. Averea lor în 2006 era estimată la 770 milioane de dolari.
Iulian Dascălu:

*Cunoscut drept ”Regele mall-urilor”, Iulian Dascălu este un relativ tânăr (37 de ani) şi înstărit om de afaceri din Iaşi.

*Provenit dintr-o familie săracă. Dascălu a reuşit să-şi transforme firma Iulius Group SRL într-o companie de nivel naţional prin dezvoltarea de mall-uri în Moldova şi Transilvania.

*În iulie 2007, la nunta lui Dascălu în Italia au fost prezente toate personajele influente din Iaşi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu.

*Proiectul Palas, cea mai controversată afacere a al lui Dascălu, este un proiect rezidenţial ridicat pe un teren pe care primarul PSD Gheorghe Nechita i l-a acordat fără măcar o licitaţie formală.

*Prin companiile sale, Dascălu are de asemenea legături în Justiţie, SRI şi cu foşti ofiţeri de Securitate, câţiva dintre aceştia din urmă deţinând acum funcţii executive în firmele sale. Averea sa e estimată la circa 120 de milioane de dolari.
Un tip influent care nu prea se potriveşte - Ion Ţiriac
*este al doilea român ca bogăţie, potrivit Top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital, şi locuieşte la Monaco.

*Nu are legături oficiale cu niciun partid, deşi e cunoscut ca având relaţii bune cu PSD şi cu fostul premier Adrian Năstase.

*În pofida acestor legături, el menţine relaţii bune cu toate guvernele şi partidele şi, spre deosebire de alte personalităţi, are o reputaţie publică relativ bună.

*A devenit bogat în străinătate, printre altele în calitate de partener la dublu al tenismenului Ilie Năstase sau de manager al lui Boris Becker. Cariera internaţională de tenismen i-a permis un anume grad de libertate sub regimul Ceauşescu, deşi juca pentru echipa unui club asociat cu Securitatea, Dinamo.

*În România, el a strâns o avere din dezvoltarea cu succes şi apoi vânzarea către firme occidentale a unei bănci şi a unei companii de asigurări. Asta se datoreaza relaţiilor de afaceri puternice pe care le are în Germania cu grupuri precum HVB şi Allianz Insurance, care i-au conferit  pârghii solide de acţiune asupra oficialilor români.

*În pofida relativ bunei sale imagini publice, Ţiriac n-a fost nici el scutit de  controverse.

*Averea sa se ridică la circa 1,5 miliarde de dolari.

Citiţi telegramele ambasadei SUA despre România şi reacţiile persoanelor vizate

WIKILEAKS: Teorie ucraineană: România+Republica Moldova=Romanova
Gigi Becali despre WikiLeaks de România: "Mă simt onorat de a fi printre cei mai influenţi români. Înseamnă că sunt super-geniu"
Adrian Năstase: „Este trist că oamenii politici se spovedesc la ambasade"
WikiLeaks despre România: Sebastian Lăzăroiu "a apărat tacticile dure ale preşedintelui Băsescu împotriva Noricăi Nicolai"
WikiLeaks despre România: Băsescu l-a ameninţat pe Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase
"WikiLeaks de România" - Hrebenciuc spune că nu s-a întâlnit cu Udrea pentru a evita suspendarea lui Băsescu
WikiLeaks despre România: SUA nu dau drumu la vize până când adopţiile internaţionale din România nu vor progresa
Antonescu despre "WikiLeaks de România": Sunt compuneri irelevante şi nedocumentate. Eu nu am discutat cu ambasadorii ce face domnul Blaga
Ion Iliescu despre WikiLeaks: "Mie nu-mi place bârfa nici când e făcută de oameni simpli, darămite de nişte oameni cu pretenţii"
Ambasadorul Gitenstein despre "WikiLeaks de România": Telegramele vorbesc de la sine

WikiLeaks de România Georgian Pop (PSD), despre colegul de partid Iulian Iancu: ”Tipul ăsta e cumpărat de Gazprom”
WikiLeaks despre România - Valeriu Stoica le-a spus americanilor că referendumul lui Băsesvu a fost o greşeală
WikiLeaks despre România - Consilier UE: "Lăsaţi-ne să spălăm bani (în România) şi nu vom ataca", o înţelegere între «anumite grupuri arabe» şi guvernul României
Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România
EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Băsescu a pariat numai pe avioanele F-16
Patriciu despre dezvăluirile WikiLeaks: Existenţa mea în politică nu numai că nu mi-a folosit, ci m-a împiedicat în afaceri
WikiLeaks despre România: "Uneori, şi cei puternici cad"
WikilLeaks despre România - Băsescu i-a spus şefului FBI că ar dori o prezenţă "la fel de robustă" ca şi CIA

WikiLeaks despre România: Mircea Geoană, o persoană indecisă, ranchiunoasă şi lipsită de loialitate
WikiLeaks despre România - Vosganian, una dintre vocile puternice în favoarea relaţiilor cu Rusia


WkiLeks despre România: Bogdan Chirieac a vorbit despre "problemele cu băutura" ale lui Băsescu şi despre suspendarea acestuia

WikiLeaks despre România: Cazul Rompetrol, o dramă naţională care combină intrigă şi acuzaţii de corupţie
EXCLUSIV Wikileaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier
Reacţia Elenei Udrea la zvonurile lansate prin telegramele WikiLeaks: "Bârfe de cartier"
WIKILEAKS: "European Drinks & Food, companie de practici de business dubioase, care a apelat la manipulare politică și economică"
WikiLeaks despre România - Georgian Pop vorbeşte de Elena Udrea, "concubina preşedintelui", care ascundea cazuri de corupţie
WikiLeaks despre România - Geoană către americani: "PSD m-ar omorî dacă ar afla de întânirea cu Băsescu. Sunt numărul unu în România''
WikiLeaks despre România: Băsescu spune că PSD îl şantajează pe Voiculescu
Wikileaks, despre centrala de la Cernavodă: Există deficienţe de a răspunde rapid unui accident

VIDEO Cum variază gravitaţia pe Pământ - hartă

VIDEO Cum variază gravitaţia pe Pământ - hartă

2 aprilie 2011, 18:54 |  Autor: Cristina Iana | 900 afişări
Acest glob a fost creat folosind date de la satelitul Goce al Agenţiei Spaţiale Europene şi dezvăluie cum ar arăta Pământul dacă forma acestuia ar fi modificată astfel încât gravitatea să fie aceeaşi pe toată suprafaţa sa. Zonele colorate în galben arată cea mai puternică gravitaţie, iar cele în albastru cea mai slabă gravitaţie.
Oamenii de știință au putut realiza un geoid care seamănă cu un cartof şi care ajută să înţelegem cum variază gravitaţia pe Pământ.