duminică, 3 aprilie 2011

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti

28 martie 2011, 06:40 |  Autor: Liviu Avram | 9760 afişări
Documentul datat 3 august 2007 reprezintă o sinteză semnată de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Mark Taplin, şi care are drept subiect principalii oameni de afaceri ai României, aşa numiţii oligarhi, dar şi câţiva "baroni regionali". Sinteza a fost realizată de un absolvent al Universităţii Indiana aflat în practică pe perioada verii în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Adevarul.ro vă prezintă o sinteză a cablogramei.
Documentul, etichetat “Confidenţial”, se intitulează “Bani şi politică: cine deţine, de fapt, România?”. Documentul ar fi trebuit desecretizat la data de 2 august 2017.
„Sumar. Din tranziţia României de la comunism şi din rezultatele privatizării întreprinderilor de stat au beneficiat în mod consistent un mic grup de persoane cu legături cu regimul imediat post-comunist şi/sau cu omniprezenta Securitate.  Unii dintre aceştia şi-au folosit informaţiile şi relaţiile câştigate în timpul carierei lor în Securitate ca să-şi construiască averile, în timp ce alţii au recrutat foşti ofiţeri de Securitate ca să le servească interesele. În timp ce câteva zeci de baroni regionali au apărut după 1989, un mic grup de de figuri foarte influente continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica românească. Nici una dintre aceste figuri nu sunt legate exclusiv de un singur partid, chiar dacă sunt membri de partid. Multe pastrează legături cu fosta Securitate sau cu poersoane din serviciile secrete şi-şi promovează interese personale prin concernurile media pe care le deţin. Această cablogramă fotografiază personajele considerate a fi printre ”oligarhii” de seamă din România.
Top 5 "Oligarhi"
1. Dan Costache "Dinu" Patriciu:

*Strâns legat de primul ministru Tăriceanu, Patriciu controlează în mod esenţial eşaloanele superioare ale PNL şi are uriaşe pârghii de acţiune asupra actualului guvern. În plus, Patriciu are o relaţie apropiată cu fostul premier Adrian Năstase, cel care era la putere atunci când Patriciu a cumpărat Rompetrol de la stat.
*Patriciu a fost printre cei care au demisionat din Parlament în 2003, din cauza "legii incompatibilităţilor; care bloca amestecarea intereselor publice cu cele private.

*Potrivit documentelor oficiale, Patriciu a donat 23.000 de dolari către PNL în 2004, dar suma neoficială este aproape sigur mult mai mare. Oricum, Patriciu şi-a optimizat pariurile privind alegerile, donând cel puţin 60.000 de dolari către PSD prin filialele Rompetrol. În mai 2005, el a fost arestat (dar eliberat imediat) pentru o multitudine de acuzaţii în legătură cu privatizarea rafinăriei Petromidia, incluzând fraudă, spălare de bani şi evaziune fiscală. Aceste acuzaţii ar putea fi găsite inadmisibile după ce o instanţă a decis că SRI tregbuie să-i plătească daune pentru înregistrarea ilegală a telefoanelor sale.

*Potrivit unei publicaţii economice, averea sa valora aproximativ 600 de milioane de dolari în 2006.

2. Dan Voiculescu:
*Senatorul Voiculescu conduce Partidul Conservator (PC), este acţionar majoritar în grupul Grivco şi controlează Intact media Group.

*În iunie 2006, el a fost oficial declarat colaborator al Securităţii sub numele de cod "Felix", ceea ce i-a blocat numirea ca vice-prim-ministru. Deşi el insistă că fostul său rol în Securitate nu a fost mai mare decât al oricărui român obişnuit şi că şi-a servit patria ca să câştige ceva valută forte, poziţia sa din perioada comunistă, de director al unei companii-paravan al Securităţii sugerează că mai degrabă a avut un rang mai înalt în Securitate decât de simplu colaborator.

*Virulent oponent al lui Băsescu şi unul dintre liderii mişcării de suspendare şi de demitere a preşedintelui

*Voiculescu a fost inculpat în primăvara lui 2007 sub acuzaţia de spălare de bani. Principala motivare a lui Voiculescu, şi adevăratul scop al partidului său, este de a-şi proteja interesele economice. Îi lipseşte un program politic sau o ideologie clară.

3. Sorin Ovidiu Vîntu:

*Deşi se pretinde un tip de dreapta, Sorin Ovidiu Vîntu nu are legături directe cu nici un partid politic, preferând în schimb să le influenţeze pe toate.

*Vîntu şi-a construit iniţial averea traficând cupoane de privatizare, bazându-se pe o reţea de foşti ofiţeri de Securitate care îi furnizau informaţii din interiorul principalelor companii. Practicile sale de afaceri au devenit controversate, probabil şi criminale.

*În anul 2000, cel mai mare fond mutual din România - o schema piramidală orchestrate de Vântu - s-a prăbuşit, asta costânt aproximativ 300.000 de investitotri o sumă de 400 de milioane de dolari. În ianuarie 2007, el a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu apel, pentru falsificarea unor documente menite a ascunde direcţionarea unor fonduri provenite din schema piramidală pentru înfiinţarea unei bănci.

*Vîntu îşi păstrează influenţa asupra politicii româneşti prin intermediul unor diverse legături cu personalităţi din eşalonul superior al guvernării.

*În timpul tentativei din primăvara anului 2007 de suspendare şi demitere a preşedintelui Băsescu, Vîntu l-a sfătuit activ pe liderul PSD Mircea Geoană asupra strategiei politice şi de presă.

*Vîntu are o veche şi puternică relaţie, public asumată, cu fostul director al SRI, Radu Timofte, care pare să-i fi oferit un oarecare acces la lumea serviciilor de informaţii.

*Influenţa sa provine şi din legăturile cu liderul sindical Liviu Luca şi cu influenţa acestuia asupra lumii sindicale, dar şi din faptul că deţine Realitatea TV, versiunea românească a CNN.

4. Ioan Niculae:
*Se spune că păstrează relaţii bune cu toate partidele principale şi cu fostele guvernări, deşi în trecut a fost văzut ca un patron principal al PSD.

*Înainte de 1989, se spune că a fost ofiţer de Securitate. Acum , el deţine cea mai mare companie agricolă din România, Grupul InterAgro, dar şi o companie de asigurări importantă, ASIROM.

*Potrivit bazei de date a Asociaţiei Pro Democraţia privind transparenţa financiară, în iunie 2004 Niculae a donat peste 840.000 de dolari către PSD, prin compania sa de asigurări, Asirom, şi prin rafinăria Astra Ploieşti (pe care o controlează oficial prin cele 6,5 % din acţiuni şi neoficial printr-o companie din Insulele Virgine).

*Niculae pare să aibă legături cu înalţi ofiţeri SRI.
*Un articol din ziarul „Ziua" din 9 martie insinua că Niculae beneficiază de protecţia preşedintelui Băsescu, pentru că i-ar fi oferit acestuia gratuit o poliţă de asigurare de viaţă. Averea lui Niculae se ridica în 2006 la aproximativ 700 de milioane de dolari.
5. Gigi Becali:
* În 2007 era, potrivit raportului al doilea cel mai popular politician din România după preşedintele Traian Băsescu.
* "Se spune că averea lui Becali provine din afacerile cu ovine ale tatălui său de pe piaţa neagră, dar cea mai mare parte a averii sale provine din tranzacţii imobiliare"
* Becali a fost în spatele unei afaceri foarte controversate din 1999, care implica schimbul a 21 de hectare de pământ departe de Bucureşti cu 21 de hectare deţinute de armată în Băneasa, o suburbie a Bucureştiului.
* În plus, Becali are unele legături cu președintele Băsescu, susţinându-i campania de referendum şi, lucru foarte cunoscut, sărbătorind public o victorie a echipei Steaua târziu în noapte, alături de preşedinte.
Baronii regionali
Attlia Verestoy:

*Verestoy, principalul bancher al UDMR, este senator al UDMR ce reprezintă judeţul Harghita încă din 1990.

*Înainte de 1989, Verestoy, chimist de formaţie, a lucrat la un institut de cercetare condus de Elena Ceauşescu.

*Din 1990, activitatea lui Verestoy s-a concentrat pe industria cherestelei din Harghita şi pe operaţiuni la Bursă.

*În 2005, el şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost implicaţi într-o afacere în care Ministerul Sănătăţii a oferit un contract de servicii medicale în valoare de 7 milioane de dolari firmei Hungastro (o firmă de servicii în care Verestoy a fost, până recent, principalul acţionar), după ce a descalificat un concurent pe o chestiune tehnică.

*În mai 2007 a fost implicat într-o presupusă operaţiune de ”insider trading” la Bursă, în timp ce parlamentul era în procedura de modificare a legislaţiei bursiere. Averea sa în anul 2006 era estimată la aproximativ 54 de milioane de dolari.

Viorel şi Ioan Micula:

*Deseori numiţi ”fraţii din Bihor”, Viorel şi Ioan Micula sunt de departe cei mai bogaţi dintre cei numiţi ”baroni regionali”. Fraţii Micula au interese în presă prin Centrul Naţional Media, un conglomerat estimat la 150 de milioane de dolari, cu trei posturi de televiziune (Naţional TV, N24 şi Favorit TV) şi o staţie radio (Naţional FM).

*Deşi activi în afaceri de presă şi în industria hotelieră, ei sunt mai ales identificaţi cu firma European Drinks & Food Group, o companie cu o îndelungată reputaţie pentru practici de business dubioase, folosită în trecut pentru manipulări politice şi economice menite a câştiga poziţii de piaţă. (Nota redacţiei: European Drink este principalul concurent în România al Coca Cola).

*Numeroşi consilieri locali din PD, PSD şi PNL lucrează pentru companiile fraţilor Micula. Averea lor în 2006 era estimată la 770 milioane de dolari.
Iulian Dascălu:

*Cunoscut drept ”Regele mall-urilor”, Iulian Dascălu este un relativ tânăr (37 de ani) şi înstărit om de afaceri din Iaşi.

*Provenit dintr-o familie săracă. Dascălu a reuşit să-şi transforme firma Iulius Group SRL într-o companie de nivel naţional prin dezvoltarea de mall-uri în Moldova şi Transilvania.

*În iulie 2007, la nunta lui Dascălu în Italia au fost prezente toate personajele influente din Iaşi, inclusiv controversatul lider PNL Relu Fenechiu.

*Proiectul Palas, cea mai controversată afacere a al lui Dascălu, este un proiect rezidenţial ridicat pe un teren pe care primarul PSD Gheorghe Nechita i l-a acordat fără măcar o licitaţie formală.

*Prin companiile sale, Dascălu are de asemenea legături în Justiţie, SRI şi cu foşti ofiţeri de Securitate, câţiva dintre aceştia din urmă deţinând acum funcţii executive în firmele sale. Averea sa e estimată la circa 120 de milioane de dolari.
Un tip influent care nu prea se potriveşte - Ion Ţiriac
*este al doilea român ca bogăţie, potrivit Top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital, şi locuieşte la Monaco.

*Nu are legături oficiale cu niciun partid, deşi e cunoscut ca având relaţii bune cu PSD şi cu fostul premier Adrian Năstase.

*În pofida acestor legături, el menţine relaţii bune cu toate guvernele şi partidele şi, spre deosebire de alte personalităţi, are o reputaţie publică relativ bună.

*A devenit bogat în străinătate, printre altele în calitate de partener la dublu al tenismenului Ilie Năstase sau de manager al lui Boris Becker. Cariera internaţională de tenismen i-a permis un anume grad de libertate sub regimul Ceauşescu, deşi juca pentru echipa unui club asociat cu Securitatea, Dinamo.

*În România, el a strâns o avere din dezvoltarea cu succes şi apoi vânzarea către firme occidentale a unei bănci şi a unei companii de asigurări. Asta se datoreaza relaţiilor de afaceri puternice pe care le are în Germania cu grupuri precum HVB şi Allianz Insurance, care i-au conferit  pârghii solide de acţiune asupra oficialilor români.

*În pofida relativ bunei sale imagini publice, Ţiriac n-a fost nici el scutit de  controverse.

*Averea sa se ridică la circa 1,5 miliarde de dolari.

Citiţi telegramele ambasadei SUA despre România şi reacţiile persoanelor vizate

WIKILEAKS: Teorie ucraineană: România+Republica Moldova=Romanova
Gigi Becali despre WikiLeaks de România: "Mă simt onorat de a fi printre cei mai influenţi români. Înseamnă că sunt super-geniu"
Adrian Năstase: „Este trist că oamenii politici se spovedesc la ambasade"
WikiLeaks despre România: Sebastian Lăzăroiu "a apărat tacticile dure ale preşedintelui Băsescu împotriva Noricăi Nicolai"
WikiLeaks despre România: Băsescu l-a ameninţat pe Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase
"WikiLeaks de România" - Hrebenciuc spune că nu s-a întâlnit cu Udrea pentru a evita suspendarea lui Băsescu
WikiLeaks despre România: SUA nu dau drumu la vize până când adopţiile internaţionale din România nu vor progresa
Antonescu despre "WikiLeaks de România": Sunt compuneri irelevante şi nedocumentate. Eu nu am discutat cu ambasadorii ce face domnul Blaga
Ion Iliescu despre WikiLeaks: "Mie nu-mi place bârfa nici când e făcută de oameni simpli, darămite de nişte oameni cu pretenţii"
Ambasadorul Gitenstein despre "WikiLeaks de România": Telegramele vorbesc de la sine

WikiLeaks de România Georgian Pop (PSD), despre colegul de partid Iulian Iancu: ”Tipul ăsta e cumpărat de Gazprom”
WikiLeaks despre România - Valeriu Stoica le-a spus americanilor că referendumul lui Băsesvu a fost o greşeală
WikiLeaks despre România - Consilier UE: "Lăsaţi-ne să spălăm bani (în România) şi nu vom ataca", o înţelegere între «anumite grupuri arabe» şi guvernul României
Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România
EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Băsescu a pariat numai pe avioanele F-16
Patriciu despre dezvăluirile WikiLeaks: Existenţa mea în politică nu numai că nu mi-a folosit, ci m-a împiedicat în afaceri
WikiLeaks despre România: "Uneori, şi cei puternici cad"
WikilLeaks despre România - Băsescu i-a spus şefului FBI că ar dori o prezenţă "la fel de robustă" ca şi CIA

WikiLeaks despre România: Mircea Geoană, o persoană indecisă, ranchiunoasă şi lipsită de loialitate
WikiLeaks despre România - Vosganian, una dintre vocile puternice în favoarea relaţiilor cu Rusia


WkiLeks despre România: Bogdan Chirieac a vorbit despre "problemele cu băutura" ale lui Băsescu şi despre suspendarea acestuia

WikiLeaks despre România: Cazul Rompetrol, o dramă naţională care combină intrigă şi acuzaţii de corupţie
EXCLUSIV Wikileaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier
Reacţia Elenei Udrea la zvonurile lansate prin telegramele WikiLeaks: "Bârfe de cartier"
WIKILEAKS: "European Drinks & Food, companie de practici de business dubioase, care a apelat la manipulare politică și economică"
WikiLeaks despre România - Georgian Pop vorbeşte de Elena Udrea, "concubina preşedintelui", care ascundea cazuri de corupţie
WikiLeaks despre România - Geoană către americani: "PSD m-ar omorî dacă ar afla de întânirea cu Băsescu. Sunt numărul unu în România''
WikiLeaks despre România: Băsescu spune că PSD îl şantajează pe Voiculescu
Wikileaks, despre centrala de la Cernavodă: Există deficienţe de a răspunde rapid unui accident

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu