sâmbătă, 30 iulie 2011

Cinci zgârie-nori pe harta Bucureştiului: unde vor fi construiţi. Plus O MARE BERĂRIE

de Maria MANOLIU Postat la: 29.07.2011 08:00 Ultima actualizare: 29.07.2011 18:09
Cinci zgârie-nori, cu 20 şi 26 de etaje, urmează să fie ridicaţi în Capitală
Cinci zgârie-nori, cu 20 şi 26 de etaje, urmează să fie ridicaţi în Capitală. Unul dintre turnuri, cel de la Răzoare, se va construi chiar pe un spaţiu verde, iar celelalte patru, în apropierea Pasajului Basarab, lângă fabrica de bere de pe Şoseaua Orhideelor.
Zgârie-nori pe spaţiul verde de la Răzoare

Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Capitalei a avizat, miercuri, construcţia unui turn de 20 de etaje chiar pe spaţiul verde din intersecţia Răzoare. Turnul urmează să fie construit pe un teren de 5.000 de metri pătraţi, care în Planul Urbanistic General (PUG) figurează ca spaţiu verde. În Planul Urbanistic Zonal (PUZ) avizat de Comisia de Urbanism această parcelă a apărut cu accente de înălţime care să justifice apariţia blocului cu 20 de etaje.
Preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism, arhitectul Sorin Gabrea, a explicat pentru gândul de ce a fost avizat PUZ-ul care distruge un spaţiu verde deşi legea interzice: "Este vorba de un PUZ care a fost aprobat în 2008 în stilul celui care a fost aprobat şi pentru Buzeşti. Este vorba de un PUZ complicat care trebuia să rezove problema intersecţiei inelului principal de circulaţie cu magistralele care duc în zona centrală. PUZ-ul pe care l-am avizat miercuri este o bucată din PUZ-ul aprobat în 2008. Accentele de înălţime figurează şi în PUG".
În opinia arhitectului Sorin Gabrea, blocul de aproximativ 100 de metri înălţime ar trebui ridicat şi mai înalt din cauză că "sunt direcţii din care înălţimea nu este bine percepută". În PUZ-ul aprobat în 2008, doar 15 la sută din teren putea fi utilizat. Comisia Tehnică de Urbanism a mărit miercuri suprafaţa astfel încât, din cei 5.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, 27 la sută vor fi utilizaţi pentru construcţia viitorului zgârie-nori. Potrivit arhitectului Sorin Gabrea, acest imobil va avea destinaţia de birouri cu un spaţiu de alimentaţie publică probabil la ultimul etaj .
Patru turnuri cu 26 de etaje lângă Pasajul Basarab

Patru blocuri turn, cu 26 de etaje fiecare, urmează să fie construite lângă fabrica de bere de pe Şoseaua Orhideelor, lângă Pasajul Basarab. Acestea vor avea destinaţia de birouri, spaţii comerciale şi hotel dacă se vor lua toate măsurile pentru diminuarea zgomotului. Arhitectul Sorin Gabrea, a declarat că "deocamdată la Comisie s-a discutat doar studiul de oportunitate, fază preliminară începerii unui PUZ". "Deocamdată, parcelele adiacente fabricii de bere pe care se va construi ansamblul de birouri, spaţii comerciale şi hotel nu au un statut juridic clar, fiind în litigiu", a spus el, adăugând că fabrica de bere este o construcţie care se află pe lista monumentelor istorice. Aceasta va fi refăcută urmând să aibă destinaţia de "centru comercial cu galerii de artă şi evident o mare berărie".
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu