O ştire pierdută pe axa Bucureşti-Budapesta
Din Şcoala de vară de la Tuşnad s-au ales doar declaraţiile despre autonomie, lansate - a câta oară? – războinic de Laszlo Tokes.
Din Şcoala de vară de la Tuşnad s-au ales doar declaraţiile despre autonomie, lansate - a câta oară? - războinic de Laszlo Tokes. Toată lumea a fost într-atât de mulţumită că a fost rost de puţină gâlceavă, încât faptul că singura ştire care ar fi meritat transmisă de la întrunirea maghiarilor a fost ratată nici n-a mai contat. După o lungă perioadă de vreme în care Laszlo Tokes a avut exclusivitate în relaţia cu Budapesta, legăturile dintre UDMR şi FIDESZ par a avea o şansă să fie reluate. Viktor Orban s-a întâlnit cu Kelemen Hunor, după mult timp în care nu a găsit loc în agendă pentru liderii Uniunii. Probabil că aceia care nu văd în Kelemen decât un "preşedinte-captiv", tete-a-tete-ul de la Tuşnad a fost trecut în registrul curtoaziei necesare (deşi doar naivii l-ar putea suspecta de aşa ceva pe Viktor Orban).
Întâlnirea nu a fost una din senin, iar Kelemen Hunor a arătat, poate pentru prima oară, că are stofă de lider, refăcând cu abilitate drumul spre Budapesta. Ce-i drept, nici nu prea avea de ales.
Cu tolba goală, după patru ani de stat la guvernare - cu maghiarii împărţind aceeaşi sărăcie cu românii şi nici măcar cu autonomia culturală câştigată - UDMR-ului i-ar fi fost greu să facă faţă, la alegerile de la anul, Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, păstorit de episcopul Laszlo Tokes. Ales singur partener al FIDESZ în procesul de acordare a cetăţeniei ungare pentru maghiarii din România, PPMT ar fi devenit un adversar imbatabil odată cu acordarea de către Budapesta şi a dreptului de vot pentru noii cetăţeni. Ar fi fost puţin probabil ca UDMR să-şi păstreze cota electorală în condiţiile în care Laszlo Tokes l-ar fi avut în dreapta sa pe Viktor Orban care, cum spunea vicepremierul Semjen Zsolt la Tuşnad, a consfinţit, acum şi juridic, existenţa unei singure naţiuni maghiare. Kelemen Hunor nu a avut foarte mult timp la dispoziţie, dar a avut abilitate. Uns preşedinte UDMR la sfârşitul lui februarie, a estompat rapid tonul gărzii vechi a Uniunii faţă de Laszlo Tokes. Ascendentul îl avea din 2009, când în calitate de şef de campanie al Uniunii, a negociat cu episcopul reformat prezenţa pe lista UDMR la europarlamentare. Următorul pas l-a făcut după schimbarea legii electorale în sensul alegerii primarilor din primul tur. A negociat cu PPMT şi a ajuns la un acord în privinţa susţinerii unor candidaţi comuni la alegerile locale în localităţile în care maghiarii sunt bine reprezentaţi, pregătind astfel terenul şi pentru o foarte probabilă şi răsunătoare victorie a maghiarilor la Târgu Mureş, oraş patronat de 12 ani de pedelistul Dorin Florea.
Colaborarea, a confirmat Toro T. Tibor, preşedintele încă neînregistratului PPTM, ar putea fi continuată şi la parlamentare, maximizându-se astfel şansele maghiarimii de a fi reprezentată consistent şi cât să conteze în Parlament.
În acest context, discursul lui Kelemen Hunor de la Tuşnad, despre autonomia maghiarilor pe axa Bucureşti - Budapesta - Bruxelles, a venit firesc, cum la fel de firească a fost şi întâlnirea cu Viktor Orban.
sursa; gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu