duminică, 10 ianuarie 2016

ISIS vrea să înființeze un Stat Islamic în Balcani

jihadului-islamic
Presa sârbă și bosniacă a difuzat vineri o înregistrare video atribuită grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în care aceasta amenință că vrea să creeze un ‘califat’ în Balcani, de unde să deschidă un nou front împotriva Europei creștine, consemnează agenția EFE.
‘Otrăviți infidelii, ucideți-i, aruncați-le în aer casele și mașinile’, este unul dintre mesajele ce se regăsesc în filmul de propagandă ‘Onoarea stă în jihadul’ SI. În înregistrarea video apar și mai mulți combatanți proveniți din statele balcanice cu populație majoritar musulmană, Albania și Bosnia-Herțegovina, precum și din Kosovo.
Se evidențiază mesajul care cheamă la ‘înlăturarea guvernului trădător din Bosnia-Herțegovina, crearea unui califat în Balcani și cucerirea Europei creștine’. Jihadiștii menționează de asemenea că în Balcani au avut loc numeroase lupte de-a lungul secolelor, iar acum această regiune a devenit pentru ei un nou front și un scut împotriva ‘cruciaților’ din Europa.
Este cunoscut faptul că în rândul combatanților jihadiști din Siria și Irak se regăsesc și numeroși albanezi, bosniaci și kosovari de confesiune musulmană.
Agenția EFE notează că nucleele de populație musulmană din Bosnia, Albania și Kosovo sunt o moștenire a secolelor de ocupație otomană, dar adaugă faptul că puțini dintre musulmanii din Balcani urmează curentele ultraconservatoare impulsionate din țări precum Arabia Saudită, deși în ultimele decenii a sporit influența acestora în zonă.
În Bosnia-Herțegovina au avut loc în ultimii 20 de ani circa zece atentate comise de indivizi asociați grupărilor islamiste radicale.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu