duminică, 1 noiembrie 2015

Șeful MI5: Ameninţare teroristă fără precedent. “Jihadiştii plănuiesc atentate în masă. Ei folosesc o gamă năucitoare de platforme pentru a pune la punct atacurile

statul-islamic-hepta
Marea Britanie se confruntă cu o ameninţare fără precedent din partea jihadiştilor grupărilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida, care plănuiesc pe internet “atacuri în masă”, a avertizat şeful MI5, Andrew Parker, informează Daily Mail.
Andrew Parker a declarat că, în ultimul an, serviciul secret pe care îl conduce a dejucat şase atacuri teroriste în Marea Britanie şi mai multe în străinătate, titreazî Mediafax.
“Nu putem să fim siguri că am oprit totul”, a avertizat el, miercuri seara, în cadrul unui discurs. De altfel, el a subliniat că ameninţarea jihadiştilor este la un nivel foarte ridicat, una fără precedent în cariera sa de 32 de ani.
Potrivit Daily Mail, şeful MI5 susţine că există acum o “ambiţie mai mare” în rândul jihadiştilor de a efectua atacuri teroriste care să provoace ucidere în masă şi nu există “nici un semn de atenuare” a acestui val.
“Este posibil să nu fi ajuns încă la nivelul maxim”, a adăugat Andrew Parker, explicând că jihadiştii folosesc o gamă “năucitoare de dispozitive şi platforme digitale pentru a pune la punct atacurile teroriste” şi că MI5 a trebuit să recurgă la piraterie informatică pentru a putea accesa reţelele de comunicare folosite de grupările extremiste.
Operatorii de internet au o “responsabilitate etică” pentru a ne ajuta în combaterea terorismului, a subliniat directorul serviciului de spionaj britanic. Acesta a reliefat faptul că Marea Britanie se confrunta cu o ameninţare pe trei niveluri: fanaticii din ţară, teroriştii care vin din afara graniţelor şi ameninţarea on-line.
Parker a arătat că “exploatarea sofisticată” a tehnologiei moderne de către ISIS a radicalizat adolescenţi britanici şi reprezintă o ameninţare majoră. În acelaşi timp, el a avertizat că pericolul reprezentat de militanţii Al-Qaida “nu a dispărut”.
Acte îngrozitoare au fost “comise de persoane care s-au născut şi au crescut aici, în Marea Britanie, dar din motive neînţelese au decis să facă din propria ţară un inamic”, a mai spus Andrew Parker, atrăgând atenţia că 3.000 de jihadişti suspectaţi au reprezentat un “pericol substanţial”.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu