vineri, 13 noiembrie 2015

Când va recunoaște Ungaria Ziua Limbii Române?

Goia
Titlul nu este altceva decât o întrebare retorică. Klaus Iohannis, președintele-marionetă al României, a promulgat legea prin care Ziua Limbii Maghiare devine în mod oficial o sărbătoare în țara noastră. Proiectul a fost propus în Parlament de către UDMR, iar majoritatea deputaților și senatorilor de la celelalte partide au votat în favoarea sa. Atât șeful statului, cât și parlamentarii, au profitat de această ocazie pentru a face pe plac politicienilor maghiari. Toate partidele aflate la guvernare au făcut la un moment dat alianță cu UDMR-ul pentru a ajunge la ciolan. Acum că se pregătește un nou guvern, condus de Dacian Cioloș, iar acesta are nevoie de susținere parlamentară, votul parlamentarilor maghiari e extrem de important pentru PNL și Iohannis, așa că e perfect normal pentru acești derbedei politici să pupe în fund UDMR-ul.
Ziua Limbii Maghiare va fi sărbătorită oficial pe data de 13 Noiembrie, ocazie cu care vor avea loc manifestări cultural-artistice. Asta înseamnă și acordarea unor sume de la bugetul public către ONG-urile ungurești. Iar acestea sunt deja finanțate cu bani mulți pentru o grămadă de alte evenimente culturale. Însă ăsta e prețul ce îl plătesc politicienii români pentru susținerea celor din UDMR. Nici nu le pasă, doar nu sunt banii lor.
Nu neg dreptul minorității maghiare de a avea acces la cultură, dincolo de problemele ce le am (nu doar eu, ci toți românii care se respectă) cu ungurii ce au o atitudine xenofobă față de poporul român și urăsc România. Dar nu era nevoie de acest proiect de lege pentru a asigura ungurilor aceste drepturi, căci le au deja. Doar în mintea unor șovini, iar aici includ și UDMR-ul, există discriminare față de minorități în România. Astfel de oameni nu sunt mulțumiți niciodată, indiferent de câte face statul român. Find ardelean, am cunoscut destui unguri care nu se simt discriminați în țara asta și nu își plâng toată ziua de milă.
Însă cel mai îngrijorător aspect al acestei situații e faptul că nu există reciprocitate: în Ungaria Ziua Limbii Române (31 August) nu este recunoscută oficial prin lege. Dacă politicienii țineau neapărat să voteze asta, era normal să ceară statului maghiar același lucru în schimb: instituirea Zilei Limbii Române în țara vecină. În schimb românii din Ungaria sunt supuși discriminării și asimilării. Nu are rost să fac o comparație între drepturile lor și acelea ale maghiarilor din România, că diferența e colosală. Cert este că avem o clasă politică coruptă, preocupată mai mult de a face alianțe cu UDMR decât de a îi ajuta pe românii din jurul granițelor.
Închei prin a aminti faptul că Iohannis, în primăvară, a transmis Parlamentului spre reexaminare o lege prin care Avram Iancu era recunoscut ca erou național. Președintele putea proceda la fel în cazul de față, chiar să ceară o lege asemănătoare guvernului maghiar. Știu, deja cer prea mult. Dar asta numai pentru că normalul e prea mult pentru nivelul politicienilor din România.
Codrin Goia
Garda-Maghiara-Tinutul-Secuiesc-Anti-Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu