sâmbătă, 14 februarie 2015

Studenţii clujeni au proiectat clădiri care rezistă la cutremure de 10 grade pe scara Richter

VIDEO-Studenţii-clujeni-au-proiectat-clădirea-care-rezistă-la-un-cutremur-de-10-grade-pe-Richter-400x200
Sunt specialişti în clădiri care rezistă la cutremure. Vorbim de nouă studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca care au creat macheta unui imobil, care rezistă la seisme devastatoare. Este vorba de o clădire de birouri de 29 de etaje, realizată din lemn de balsa. Tinerii vor participa cu acest proiect la o renumită competiţie internaţională de profil în Statele Unite.Studenţii au lucrat o lună la realizarea machetei, care astăzi a fost supusă primelor teste. Clădirea a rezistat cu succes la simularea a 3 cutremure, dintre care unul cu magnitudinea de 10 pe scara Richter, titrează DG24.
Macheta înaltă de 1 metru şi jumătate realizată de studenţii clujeni a rezistat fără probleme la simularea a două cutremure care au devastat Statele Unite ale Americii, dar şi a unui seism atât de puternic, încât e puţin probabil să se producă vreodată în realitate.
„Aceste cutremure sunt de fapt trei accelerograme, două dintre ele înregistrate, Norwich şi El Centro. Cel de-al treilea este unul generat artificial pentru testarea structurilor. Este unul cu magnitudinea aproximativ pe scara Richter de 10. Cutremurele pe carte le-am avut în Vrancea de curând au fost între 4 şi 5, un cutremur de magnitudinea 5 e de zece ori mai mare decât unul cu magnitudinea 4”, explică profesorul Ovidiu Prodan, unul dintre coordonatorul echipei.

Secretul stă în modul în care a fost structurată clădirea, dar şi material folosit: lemnul de balsa, un arbore tropical din America, foarte uşor şi elastic. Macheta a fost realizată de 9 studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: şapte de la Facultatea de Construcţii şi doi de la Arhitectură.

Alexandru Ţigănescu, student la Facultatea de Construcţii, spune: „elementele care preiau o mare parte a încărcării şi care fac diferenţa dintre o structură obişnuită, regulate, sunt aceşti stâlpi înclinaţă, nişte contra-vântuiri care practice preiau eforturile foarte mari care se dezvoltă la baza clădirii în momentul seismului”.
„Machetele se fac de obicei din lemn de balsa pentru că se taie mai usor, este un material uşor cu care se poate lucra. Partea de efort este îmbinarea pieselor, lipirea lor, un lucru exact, un lucru curat” explică Diana Coman, studentă la Facultatea de Arhitectură.
Nu este prima oară când studenţii Universităţii Tehnice concep cele mai bune machete rezistente la cutremure. În ultimii doi ani, studenţii clujeni au reuşit să obţină locul I şi III la concursul internaţional de clădiri rezistente la seisme. Anul acesta, studenţii au realizat clădirea Beacon Tower, un turn de avertizare, iar în cazul în care vor câştiga, vor pregăti un spectacol de lumini.
„Anul trecut, o clădire din New York era colorată în roşu-albastru în funcţie de rezultatul alegerilor şi câţi intră în Camera Deputaţilor. Exact pe acelaşi principiu de lumini, dar conectat la senzorii care avertizează din punct de vedere al cutremurelor instant, această clădire poate să emită lumini în timp real încât să avertizeze persoanele din zonă”, spune profesorul Ovidiu Prodan.
Competiţia internaţională va avea loc în perioada 31 martie-3 aprilie în Boston, iar la ea vor participa aproximativ 30 de echipe din toată lumea. Până atunci, studenţii clujeni vor organiza încă o simulare şi vor mai construi două machete. Şi asta pentru că, la fel cum se întâmplă şi la concursul internaţional, clădirea a fost supusă testelor până a cedat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu