miercuri, 4 februarie 2015

Primăria Cluj-Napoca dă liber la vandalizat monumente. Suntem oare demni de Capitală Culturală Europeană?

baba-novac3
În urmă cu mai multe săptămâni, NapocaNews scria că au trecut ani de la vandalizarea repetată a statuii lui Baba Novac, iar nici până astăzi nu s-au descoperit făptaşii şi nici nu s-au luat măsuri de siguranţă pentru prevenirea actelor de vandalism. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca nu a reparat soclul statuii la mai bine de la un an de la îndepărtarea cuvântului “ungur” din inscripţia “Căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, în anul 1975″.
Comunitatea locală este revoltată de vandalizarea repetată a statuii marelui erou naţional Baba Novac, însă autorităţile locale plusează la capitolul indiferenţă deşi există pretenţia dobândirii titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021.
Primăria Cluj-Napoca a declarat pentru Monitorul de Cluj că de un an încoace tot analizează dacă este “oportună” repararea soclului, aşteptând pe semne o aprobare de la Comisia de Monumente Istorice.
Însă pe cine deranjează de fapt acea inscripţie? Ne permitem să punem această întrebare deoarece spre exemplu fântâna cu tritoni din Parcul Central a fost vandalizată de şi mai multe ori, iar de fiecare dată a fost reabilitată, iar mai nou s-au instalat camere de supraveghere video. Ce să mai vorbim de eterna degradare a fântânii arteziene din Piaţa Unirii?
Ce să înţeleagă cetăţenii clujeni din reacţiile inconsistente ale Primăriei, că au liber la vandalizat statui pentru că oricum nu îi prinde nimeni pe făptaşi, iar autorităţile se joacă de-a aşteptarea?
Oare ce investiţie uriaşă trebuie să facă Primăria pentru repararea soclului, cât pot să coste 6 litere?
Logo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu