luni, 9 februarie 2015

PARADISUL elveţian se prăbuşeşte. Ce se întâmplă cu ECONOMIA ţării, după ce FRANCUL a cutremurat toată Europa

de O.P.   •   09 Feb 2015   •   12:48 Comenteaza
PARADISUL elveţian se prăbuşeşte. Ce se întâmplă cu ECONOMIA ţării, după ce FRANCUL a cutremurat toată Europa 442
Economia Elvetiei ar putea inregistra unul sau doua trimestre de contractie, pe fondul aprecierii francului elvetian fata de euro si dolar, in urma deciziei bancii centrale de a elimina plafonul minim de 1,2 franci/euro, a declarat presedintele Bancii Elvetiei, Thomas Jordan.

"Cresterea economiei va fi cu siguranta mai slaba decat am estimat in luna decembrie si este posibil sa avem unul sau doua trimestre de scadere economica", a afirmat Jordan, potrivit Wall Street Journal, scrie Mediafax.

El a precizat ca oficialii bancii centrale elvetiene sunt constienti ca decizia de a lasa liber cursul franc/euro a cauzat dificultati economiei si companiilor nationale, dar ca este prea devreme pentru a aprecia in mod corect efectele negative ale acestei masuri.

Jordan a afirmat ca depinde de companiile elvetiene cum se vor adapta la noile conditii de pe piata si daca vor face anumite ajustari in ceea ce priveste numarul de ore lucrate si plata acestora.

Seful bancii centrale considera ca francul este "in mod clar supraevaluat" la cursul actual, de aproximativ 1,05 franci pentru un euro, si a precizat ca Banca Elevetiei va monitoriza evolutia pietei valutare.

Banca Elvetiei a decis la jumatatea lunii ianuarie sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.
http://www.antena3.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu