vineri, 19 septembrie 2014

Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj a încins spiritele la Primăria Cluj-Napoca. Strada Avram Iancu este de fapt “Petofi”


Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj a încins spiritele la Primăria Cluj-Napoca. Strada Avram Iancu este de fapt “Petofi”
Mare prezentare de card studenţesc unguresc la Cluj-Napoca. Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj, MEMBRU FONDATOR AL FEDERAŢIEI SHARE – Capitala Culturală a Tineretului 2015, a prezentat, ieri, consilierilor locali din Cluj-Napoca, un card studenţesc “poliglot”.
În antetul documentului de prezentare a fost redactat numele organizaţiei studenţeşti în limbile română, engleză şi ungureşte.
Scandalul a izbucnit în momentul în care consilierii locali democrat-liberali şi cei liberali au sesizat că la adresa asociaţiei studenţeşti figura strada Avram Iancu – “Avram Iancu utca” / Petofi.
Liberalii au atras atenţia reprezentanţilor asociaţiei că în Cluj-Napoca nu există strada Petofi, riscându-se totodată o confuzie cu strada Petofi Sandor, care există.
Viceprimarul Anna Horvath (UDMR) a răspuns aprins că tot ce face această organizaţie este să promoveze multiculturalismul şi buna înţelegere între comunităţile română şi maghiară.
Totuşi, consilierul local Ioan Pop i-a atras atenţia că o traducere de bună-credinţă, în spirit multicultural era ca adresa Uniunii să fie trecută “strada Avram Iancu/Avram Iancu utca”, şi nu Petofi – numele purtat de strada Avram Iancu atunci când Transilvania era condusă de unguri.
Clujenii s-au declarat revoltaţi de logica evocată de către viceprimarul UDMR, considerând că pe aceleaşi considerente Piaţa Unirii din Cluj-Napoca ar putea reveni la numele “Piaţa Adolf Hitler”.
NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu