sâmbătă, 20 septembrie 2014

Ţiganii vor si ei autonomie daca proiectul Tinutului Secuiesc va fi aprobat


Ţiganii vor si ei autonomie daca proiectul Tinutului Secuiesc va fi aprobat
“Dorinta rromilor din aceste zone este de a nu se maghiariza rromii vorbitori de limba maghiara si de a nu se pierde identitatea de entici rromi si de alegatori”, potrivit unui comunicat al Partidei Romilor Pro Europa Sucursala Judeteana Cluj.
“Avand in vedere ca UDMR cere autonomie asupra Tinutului Secuiesc, mai multe organizatii ale Rromilor din Ardeal ne opunem asupra acestui proiect de autonomie, prin faptul ca in judetele Covasna, Harghita si Mures locuiesc un numar de 60.000 de mii de rromi”, se arata in comunicat, informeaza Evenimentul Zilei.
De asemenea, rromii sunt de parere ca proiectul are scopul de a negocia in turul doi voturile maghiarilor.
“Credem ca acest proiect are doar culoarea politica de a negocia in turul 2 voturile maghiarilor. In cazul in care acest proiect va fi acceptat se va crea un precedent si noi, rromii, vom cere autonomie in judetele cu o mare pondere de rromi, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Calarasi, Iasi, Olt si Galati”, mai scriu liderii in respectivul comunicat.
Proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc a fost prezentat joi la Cluj-Napoca de catre liderul UDMR Kelemen Hunor. Potrivit proiectului, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie “ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut”.
http://www.napocanews.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu