sâmbătă, 2 august 2014

-

Orban, Tokes şi Nemeth Zsolt au prezentat României noul stat pregătit pentru maghiari

Premierul Ungariei, Viktor Orban, începe să semene cu soţia aceea care iese cu prietenele în oraş, tot mai des, ca să-şi spună păsurile, întrucât acasă n-o mai ascultă nimeni.
Foto: Mediafax Foto
O dată pe an, are n-are treabă la Budapesta, premierul Ungariei îşi dă întâlnire la Şcoala de Vară de la Tuşnad Băi cu Laszlo Tokes, cu Nemeth Zsolt şi cu alte câteva seminţe zonale de scandal, ca să pună Europa, implicit România, la cale. Întrebarea mea este următoarea: dacă Orban este premier maghiar, dacă pastorul Tokes este europarlamentar maghiar, pe lista FIDESZ, şi dacă Nemeth Zsolt este şeful Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, ce-i împiedică pe aceşti domni să participe la toate şcolile de sezon din ţara lor, spre a deschide capul alegătorilor fideli, vizavi de noul proiect de stat, iliberal, gândit de Viktor Orban?
De ce nu merg dumnealor, necontenit, pe la casele maghiarilor din Ungaria, ca să-i convingă, mai întâi pe ei, să renunţe la o parte din drepturile democratice conferite de liberalism, astfel încât statul liberal să nu mai dea iama prin “avuţia naţională”, prin coerenţa “ideilor naţionale”, prin PIB-ul şi prin trezoreria Băncii Naţionale?
Să-i convingă pe ei, mai întâi, de necesitatea aplicării unei noi “cvasinaţionalizări”, proces în care statul să redevină mult mai aplicat în luarea anumitor decizii. Să convingă, ferm, în primul rând, Ungaria că devine necesar controlul statului în societate, în economie, în politică, pentru că, nu-i aşa, deşi Orban “nu neagă valorile de bază ale liberalismului”, îi pare mult mai confortabil să le amputeze, întrucât liberalii s-au porcăit din cale-afară şi “nu ne mai tratează decât cu violenţă, corupţie şi sex”.
Acuma, noi ştim cum s-a întors Ceuaşescu din Coreea, cu mintea ţăndări de cultul personalităţii şi de paranoia feudală - că tot i se pare lui Viktor Orban că “societatea actuală e mai mult feudală decât liberală”. Şi, tocmai pentru că ştim cum devine chestia cu schimbarea care vine de la răsărit, ne punem întrebarea dacă nu cumva premierul ungar o fi luat microbul “statului controlor”, “iliberal” şi pseudodemocratic, care trăieşte bine-mersi la Moscova, după ce l-a vizitat pe Putin. 
Pe de altă parte, noi suntem vechi, domnilor, în materie de democraţii originale şi amputate – de iliberalism, cum ar veni -, nu ne mai îmbătăm cu apă rece. Ni s-a spus, încă din 1990, să “nu ne vindem ţara”, şi tot de atunci, social-democraţia – şi nu liberalismul preacurvit – a făcut tot ce a vrut cu economia naţională, cu societatea şi cu politica de consum...
Dar dacă Viktor Orban îşi pune mintea şi instaurează la Budapesta, fără drept de apel, statul perfect, iliberal, şi figura ţine, iar toată lumea e mulţumită, atunci, îl aşteptăm la şcolile de vară următoare să ne povestească şi nouă cum i-a convins pe maghiari.
Cât despre pastorul Tokes, care vorbeşte despre “genocidul maghiarilor din Transilvania început odată cu Trianonul”, despre “autonomia teritorială, imediată şi totală, a Ardealului şi a Partiumului”, precum şi despre “exemplul dat, la nevoie” de înfiinţarea unităţii militare secuieşti, în timpul lui Bela Kun, eu zic că fie l-a luat pălinca, fie l-a luat apa. Una din două…  
Marian Sultănoiu este senior editor al ziarului Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu