luni, 11 august 2014

A fost creat cipul a cărui funcţionare seamănă cu activitatea creierului uman

de Anca Dumitrescu - Mediafax
IBM a creat un cip a cărui funcţionare imită activitatea creierului uman în recunoaşterea imaginilor din datele video şi care are nevoie de mai puţină energie decât procesoarele tradiţionale, relatează Bloomberg.
Foto: Mediafax Foto
Dacă prototipul va deveni produs de serie, ar putea ajuta industria procesoarelor, care caută noi soluţii pentru creşterea vitezei de funcţionare a computerelor. Producătorii caută noi metode pentru efectuarea unor sarcini multiple în acelaşi timp, în condiţiile în care modelele tradiţionale de cipuri care se supraîncălzesc.
Procesoarele tradiţionale funcţionează după un sistem liniar, efectuînd câte o singură operaţie, reacţionând apoi la rezultatul operaţiunii anterioare. Noul cip dezvoltat de IBM, descris în revista Science, are 1 milion de neuroni programabili, în baza a 5,4 milioane de tranzistori. Aceşti nuclei legaţi prin "neurosinapse" pot procesa informaţiile şi comunica în paralel, şi nu în linie, ca în sistemele tradiţionale.
Comunicatul IBM referitor la designul cipului nu conţine informaţii referitoare la momentul în care noua tehnologie va intra în producţie.
Laboratoarele de cercetare al IBM sunt renumite, astfel că giganţi precum Samsung folosesc tehnologia companiei la fabricarea propriilor produse. Reputaţia IBM în domeniul cercetării nu a adus însă companiei o poziţie de lider pe piaţa cipurilor, dominată de Intel.
IBM trebuie să găsească un echilibru între două necesităţi distince, menţinerea controlului asupra activităţilor de proiectare a cipurilor, pentru eficientizarera produselor hardware, şi intenţia de a scăpa de divizia de producţie, nerentabilă.
Divizia de producţie hardware înregistrează pierderi de până la 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unei surse apropiate situaţiei.
IBM a fost dispusă să plătească Globalfoundries circa 1 miliard de dolari pentru ca această companie să preia divizia producătoare de cipuri, ofertă care a fost refuzată ca fiind mai mică cu 1 miliard de dolari decât ar trebui, a declarat în această lună o persoană apropiată discuţiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu