marți, 10 iunie 2014

De ce bărbații au fețe mai robuste decât femeile


De ce bărbații au fețe mai robuste decât femeile
O nouă teorie sugerează că strămoșii noștri masculi au dezvoltat trăsături faciale robuste pentru a rezista loviturilor de pumni venite din partea inamicilor în timpul luptelor, relatează BBC. De-a lungul evoluției, oasele rupte cel mai adesea de lovituri au devenit și cele mai robuste.
Studiul, publicat în jurnalul „Biological Reviews”, susține că întărirea oaselor a evoluat în contextul luptelor pentru partenere și pentru resurse, sugerând totodată că violența a determinat schimbări evoluționare cheie.
Fosilele descoperite arată că australopitecii, predecesorii hominizilor, aveau structuri faciale deosebit de robuste. Vreme îndelungată, fețele solide au fost văzute drept o adaptare la o dietă cu alimente tari precum nucile și semințele. Dar cercetări mai recente care au inclus examinarea modului de uzură a dinților și izotopii de carbon din dinții australopitecilor au indicat o nouă ipoteză.
„De fapt, australopitecul, supranumit „spărgătorul de nuci”, mânca cel mai probabil fructe”, a declarat profesorul David Carrier, autorul principal al studiului și totodată biolog evoluționist la Universitatea din Utah.
„Masculii sunt cei care tind să se bată”
Potrivit lui Carrier, competiția agresivă a fost cea care a impus dezvoltarea acestor „fortificații” faciale. „Fălcile sunt unele dintre oasele care se rup cel mai frecvent – dar acum nu este sfârșitul lumii deoarece avem chirurgi, avem medicină modernă. Dar în urmă cu patru milioane de ani, dacă îți rupeai falca, probabil că era o rană fatală. Nu ai mai fi putut să mesteci mâncarea, ai fi murit de foame”, a explicat cercetătorul.
Fălcile și structurile osoase care susțin obrajii, ochii, nasul – structurile lovite cel mai adesea și în luptele moderne – au fost cele mai protejate de schimbările observate la australopiteci de-a lungul evoluției.
Mai mult, aceste oase sunt cele care prezintă cele mai mari diferențe între bărbați și femei. „La oameni și, în general, la maimuțele mari, masculii sunt cei care tind să se bată, și tot masculii sunt cei care au cele mai mari șanse să fie răniți”, a arătat autorul studiului.
Andreea Dogar, Sursa: YahooNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu