vineri, 27 iunie 2014

Câţi bani au cele mai bogate grupări teroriste din lume!

ieri, 11:30


Terorismul a devenit o problemă generală, mai ales după atacurile din 11 septembrie 2001, iar câteva dintre grupări deţin bugete însemnate.


Câţi bani au cele mai bogate grupări teroriste din lume!

Astfel, că grupările teroriste au posibilitatea să transforme barbarismul în acţiuni strategice, bine puse la punct din punctul de vedere al logisticii.
 


7. Boko Haram - Peste 70 de milioane de dolari
 
 
Boko Haram este o grupare nigeriană care are ca obiectiv înlăturarea de la putere a actualului preşedinte şi instaurarea unui regim islamist. Au bombardat cartierul general ONU şi au răpit peste 200 de eleve pentru a demonstra că "educaţia occidentală este un păcat". De altfel, cei mai mulţi dintre bani au fost obţinuţi din răpiri.
 
6. Lashkar-e-Tayyiba - 100 de milioane de dolari
 
 
Gruparea de origine pakistaneză a fost înfiinţată în anii 1990 şi mai este cunoscută sub denumirea de Armata Dreptăţii. Militanţii acţionează şi în India şi sunt cunoscuţi pentru uciderea a sute de persoane, dar şi pentru organizarea unor activităţi caritabile şi renovarea unor şcoli şi spitale. Lashkar-e-Tayyiba încasează anual circa 100 de milioane de dolari din donaţii.
 
5. FARC - 80-350 de milioane de dolari
 
 
FARC, sau Armata Poporului, este o organizaţie paramilitară marxistă ce activează cu preponderenţă în Columbia. Gruparea a fost înfiinţată în 1960, iar reprezentanţii ei au fost acuzaţi de comiterea a nenumărate răpiri şi crime în numele anti-imperialismului. FARC obţine între 80 şi 350 de milioane de dolari din răpiri şi taxe impuse anumitor grupuri de cetăţeni, dar şi din comercializarea unor droguri producţie personală.
 
4. Al Qaeda - Peste 100 de milioane de dolari
 
 
Înfiinţată în 1980, de Osama Bin Laden, Al Qaeda este considerată una dintre cele mai mari şi mai mortale grupări teroriste la nivel global. Acţiunile preferate ale militanţilor Al Qaeda sunt bombardamentele sinucigaşe. Al Qaeda obţinea cam 30 de milioane de dolari pe an, înainte de atacurile din 11 septembrie 2001, jumătate din suma respectivă fiind donată exclusiv de Bin Laden. După atacurile de la World Trade Center şi Pentagon, Al Qaeda a crescut mult în reputaţie şi a ajuns să obţină peste 100 de milioane de dolari anual din donaţiile făcute în special de islamiştii bogaţi. Avantajul acestei grupări teroriste este că are numeroşi adepţi în întreaga lume, oricând putând să apară alte şi alte celule.
 
3. Talibanii din Afganistan - Peste 400 de milioane de dolari
 
 
Afganistanul este, încă, o ţară aflată sub dominarea grupării teroriste a talibanilor. Aceştia au venituri uriaşe, bazându-se în fiecare an pe un buget de peste 400 de milioane de dolari. Banii provin din comiterea a tot felul de infracţiuni, de la traficul de droguri până la cel de persoane. De asemenea, se primesc donaţii importante de la grupări străine. Talibanii sunt cei mai importanţi producători şi comercianţi de opiu din lume.
 
2. IRA - Peste 450 de milioane de dolari
 
 
Armata Republicană Irlandeză (IRA) este cunoscută drept cea mai importantă grupare de spălare de bani din Europa. A fost înfiinţată în urmă zeci de ani, pentru a lupta pentru independenţa Irlandei. Este considerată o grupare teroristă din cauza numeroaselor asasinate puse la cale împotriva reprezentanţilor Marii Britanii. IRA deţine numeroase afaceri pe întreg teritoriul Marii Britanii, iar banii sunt folosiţi în special pentru confecţionarea de bombe. Oficial, IRA a fost desfiinţată în 2005, dar conform unui raport publicat de Irish Independent, reprezentanţii IRA continuă să se ocupe cu afaceri necurate ce le asigură un venit de 450 de milioane de dolari anual şi pot oricând să pună la cale noi atentate.
 
1. ISIS - Două miliarde de dolari
 
 
Cea mai bogată grupare teroristă din lume este ISIS (Statul Islamic în Irak şi Siria). ISIS şi-a încheiat de curând colaborarea cu Al Qaeda şi a început să acţioneze pe cont propriu, bazându-se pe venituri anuale de peste două miliarde de dolari. Suma uriaşă provine în special din jafuri, atacuri armate şi traficul de arme. De asemenea, ISIS a început să facă o căruţă de bani din momentul în care a pus stăpânire pe bogăţiile naturale ale Siriei. ISIS se bazează  pe o structură sofisticată şi mii de adepţi care nu ezită să ucidă la cel mai mic semnal.

NapocaNews
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu