duminică, 18 mai 2014

Misteriosul virus MERS, din ce în ce mai greu de ţinut sub control şi tot mai aproape

Virusul care a provocat, ca urmare a unor infecţii respiratorii, moartea a 30% dintre pacienţii care l-au contactat a depăşit graniţele Arabiei Saudite, ajungând în SUA şi în Europa. În lipsa tratamentului şi a vaccinurilor, medicii americani caută să stopeze răspândirea prin purtători asimptomatici.
Foto: Mediafax Foto
Oamenii de ştiinţă care luptă împotriva MERS, misteriosul virus mortal care i-a ucis până acum pe o treime dintre cei care l-au contactat, spun că următorul pas trebuie să fie înţelegerea modului în care acesta acţionează la persoane la care infecţia a dat forme uşoare de suferinţă şi care îl răspândesc fără să o ştie.
Virusul al cărui nume consacrat, MERS, provine din acronimul de la „Middle East Respiratory Syndrome” (Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu, n.trad.) provoacă o infecţie respiratorie cu simptome asemănătoare gripei. Din 2012, de când a apărut în Arabia Saudită, a infectat mai mult de 500 de pacienţi, dar şi animale. Deocamdată, nu există nici tratament, nici vaccinuri care să prevină infecţia.
„Este din ce în ce mai clar că oamenii pot fi infectaţi fără a dezvolta o afecţiune respiratorie severă. Nu trebuie să fii musai la Terapie Intensivă, cu pneumonie, ca să fie vorba despre o astfel de infecţie”, a explicat pentru Reuters Dr. David Swerdlow, cel care conduce echipa de cercetători ai virusului MERS la Centrul American pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
Este motivul pentru care Centrul are o echipă în Arabia Saudită care studiază cât de capabile de răspândirea virusului sunt cazurile uşoare. Swerdlow supraveghează studiul din Atlanta.
Două cazuri în SUA, două în Olanda. Infecţia ia proporţii în Europa
Infecţiile care dau febră, tuse şi uneori pneumonie fatală s-au triplat în ultima lună şi jumătate, răspândirea bolii trecând deja peste graniţele Peninsulei Arabice, prin purtătorii care au călătorit în această regiune. Începând din aprilie, au fost deja raportate primele două cazuri de infecţie cu MERS în Statele Unite. Autorităţile din Olanda au consemnat de asemenea existenţa a două cazuri, infecţia fiind detectată până acum şi în Marea Britanie, în Grecia, în Franţa, ori în Italia, arată Reuters.
Îngrijorătoare au devenit, în ultimele luni, cazurile pacienţilor asimptomatici, care pot însă răspândi virusul. Astfel de simptome blânde a avut de altfel cel de-al doilea pacient american care a început să aibă dureri după o călătorie pe coasta Mării Roşii. În absenţa unor simptome clare, i-a luat mai mult de o săptămână până să ajungă într-o Secţie de Primire Urgenţe din Florida. Chiar şi ajuns, a durat mai bine de 12 ore până când medicii au făcut legătura cu MERS, izolândul. Pacientul nu prezenta niciun fel de semn al unei infecţii respiratorii; nici măcar un episod de tuse.
Directorul spitalului, dr. Kevin Sherin, crede că este puiţin probabil ca pacientul să fi răspândit infecţia. Testele efectuate în cazul personalului spitaalului au ieşit negative, dar Departamentul de Sănătate continua investigaţiile medicale pentru cei care au intrat în contact cu pacientul.
Un studiu publicat la începutul acestei săptămâni a analizat, în schimb, unele dintre primele cazuri de MERS detectate în Iordania , în 2012. Acesta arată că există foarte multe situaţii în care pacienţii puţin afectaţi, care au supraavieţuit infecţiei, au conttribuit însă intens la răspândirea lui, ceea ce îl face foarte greu de ţinut sub control.
Îngrijorările oamenilor de ştiinţă vizează de asemenea răspândirea prin contactul cu cămile sau lilieci.
http://www.gandul.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu