duminică, 9 martie 2014

Rasmussen: Criza din Ucraina evidenţiază relevanţa NATO


de M.Z.   •   08 Mar 2014   •   17:55 Comenteaza


Rasmussen: Criza din Ucraina evidenţiază relevanţa NATO 418

Foto: Agerpres/AP
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat sâmbătă că actuala criză din Ucraina evidenţiază relevanţa NATO şi a lansat un apel ţărilor aliate să investească mai mult în apărarea şi în securitatea comune, informează EFE, potrivit Agerpres.

În declaraţii acordate postului Radio 4 al BBC, Rasmussen a subliniat că tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, în urma incursiunii militare ruse în peninsula Crimeea, demonstrează că "insecuritatea este mai scumpă" decât investiţiile necesare în apărare.

"Recentele evenimente din Crimeea sunt o dovadă că există încă ameninţare în Europa, o ameninţare potenţială pentru securitate şi stabilitate", a declarat el.

"Cred că membrii NATO văd acum altfel problema investiţiei în securitate şi apărare" ca urmare a tăierilor generalizate din cauza crizei economice, a subliniat Rasmussen.

El a admis că "nu poate exista un răspuns militar" la criza din Ucraina, dar a negat că Alianţa Nord-Atlantică ar fi "defazată", asigurând că este "ferm decisă să apere statele membre".

"Sarcina noastră principală este de a asigura apărarea colectivă, apărarea teritorială, şi vom lua măsurile necesare pentru a ne asigura că toţi aliaţii NATO sunt protejaţi eficient împotriva oricărei ameninţări", a spus liderul NATO.

Viitorul summit al NATO, care se organizează din doi în doi ani, va avea loc în zilele de 4 şi 5 septembrie în Ţara Galilor, cu scopul de a defini viitorul alianţei. Este pentru prima dată când Marea Britanie organizează un summit al NATO după 1990, când s-a încheiat războiul rece.


http://www.antena3.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu