duminică, 12 mai 2013

Productia unuia dintre cele mai folosite alimente din lume, in pericol
Sâmbătă, 11 Mai 2013, 08:57
45 vizite - 0 comentarii

click pe poza: FOTO (1)
In timp ce tot mai multa lume isi indreapta atentia catre uleiul de palmier, fiind considerat mai sanatos decat alte sortimente din acest aliment, cei mai importanti producatori din lume incep sa resimta lipsa terenurilor unde pot cultiva palmierii, scrie Business Insider.
 Cele mai bune conditii pentru plantarea de palmieri se regasesc pe o fasie ingusta de-a lungul Ecuatorului, asa ca sunt putine locurile in care copacii sa se bucure de un mediu cu adevarat favorabil, sustine Tan Ting Min, sef pe cercetare la Credit Suisse in Kuala Lumpur, citat de Business Insider.

Intr-un raport recent despre sectorul uleiului de palmier din Asia, Tan sustine ca desi aproape cinci milioane de hectare de palmieri sunt deja plantati in Malaezia, mai putin de 300.000 vor rezista in viitor. Indonezia, la randul sau, cel mai mare producator mondial, cultiva in prezent la jumatate fata de nivelurile din 2003. Impreuna, cele doua tari  asigura 85% din cererea de ulei de palmier de pe Glob.

In acelasi timp, cererea la nivel global pentru uleiurile vegetale este intr-o continua crestere, inregistrand un ritm constant de 3-4 procente pe an, in ultimii 30 de ani.

“Indiferent ca e recesiune sau se traverseaza o perioada de crestere economica, cererea ar trebui sa urmeze in continuare un trend ascendent, datorita cresterii populatiei si a venitului pe cap de locuitor din tarile emergente", spune Tan Ting Min.

China, India si Indonezia sunt trei mari consumatoare de ulei de palmier, fiind totodata si cele mai populate tari din lume. Si cererea pentru combustibilul pe baza de ulei de palmier este in crestere, majoritatea venind din Europa si Statele Unite, acolo unde s-a aplicat o lege prin care operatorii care amesteca uleiul de palmier cu benzina beneficiaza de anumite avantaje.

"Inainte de 2007, biodieselul din ulei de palmier nu se folosea aproape deloc. Acum, la nivel mondial, aproximativ din uleiul de palmier este folosit la propulsarea avioanelor si initiativa este sprijinita de guvernele politice. Acesta este si unul dintre motivele pentru care preturile la uleiul de palmier, si la cele vegetale, in general, s-au mentinut la un nivel bun”, concluzioneaza Tan.
Uleiul alimentar, folosit in combustibilul aeronavelor

Ideea folosirii uleiului alimentar pentru alimentarea aeronavelor prinde tot mai mult contur. Potrivit BBC, compania aeriana olandeza KLM a inceput sa foloseasca pentru zborurile sale un amestec care include combustibil pentru avioane, in proportie de 75%, dar si ulei de gatit, in proportie de 25%.

Schimbarea se aplica deocamdata zborurilor comerciale, printre aeronavele pe care vor fi functiona cu noul amestec de combustibil numarandu-se si modelele Boeing 777, care fac legatura intre aeroporturile JFK din New York si Schiphol din Amsterdam.

Experimentul, care a inceput in luna martie, se va desfasura in fiecare zi de joi, timp de sase luni. Uleiul provine de la restaurantele din statul american Louisiana, dar este reprocesat la o fabrica din Baton Rouge, inainte de a fi folosit pentru avioane. Acesta nu afecteaza, se pare, cu nimic calitatea zborurilor, in schimb are avantajul ca reduce emisiile de carbon cu pana la 80%.

Nu este pentru prima oara cand KLM incearca o combinatie diferita de combustibili, din dorinta de a avea un impact negativ mai mic asupra mediului inconjurator. In 2009 compania a folosit camelina pentru propulsia zborurilor, un ulei din gama mustarurilor si, desi prima incercare cu ulei de gatit a avut loc in 2011, acum este pentru prima data cand acesta va fi folosit in cursele regulate.

In viitorul apropiat insa, uleiul de gatit va ramane cel mai probabil in restaurante, avand in vedere ca pretul sau este de trei ori mai mare fata de cel al combustibilului folosit in mod normal in aviatie.

“Mai avem mult de lucru pana cand biocombustibilul va fi disponibil la o scara larga, avand in acelasi timp un pret suficient de competitiv incat sa poata inlocui kerosenul. Nu putem ajunge insa la aceste rezultate singuri. Avem nevoie de sprijinul tuturor partilor implicate: companii, guvern si intreaga societate”, se arata intr-un comunicat al KLM.


Taguri:   ulei,  idei de business,  
Autor:    In Cont.roSursa:   www.incont.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu