sâmbătă, 11 mai 2013

Descoperire sub apă: "Ar putea fi Mica Atlantidă"

Publicat la: 10.05.2013 15:16 Ultima actualizare: 10.05.2013 15:30
Cercetătorii din Marea Britanie, de la Universitatea din Southampton, au descoperit un oraş-port numit Dunwich, complet scufundat, folosind tehnologie de scanare 3D. Poreclit „Atlantida Marii Britanii”, localitatea se află la 22 de kilometri sud de Lowestoft, în Sufolk, la 10 metri sub apă. Demult, Dunwich era un oraş la fel de mare ca Londra din secolul XIV, conform Daily Mail.

Cercetătorii au descoperit străzile, intersecţiile şi clădirile mari, producând cea mai fidelă hartă de până acum a oraşului.
„Vizibilitatea este foarte slabă sub apele de la Dunwich, din cauza mâlului, iar asta a limitat explorarea. Acum ne-am scufundat folosind imagistică acustică de înaltă rezoluţie, pentru a examina ruinele de pe fund – cu o tehnologie folosită pentru prima dată la arheologie marină care nu implică epave de navă. Tehnologia este similară cu aprinderea unei torţe pe fundul mării, doar că foloseşte sunete în loc de lumină”, a explicat profesorul David Sear.

Procesul de scufundare a localităţii a început cu o mare furtună în 1286, care a băgat sub ape o mare parte din oraş, ridicând totodată albia râului Dunwich. Au urmat alte furtuni, care au agravat procesul. Acum, oraşul este doar o ruină aflată la o adâncime care variază între trei şi 10 metri, sub apele mării.
Cum a evoluat scufundarea oraşului între 1050 şi 2012. Sursa: Daily Mail.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu