joi, 18 aprilie 2013

Selgros: Mâncăm mai scump decât germanii, deşi salariul mediu este de şase ori mai mic

astăzi, 00:09 Autori: Cristina Rosca , Octavian Calei
Alexandru Vlad, şeful Selgros România, spune că reducerea TVA la bunurile alimentare ar duce la o scădere imediată a preţului.

Alexandru Vlad, unul dintre cei mai puternici executivi români, care are pe mână afacerea Selgros Cash&Carry cu vânzări de circa 800 mil. euro şi peste 4.000 de angajaţi, spune că în România mâncarea este mai scumpă decât în Germania, cea mai dezvoltată economie europeană, unde salariul mediu este de cinci-şase ori mai mare decât pe piaţa locală.
Executivul crede că la baza acestei situaţii stau două motive – TVA prea mare şi faptul că lanţul alimentar nu începe în România.
„În România mâncarea este mai scumpă decât în Germania. Prima cauză este TVA, şi cred că suntem singura ţară din UE care are TVA de 24%, extrem de mare, atât pentru pâine, cât şi pentru maşini de lux. Este un impozit indirect pe consum care nu ar trebuie să-l afecteze pe cel care îşi cumpără un iaht la fel de mult ca pe cel care îşi cumpără pâine zilnic şi are un venit de 200-300 de euro.“
Vlad mai spune că reducerea substanţială a  TVA la bunurile alimentare ar duce la o scădere imediată a preţului brut şi nu ar crea o mare problemă bugetară pe termen mediu şi lung.
Al doilea motiv pentru care preţul este mare la alimente este faptul că lanţul alimentar nu începe din România. Aici avem o mare problemă. „Nu cred că cineva îşi imaginează că toată brânza din România este făcută cu lapte din România.“  Paradoxul este însă că între 85% şi 90% din produsele alimentare vândute în magazinele Selgros sunt produse româneşti, dar ele sunt produse cu materie primă din import. „Preţul produsului finit este dependent în primul rând de cursul leu-euro. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla cu preţul alimentelor de bază dacă ar sări cursul.“
ZF a analizat preţul unui litru de lapte şi a descoperit că românii plătesc mai mult pentru necesarul zilnic de lapte decât ungurii, polonezii, cehii şi chiar germanii. Potrivit datelor numbeo.com, un român plăteşte zilnic pentru necesarul de lapte (suma cheltuită pentru necesarul zilnic al fiecărui tip de produs, astfel încât să fie consumate 2.000 de calorii pe zi) 23 de eurocenţi, faţă de 17 eurocenţi în Germania şi Ungaria şi 15 eurocenţi în Polonia şi Cehia.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu