vineri, 12 aprilie 2013

Cum a reuşit Ungaria să reducă preţul la gaze

astăzi, 12:24 Autor: Octavian Calei
Guvernul ungar a introdus începând de anul acesta o serie de măsuri pentru a reduce cu 10% preţul facturilor la utilităţi – electricitate, gaze şi încălzire – costurile urmând să fie suportate de către companiile de energie, scrie Thomson Reuters.
În acelaşi timp, parlamentul ungar a aprobat o lege pe 14 martie prin care entitatea de supraveghere a energiei obţine autoritatea de a stabili preţurile la electricitate şi gaze naturale, firmele de utilităţi neavând dreptul de a contesta pe cale legală deciziile noii autorităţi de supraveghere, informează CNBC.
Pentru a putea implementa reducerea, autorităţile de la Budapesta au restructurat autoritatea de reglementare a energiei şi au schimbat legislaţia pentru a preveni posibilitatea companiilor furnizoare să transfere asupra consumatorilor costurile reducerilor.
Restructurarea autorităţii de reglementare a energiei din Ungaria (MEH) a fost reglementată printr-o lege aprobată într-o sesiune extraordinară care a avut loc pe 14 martie 2013 şi a intrat în vigoare din data de 4 aprilie 2013. Noua instituţie rezultată – Autoritatea de Reglementare Ungară a Energiei şi Serviciilor Publice, o entitate independentă, va supraveghea sectorul energiei electrice, gazele, încălzirea, apele potabile şi menajere.
„Noua autoritate va avea puterea de a emite ordine şi va răspunde numai în faţa legii şi a Parlamentului. Prin restructurarea autorităţii de reglementare, guvernul vrea să prevină contestarea în tribunal a deciziilor care afectează tăierea costurilor şi să limiteze cazurile semnalate la Curtea Constituţională împotriva ordinelor emise de noua autoritate de reglementare”, scrie avocatul Kinga Hetenyi de la Schoenherr Attorneys pe site-ul Cogeneration&On-Site Power Production.
Ungaria a schimbat de asemenea, şi constituţia ţării, limitând autoritatea Curţii Constituţionale. Această decizie a afectat forintul care a scăzut la minimul ultimelor 9 luni în raport cu euro.
Principalele companii din energie care activează pe piaţa ungară sunt străine: RWE şi E.ON AG din Germania şi companiile franceze GDF şi EDF.
Partidul aflat la guvernare, Fidesz, plănuieşte să introducă o reducere de 10% şi la tariful apei potabile şi menajere începând de la 1 iulie 2013. Un proiect de lege a fost deja depus pe 13 martie în Parlament în acest sens. Propunerea ar limita încă o dată preţurile deja scăzute de la 31 ianuarie 2013 la 90%.
Tăierile de preţuri la utilităţi fac parte dintr-o serie de măsuri intervenţioniste şi politici mai puţin ortodoxe ale guvernului ungar din ultimii trei ani, printre care se numără şi impunerea celei mai mari taxe din Europa asupra sectorului bancar şi energiei eoliene, retail şi asupra companiilor telecom.
Anul viitor în Ungaria vor avea loc alegeri. Primul ministru Viktor Orban şi-a pierdut din popularitate în urma perioadei de austeritate şi a şomajului ridicat. Preţurile la gaze şi la curentul electric reprezintă puncte de interes politic. Viktor Orban a declarat că vrea să transforme serviciile de distribuire a energiei către populaţie într-o activitate non-profit.
Intră în comunitatea Facebook Ziarul Financiar, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu