miercuri, 27 martie 2013

Prispa, casa care produce mai multă energie decât consumă, va livra curent în reţea. E.ON a dat avizul. Galerie FOTO

ieri, 18:34 Autor: Roxana Petrescu
Prispa, casa care poate produce mai multă energie decât consumă, aflată în proprietatea unei familii din Bacău şi amplasată în satul Luncani, comuna Mărgineni, a obţinut unul dintre cele mai importante avize, cel de racordare la reţea emis de către germanii de la E. ON, companie care administrează reţeaua de distribuţie a energiei din regiune.
 
Pasul este foarte important şi, practic, după executarea lucrărilor de conectare la reţea, casa Prispa va deveni un producător de ener­gie capabil să injecteze în sistemul na­ţional surplusul de electricitate. Proiectul se bazează pe energia solară.
 
Avizul emis la finalul lunii februarie poartă numele de aviz tehnic de racordare pentru producător cu generatoare fotoelectrice şi poate reprezenta un pas cu adevărat important în dezvoltarea unor astfel de locuinţe, care pot fi încadrate şi în categoria producătorilor de energie. Avizul are o valabilitate de trei luni de zile, timp în care familia din Bacău trebuie să plătească un tarif de racordare şi trebuie să încheie contractul de racoradre.
 
„Avizul este cel mai important. Practic, prin acest document se atestă faptul că Prispa poate livra energie în reţea şi va fi recunoscută că producător. Când ne vom conecta fizic la reţea va fi cu adevărat o victorie. Nu ştiu dacă după acest pas vom asista la o dezvoltare accelerată a caselor de acest tip, pentru că până la urmă nu-ţi construieşti o casă numai pentru a produce energie, dar cert este o direcţie“, explică Pierre Bortnowski, cel care coorodonat echipa de dezvoltare a Prispa din funcţia de manager de proiect.
 
 
Ce este Prispa?
 
Proiectul Prispa a ajuns să fie mai cunoscut mai ales de anul trecut, când studenţii care au ima­ginat această casă au participat la De­cat­lonul Solar, una dintre cele mai mari competiţii glo­bale între universităţi în care se întrec di­ferite proiecte de locuinţe care pot să-şi asigure ne­cesarul de electricitate prin intermediul energiei solare. Echipa de 45 de tineri, studenţi la Universitatea Tehnică de Construcţii Bu­cureşti, Universitatea de Arhitectură şi Ur­ba­nism Ion Mincu, Universitatea Politehnică Bu­cureşti şi Universitatea Naţională de Arte, a pus la bătaie un proiect simplu al cărui cost se ridică la 70.000 de euro, cel mai mic comparativ cu cel al proiectelor aruncate în bătălie de alte universităţi. De altfel, casa Prispa a fost singura înscrisă în concurs care şi-a găsit un cumpărător, familia din Bacău. La finalul competiţiei, casa Prispa a ocupat locul 9 din 18 posibile.
 
 
Urmaşii Prispa
 
Casa are o suprafaţă construită de 116,8 metri pătraţi şi un consum de energie anual estimat de 6.435 kWh/an, în timp ce producţia estimată este de 11.594 kWh pe an. Prispa este o casă cu un singur nivel, în care camera de zi se îmbină cu bucătăria, dar pentru care există şi posibilitatea realizării unei mansarde.
 
La finalul lunii ianuarie 2013, lucrările de montare a casei Prispa erau aproape finalizate.
 
Pentru viitorul Decatlon Solar, care se va desfăşura în 2014 în Franţa, la Versailles, se pregătesc două echipe din România. Una este formată din studenţi din Timişoara şi se numeşte upTIM, iar cealaltă este formată din 3 facultăţi din Bucureşti, Team Bucharest 2014.
 
 
 
 

Intră în comunitatea Facebook Ziarul Financiar, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu