4179 Toutatis are 4,46 kilometri lungime şi 2,4 kilometri lăţime, potrivit „National Geographic“ şi este unul dintre cei mai mari asteroizi care va trece pe lângă Pământ. 
Cu forma unei alune, asteroidul se va apropia de Pământ pe 12 decembrie 2012, la o distanţă de 6,9 milioane de kilometri. Aproape este astfel un termen folosit de către astronomi, care doresc să studieze cu atenţie trecerea asteroidului, pentru a vedea din ce materiale este făcut. 
 
Toutatis se apropie de Pământ o dată la patru ani şi a fost studiat de fiecare dată. „Se învârte în jurul propriului ax, ca un giroscop“, a povestit Michael Busch, un astronom care a studiat imaginile cu asteroidul din 2000, 2004 şi 2008. 
 
Surprinzător pentru cei care l-au studiat a fost să afle că masa îi este distribuită inegal, nu clasic, unitar în interiorul său. Astfel, ei consideră că au de-a face cu o structură foarte complicată. Cel mai probabil, asteroidul şi-a schimbat structura internă în momentul în care altceva s-a lovit de el. De asemenea, mai există ipoteza că Toutatis ar fi putut fi creat în momentul ciocnirii a două corpuri spaţiale de mari dimensiuni. 
 
Pentru pasionaţii de astronomie, Toutatis va fi vizibil cu ajutorul unui telescop de amatori, dacă cerul va fi senin. Bineînţeles, asteroidul nu va lovi Pământul. 
sursa adevarul.ro