vineri, 14 decembrie 2012

Averea parlamentarilor de Bucureşti: salariu mediu de 2.000 euro pe lună, plasamente de sute de mii de euro, apartamente şi case de vacanţă

astăzi, 00:06 Autor: Gabriel Razi
Cei 40 de deputaţi şi senatori aleşi în colegiile uninominale din Capitală au avut în 2011 venituri cumulate de 4,1 milioane de euro, conturi bancare şi investiţii de 140 milioane de euro şi terenuri intravilane, agricole sau suprafeţe de pădure, dar şi câteva zeci de apartamente, cele mai multe în Bucureşti sau în Ilfov, arată o analiză a ZF făcută pe baza informaţiilor disponibile în declaraţiile de avere ale candidaţilor pentru alegerile legislative din acest an. De departe cei mai bogaţi dintre parlamentarii aleşi în Capitală sunt Dan Voiculescu, George Becali şi Oana Niculescu Mizil. Dacă George Becali şi Dan Voiculescu au părţi importante din avere plasate prin împrumuturi acordate unor apropiaţi sau prin participaţii în cadrul mai multor companii, Oana Niculescu Mizil s-a concentrat pe investiţiile în bijuterii, astfel că a ajuns la un portofoliu de 850.000 de euro.

Între cei mai bogaţi parlamentari aleşi în Bucureşti pe primul loc se clasează George Becali, omul de afaceri cunoscut ca finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti.
El deţine 85% din Avicola Iaşi şi 71% din compania Arcom, participaţia în aceste două companii ridicându-se la 48 milioane de euro, potrivit informaţiilor din declaraţia sa de avere.
Pe lângă aceste plasamente el deţine şi un portofoliu de bijuterii în valoare totală de 400.000 euro.
El are de recuperat şi datorii de câteva milioane de euro pe care le-a acordat în nume personal altor persoane fizice.
Spre exemplu Becali i-a acordat un împrumut de 5,3 milioane de euro lui Costel Bucur, cunoscut ca fiind un apropiat al omului de afaceri. Mai mult, omul de afaceri are de recuperat alte 3 milioane de euro de la Teia Sponte, unul dintre şefii de la Steaua Bucureşti, dar şi alte 18 milioane de euro de la Vasile Geambazi, unul dintre nepoţii latifundiarului.
În plus omul de afaceri, cunoscut ca unul dintre proprietarii mari de terenuri din Capitală, notează în declaraţia de avere că deţine 24 de hectare de teren intravilan în Bucureşti, dobândit în parte prin cesiunea unor drepturi litigioase, dar şi 335 de hectare de teren agricol în mai multe zone din ţară.

Lista averilor deputaţilor şi senatorilor aleşi în cele 40 de colegii uninominale din Bucureşti în 2012

Pe podiumul celor mai bogaţi parlamentari aleşi în Bucureşti se clasează şi Dan Voiculescu. Omul de afaceri are depozite în bănci, plasamente financiare şi împrumuturi în nume personal care se ridică în total la 34 milioane de lei (7,2 milioane euro).
Spre exemplu, omul de afaceri a acordat un împrumut de 12,4 milioane de lei fiicei sale Camelia Voiculescu şi un alt împrumut de 2,7 milioane de dolari celeilalte fiice a sa, Elena Voiculescu. El i-a mai acordat un împrumut de aproximativ 700.000 lei lui Mihai şi Agatha-Kundri Gîdea.
Voiculescu deţine şi acţiuni în valoare de 35.000 lei la Bursa de Valori Bucureşti, dar şi un pachet de acţiuni în valoare de 105.000 lei în cadrul companiei TBM - Turbomecanica.
Deputata Oana Niculescu Mizil deţine una dintre cele mai impresionante averi în bijuterii şi pietre preţioase, achiziţionate în perioada 1994-2008 şi estimate ca având o valoare totală de 850.000 euro.
Totuşi, proaspăta deputată are şi datorii de aproximativ 2 milioane de euro la mai multe bănci, dintre care 1,5 milioane de euro aveau termenul de scandenţă în 2011.
Plasamente importante în artă are şi Damian Florea, care a fost deputat şi în anteriorul ciclu electoral. Informaţiile din declaraţia sa de avere arată că el deţine din 1987 o "colecţie de pasteluri, acuarele, picturi în ulei, pe suport de carton, placaj lemn, hârtie sau pânză", în valoare de aproximativ 200.000 euro.
Printre cei mai bogaţi parlamentari aleşi se numără şi fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu.
El deţine trei apartamente în Bucureşti, o casă de vacanţă în Snagov şi 1.700 mp teren intravilan în aceeaşi localitate. El are şi o colecţie de maşini de epocă care numără trei exemplare produse de francezii de la Citroën în 1955, 1967 şi 1986, un FIAT din 1966 şi o Lancia din 1970. În plus el are şi un milion de euro din conturi bancare, plasamente şi împrumuturi acordate în nume personal.
La investiţiile în sectorul imobiliar nu stă rău nici Gabriel Oprea, lider al UNPR şi fost ministru al apărării. El are 4.200 mp de teren în Voluntari, două case a câte 800 mp în Bucureşti şi Voluntari, o altă casă în Bucureşti, două apartamente şi un spaţiu comercial.
O parte din aceste proprietăţi sunt închiriate. El deţine şi o colecţie de bijuterii de 60.000 euro.
Între parlamentarii din Bucureşti cele mai mari venituri au fost înregistrate în 2011 de fostul premier Victor Ciorbea. Alături de soţia sa, el a încasat anul trecut 783.000 lei din avocatură.
Aproape 10.000 euro/lună a încasat în 2011 şi Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Pe lângă indemnizaţia de la UMF el a încasat salarii şi de la Spitalul Sf. Pantelimon şi de la Camera Deputaţilor.


Intră în comunitatea Facebook Ziarul Financiar, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu