sâmbătă, 6 octombrie 2012

Mayaşii nu au prezis sfârşitul lumii. Ce evenimente ar prevesti de fapt calendarul acestei civilizaţii

de Corina VÂRLAN Publicat la: 01.10.2012 17:50 Ultima actualizare: 01.10.2012 18:05

Un grup de arheologi şi de antropologi s-a reunit, vineri, în oraşul Medina, din sudul Mexicului, pentru a discuta consecinţele calendarului mayaş. Aceştia au ajuns la concluzia că vechea civilizaţie nu ar fi prezis că sfârşitul lumii va veni pe data de 21 decembrie a acestui an, informează Daily Mail.
Conform experţilor, mayaşii ar fi făcut profeţii, dar ele nu ar fi fost legate de acest subiect.

FOTO: Daily Mail
Ei estimează, de asemenea, că sistemul de numerotare al culturii mayaşe începe cu anul 3114 î. Hr. şi parcurge 13 baktune (fiecare cuprinzând o perioadă de 394 de ani) sau 5.125 de ani, ajungând aproximativ până la data de 21 decembrie 2012.
Potrivit specialiştilor în domeniu, numărul 13 este semnificativ pentru cultura mayaşă şi finalul acestui ciclu era pentru reprezentanţii ei un moment important, dar nu se referea la sfârşitul lumii.

FOTO: Marte Rebollar/Mediafax Foto/AFP
Specialiştii cred, de asemenea, că mayaşii ar fi prevestit mai degrabă dezastre astronomice care ar coincide cu anul 2012.
Arheologul Alfredo Barrera, reprezentant al Institului Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic, a declarat că mayaşii ar fi încercat, cel mai probabil, să facă predicţii despre evenimente precum secete sau apariţia unor epidemii.
"Mayaşii au făcut profeţii, dar nu în sensul fatalist, dar mai degrabă despre evenimente, care, în concepţia lor ciclică despre istorie, puteau să se repete în viitor", a declarat Barrera.

FOTO: Cris Bouroncle/Mediafax Foto/AFP
Experţii subliniază, de asemenea, faptul că mayaşii erau interesaţi chiar de evenimente care ar putea avea loc după data de 21 decembrie a acestui an.
"Există multe monumente antice maya care vorbesc despre evenimente din viitorul foarte îndepărtat", a scris Geoffrey Braswell, un antropolog de la Universitatea din California.
"Regele K'inich Hanaab Pakal credea că se va întoarce pe Pământ câteva mii de ani de acum în viitor" , explică şi Braswell. "Mai mult, alte monumente abordează evenimente încă dinainte de anul 3.114 î. Hr.", susţine el.
Doar câteva referinţe către data din anul 2012 au fost găsite sculptate în piatră în cadrul site-urilor arheologice mayaşe şi niciunul dintre ele nu se referă la apocalipsă, susţin experţii.
"Acest mod de a gândi nu are nimic de-a face cu cei din cultura mayaşă", spune şi Alexander Voss, un antropolog de la o altă universitate mexicană.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu