sâmbătă, 6 octombrie 2012

Claudiu Săftoiu, despre situaţia Televiziunii Române: UEFA a executat TVR pe 29 august; 9 ani de ore suplimentare adunate în şase luni; TVR Cultural "trebuia desfiinţat"

de Madalina Cerban Publicat la: 06.10.2012 10:26 Ultima actualizare: 06.10.2012 16:09
Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat, vineri seară, că nu mai există obligaţii contractuale între TVR şi UEFA în acest moment, precizând că UEFA a executat pe 29 august scrisoarea de garanţie de 9 milioane de euro, în baza căreia a fost perfectat contractul.
Claudiu Săftoiu a vorbit, vineri seară, la Antena 3 despre unul dintre contractele "extrem de dezavantajoase" moştenite de el când a preluat conducerea TVR, cel cu UEFA, a cărui valoare a fost de peste 30 de milioane de euro.
Întrebat dacă Televiziunea Română a fost executată de UEFA, Săftoiu a spus: "Bineînţeles că ne-a executat UEFA. În data de 29 august, UEFA a executat scrisoarea de garanţie pe care o avea la RBS, de 9 milioane de euro. Prin urmare, în momentul acesta, noi nu mai avem nicio obligaţie cu UEFA", a spus Claudiu Săftoiu.
Pe 2 octombrie, sindicatul reprezentativ din TVR - SPUS TV a acuzat Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române că, în ciuda situaţiei financiare dezastruoase a televiziunii, a aprobat "limita superioară a cheltuielilor în scopul achiziţiei drepturilor pentru UEFA Champions League şi Super Cupa Europei pentru perioada 2012 - 2015".
Potrivit unui comunicat remis, pe 2 octombrie, agenţiei MEDIAFAX, în şedinţa din 29 septembrie, "Consiliul de Administraţie, aflat la limita legii ca urmare a hotărârii Curţii Constituţionale nepublicată încă în Monitorul Oficial, a decis că este momentul să îşi «cumpere Rolls Royce»".
"Prin HCA nr. 118, membrii Consiliului de Administraţie, conştienţi de situaţia financiară dezastruoasă a televiziunii, au aprobat «limita superioară a cheltuielilor în scopul achiziţiei drepturilor pentru UEFA Champions League şi Super Cupa Europei pentru perioada 2012 - 2015»", se spunea în comunicat.
Potrivit SPUS TV, în condiţiile în care administraţia a agreat doar un număr de 55 de posturi în plus faţă de organigrama aprobată (vor fi desfiinţate doar 872 de posturi în TVR, faţă de cele 962 propuse iniţial, n.r.), motivând că nu există resurse financiare, aceasta "a decis să cheltuiască în fiecare lună câte 150.000 de euro pentru a transmite meciuri din Liga Campionilor. Este vorba despre opţiunea a doua de marţi şi nici măcar aceasta în exclusivitate".
Sindicatul a mai spus că UEFA Champions League este un produs premium pe care majoritatea televiziunilor naţionale nu şi-l permit, iar "SRTv nu deţine nici mijloacele tehnice necesare pentru a asigura producţia meciurilor de fotbal la standardele UEFA, lucru care va duce la costuri suplimentare deloc neglijabile".
"În momentul acesta când televiziunea română nu îşi îndeplineşte rolul de serviciu public şi nu transmite aproape nicio competiţie sportivă internă, considerăm că este inacceptabil ca SRTv să irosească atâţia bani, mai ales că aceste meciuri pot fi vizionate pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, suma de 140.000 de euro poate reprezenta salariile a cel puţin 140 de angajaţi ai televiziunii dintre cei care vor fi incluşi pe lista de disponibilizaţi", se spunea în comunicat.
În consecinţă, SPUS TV a cerut Consiliului de Administraţie să anuleze HCA nr. 118 din 29 septembrie şi "să iniţieze demersurile pentru a încheia amiabil şi fără consecinţe ulterioare înţelegerea actuală cu deţinătorul drepturilor UEFA Champions League".
De cealaltă parte, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat în aceeaşi zi, 2 octombrie, pentru MEDIAFAX, că a moştenit "contractul acesta foarte dificil" cu UEFA, referitor la UEFA Champions League.
El a precizat că administraţia TVR a avut numeroase discuţii cu partenerii de la UEFA şi a încercat să amâne executarea scrisorii de garanţie din partea băncii RBS.
"Condiţia a fost un alt contract, foarte avantajos, pentru perioada 2012 - 2015, pentru UEFA Champions League, dar nu l-am semnat. În schimb, în virtutea bunelor relaţii, deja am difuzat patru meciuri şi vom difuza cel de-al cincilea meci, cel de diseară (din 2 octombrie, n.r.), de la Cluj (CFR Cluj - Manchester United, n.r.). Am ezitat să dau curs plăţii ca producător al meciului, din lipsa acută de bani, dar, din păcate, transmisia acestui meci foarte important ar fi fost compromisă dacă TVR nu ar fi luat decizia transmiterii lui. Decizia Consiliului de Administraţie a fost una in extremis, pentru că situaţia este foarte dificilă pentru noi (...) Din punctul meu de vedere, a fost o decizie dificilă, dar necesară", a mai spus Claudiu Săftoiu.
El a precizat că aceasta este "ultima obligaţie" pe care TVR o are cu UEFA, pentru că noul contract nu a fost semnat. "Eram practic obligaţi să o facem. A fost o decizie pe muchie de cuţit, dar pentru prestigiul TVR am decis să facem acest lucru. Obligaţii contractuale nu mai existră între noi în momentul acesta. Este de competenţa Consiliului de Administraţie al TVR o eventuală continuare a contractului cu UEFA", a mai spus Săftoiu, precizând că o discuţie în acest sens urmează să aibă loc.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu