luni, 8 octombrie 2012

"Insula de argint" de pe Planeta Roşie. Imaginile care eclipsează descoperirile făcute de robotul Curiosity

de Ionela SAMOILĂ Publicat la: 06.10.2012 09:00 Ultima actualizare: 06.10.2012 11:19
În timp ce americanii se laudă cu realizările robotului Curiosity, aflat în misiune pe Marte, Mars Express, prima sondă europeană trimisă pe Planeta Roşie a furnizat în premieră imagini de înaltă rezoluţie cu peisajul marţian, publicate şi pe site-ul specialiştilor de la ESA.
Daily Mail scrie că, în 8 iunie 2012, camera stereo de înaltă rezoluţie (HRSC) a surprins imagini cu bazinul Argyre, adânc de 5 kilometri şi întins pe 1.800 de kilometri.
Fotografiile date acum publicităţii dezvăluie frumuseţea peisajului de pe Marte, plin de munţi şi cratere acoperite cu gheaţă carbonică (dioxid de carbon solid), o zonă pe care cercetătorii au botezat-o "Insula de argint", graţie sclipirii oferite de culmile îngheţate.


Sursa foto: ESA
După Hellas, Argyre este al doilea bazin ca mărime descoperit pe Marte. Numele lui provine din grecescul "argyros", care înseamnă argint, respectiv de la "Argyre", insula de argint din mitologia greacă şi romană.
Într-o hartă realizată în anul 1877, astronomul italian Giovanni Virginio Schiaparelli a botezat regiunea din interiorul bazinului marţian "Argyre Planitia".
Imaginile realizate de sonda Mars Express încadrează şi zona vestică a craterului Hooke, întins pe 138 de kilometri şi botezat după astronomul şi fizicianul britanic Robert Hooke.
Argyre Planitia a fost formată în urma modelării eoliene, glaciare şi lacustre, dând naştere unei forme de relief netede.
Gheaţa carbonică, numită şi gheaţă uscată sau dioxid de carbon îngheţat, este frecvent întâlnită pe Planeta Roşie.

Sursa foto: ESA
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu