marți, 4 septembrie 2012

Aţi transformat cabinetele medicale în aprozar. Iar şcolile în sperietoare de copii

opinie Iulian Anghel, editor ZF

Aţi transformat cabinetele medicale în aprozar. Iar şcolile în sperietoare de copii

ieri, 14:18 Autor: Iulian Anghel

Te duci câteva zile în vacanţă şi faci o insolaţie. Nu e nimeni de vină că eşti prost că mergi prin soare la 40 de grade, dar toţi greşim. Ţi-o tratezi cum te pricepi cu aparatul de aer condiţionat în cap. Nu e normal, dar cine poate spune că le ştie pe toate?
Ajungi la farmacie, farmacistul se uită lung la tine îţi dă ceva pentru moment şi te trimite la medicul de familie pentru un consult şi pentru o reţetă. Corect.
Ajungi la medicul de familie - i-ai uitat numărul de telefon, că doar ai trecut pe la el doar când te-ai înscris pe listă în urmă cu cine ştie câţi ani - şi descoperi în locul cabinetului medical un aprozar. Nimeni nu ţi-a spus, nimeni nu te-a anunţat. Nimeni nu te-a "plasat" altui medic de familie. "A plecat în Italia domnu' ha-ha, acum vreo doi ani, asta e!".
O problemă care trebuie să dureze o zi, maximum două, se transformă într-o problemă de o săptămână. În timpul ăsta cineva fierbe de draci la serviciu că nu eşti şi că trebuie să facă munca ta în locul tău, în vreme ce tu umbli ca nebunul după cineva să-ţi dea o reţetă.
Zilele trecute îmi explica cineva cum a făcut să-şi dea copilul la şcoala germană din Bucureşti. A minţit că are origini de german. De ce să-şi dea copilul la şcoala germană, de ce nu la cea din cartierul în care stă? Pentru că şcoala germană e bună şi vrea un viitor bun pentru copilul lui. Pentru că nu are încredere în şcoala de cartier. Pentru că profesorii buni au plecat. Şi pentru că în şcoala aia nu există profesor de germană.
Frumos. Am început să minţim ca să învăţăm.
Şcoala noastră se amână cu o săptămână pentru că şcolile nu sunt pregătite să-I primească pe copii. De ce nu sunt?
Soluţii există în chiar legile în vigoare. Banii pentru educaţie şi cercetare prevăzuţi în buget - 6% din PIB - trebuie să meargă acolo unde sunt ei prevăzuţi să meargă. Banii pentru sănătate trebuie să meargă la sănătate. Banii Institutului Cultural Român trebuie să meargă la promovarea culturii române. Banii pentru drumuri la drumuri.
În Franţa, cuvântul Curţii de Conturi e lege. În Marea Britanie la fel. Dar noi ne certăm cu Europa. Ne jigneşte Europa cu democraţia ei.
Trebuie să uităm de Schengen pentru o vreme. Nu Schengen este problema acum şi nu comisarul european pentru justiţie.
Problema e că am transformat cabinetele medicale în aprozar. Iar şcolile în sperietoare de copii.

Intră în comunitatea Facebook Ziarul Financiar, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu