vineri, 15 iunie 2012

SURPRIZĂ! Horthystul Nyiro Jozsef este în Transilvania din 1991. EXCLUSIV

de Adrian POPESCU Postat la: 15.06.2012 11:15 Ultima actualizare: 15.06.2012 11:26
Foto Adrian Popescu
Până la scandalul politico-diplomatic iscat de acţiunea Parlamentului de la Budapesta de reînhumare la Odorheiu Secuiesc a osemintelor ideologului fascist Nyiro Jozsef, unul dintre cei mai zeloşi şi agresivi propagandişti ai regimului horthysto-szalasist din Ungaria, puţini erau românii care ştiau cine fusese acesta. Lucru valabil în bună măsură şi pentru etnicii maghiari, ca să nu mai vorbim de cei aparţinând celorlalte minorităţi. Ceea ce ştiu însă şi mai puţini este că, de ani de zile, o serie de şcoli şi străzi din România poartă numele proaspăt "descoperitului" Nyiro Jozsef, care este omagiat în plus şi de câteva monumente şi case mai mult sau mai puţin memoriale. Până când ele vor fi "listate" şi de autorităţi, conform dispoziţiei premierului Ponta - rămasă deocamdată în "stand by" pe motiv de alegeri - gândul vă prezintă inventarul lor integral, completat cu cel al lui Wass Albert, bun prieten al lui Nyiro, condamnat la moarte în contumacie în 1946 pentru uciderea a 14 români din localităţile clujene Sucutard şi Mureşenii de Câmpie, în 22-23 septembrie 1940.
Harghita: şcoli "Nyiro Jozsef" în comunele Frumoasa şi Satu Mare
Şcoala Nyiro Jozsef din Frumoasa (jud. Harghita). Sursa foto Adrian Popescu
Localităţile care au şcoli care poartă numele Nyiro Jozsef sunt Frumoasa şi Satu Mare, ambele din judeţul Harghita, prima şcoală fiind botezată astfel în 1991, iar cea de-a doua în 1996. "Numele s-a dat în 1991, dar nu ştiu de ce, pentru că Nyiro n-a avut nici o legătură cu comuna noastră. Din câte ţin eu minte, iniţiativa a fost a directoarei de atunci a şcolii, d-na Biro Luiza, care e acum în pensie, ea a obţinut aprobare de la Inspectoratul Şcolar şi de la Ministerul Învăţământului, că pe atunci şcolile nu aparţineau de autorităţile locale, ea s-a ocupat şi de confecţionarea şi punerea plăcii de bronz cu efigia şi numele lui Nyiro pe clădire. De aia noi n-avem, la primărie niciun document despre treaba asta, hotărâre de Consiliu local sau altceva, că pe-atunci nici nu exista Consiliul local, asta e tot ce putem să-i spunem şi doamnei prefect, dacă ne întreabă, dar deocamdată n-a făcut-o", ne lămureşte primarul Ferenc Tibor.
Şcolile Nyiro Jozsef din Frumoasa şi Satu Mare (tot jud. Harghita). Sursa foto Adrian Popescu
Şi în comuna Satu Mare, şcoala a fost botezată "Nyiro Jozsef" acum mai bine de 15 ani. Mai exact, din 1996, când localitatea era doar un sat aparţinând comunei Brădeşti, a devenit comună abia în 2004. "Părerea mea este că nu merita să se facă lucrul ăsta, pentru că n-a fost vreo mare personalitate pentru comuna noastră. Din câte ştiu de la alţii - că pe vremea aia aveam doar 13 ani - iniţiativa a fost a unei asociaţii de aici de la noi, care a pus motivul că a scris câteva rânduri despre satul nostru într-o carte de-a lui, nu ştiu cum se numeşte, că n-am citit", spune primarul David Lajos. Şi adaugă: "De la prefectură n-am primit încă nici o cerere, am văzut numai la ziar că doamna prefect a zis că o să verifice toate documentele de la primării. Dacă ne cere, nu ştiu ce o să-i putem da, că eu nu ştiu să existe vreo hotărâre de Consiliu local pentru asta, dar poate că mă înşel, o să căutăm în arhivă".
Stradă, busturi, case-monument şi plăci memoriale
Pe lângă şcolile amintite, de numele Nyiro Jozsef mai "beneficiază" o stradă, o casă monument istoric şi un bust amplasat în "Parcul cu statui" din centrul municipiului Odorheiu Secuiesc.
"Strada şi casa poartă numele acesta încă de pe vremea comuniştilor, cam de pe când era aici Regiunea Autonomă Maghiară. Casa e cea în care a locuit Nyiro Jozsef cu familia la Odorhei, a fost construită la începutul secolului XX şi a fost clasificată monument cu mult înainte de 1989, atunci s-a pus pe ea şi placa de bronz cu numele scriitorului, acum se află în proprietatea privată a municipiului. Iar bustul a fost amplasat în primăvara lui 2004, cu autorizaţie de construire şi cu avizul Direcţiei Monumentelor Istorice Hargita, nu mai era necesară şi o hotărâre de Consiliu local, totul a fost perfect legal, dovadă că nimeni n-a atacat până acum în instanţă autorizaţia", detaliază Tikosi Laszlo, directorul tehnic al Primăriei Odorheiu Secuiesc.
"Iniţiativa construirii <Parcului cu statui> a fost a mea, ca primar pe vremea aceea, totul a fost perfect legal, toate autorizaţiile, aprobările şi avizele în perfectă regulă, dovadă că am câştigat şi în instanţă, când prefectul de atunci, Mircea Duşa, a atacat în contencios autorizaţia de construire", ne asigură la rândul său fostul primar Szasz Jeno, lăsând însă fără răspuns întrebarea dacă există în acest sens şi o hotărâre de Consiliu local. Şi nu întâmplător: o asemenea hotărâre nu există, întrucât la vremea respectivă Consiliul local era dizolvat, edilul preluând în "competenţa" sa toate deciziile privind administrarea municipiului.
Apoi Szasz Jeno răbufneşte: "De Nyiro Jozsef nu se poate lega nimeni! Da, a fost horthyst, dar pe vremea aceea toţi maghiarii erau horthyşti! Dar nimic mai mult, nici fascist, nici antisemit, nici antiromân şi nici condamnat pentru vreo crimă de război. Ba dimpotrivă, dovadă că o carte de-a lui, în care descrie convieţuirea interetnică din Ardeal, a maghiarilor, saşilor şi românilor, a fost lăudată şi premiată chiar şi de mai multe cercuri literare din Israel".
Casa şi placa memorială Nyiro Jozsef din Odorheiu Secuiesc. Sursa foto Adrian Popescu
Un bust din marmură şi o casă cu o placă memorială "Nyiro Jozsef" se află şi în localitatea Jimbor (Zsombor în limba maghiară, n.red.), satul natal al acestuia, care aparţine comunei braşovene Homorod. "Bustul a fost amplasat în 2004 în faţa Bisericii Evanghelice, la iniţiativa unui fiu al satului, Fulop Karoly, care locuieşte la Braşov şi e nu ştiu ce pe la UDMR, şi a Asociaţiei <Pro Zsombor>, cu ocazia împlinirii a 115 ani de la naşterea lui Nyiro. S-a dat pentru asta şi o hotărâre de Consiliu local, HCL nr. 143 din 25 mai 2004, pentru că era vorba de amplasarea statuii pE domeniul public, dar nu ştiu dacă există şi aviz de la vreo comisie de monumente istorice. Iar casa e cea în care s-a născut şi a locuit Nyiro până când s-a mutat la Odorhei cu mama şi fraţii lui, după moartea tatălui, care fusese învăţător, directorul şcolii, şi cantor la biserica de-aici din Jimbor. Casa e încă în bună stare, dar e goală, nu e casă memorială, are doar o placă memorială la intrare, asociaţia de care vă ziceam tot vrea s-o transforme în casă memorială, dar până acum n-a făcut nimic concret", ne lămureşte primarul Marcel Pelei. Apoi adaugă: "Şi mai există o placă memorială de bronz şi pe o casă din Racoş, în care cică Nyiro ar fi locuit o vreme, dar nu ştiu exact când".
Bustul lui Nyiro Jozsef din Odorheiu Secuiesc. Sursa foto Adrian Popescu
"Prinosuri de recunoştinţă" criminalului de război Wass Albert
Dacă apologeţii lui Nyiro Jozsef se prevalează permanent de faptul că acesta nu a avut nimic de suferit pentru orientarea sa de dinaintea şi din timpul celui de-al doilea război mondial, nu acelaşi lucru se poate spune despre prietenul său Wass Albert, condamnat în contumacie la moarte, în 1946, de Tribunalul Poporului din Cluj, pentru crime de război.
Ceea ce nu l-a lipsit însă de "prinosurile de recunoştinţă" ale adepţilor săi: un bust în "Parcul cu statui" din Odorheiu Secuiesc, pus în 2004, altul în curtea Bisericii Romano-Catolice din Reghin, instalat în 2001, şi un al treilea în parcul castelului medieval din comuna mureşeană Brâncoveneşti, unde a fost îngropată, acum câţiva ani, şi urna cu cenuşa acestuia, alături de mormintele câtorva scriitori maghiari din Ardeal. Aceasta în pofida faptului că tentativele de până acum de anulare a sentinţei de condamnare la moarte a lui Wass Albert au fost respinse definitiv şi irevocabil de instanţele judecătoreşti: prima, aparţinând senatorului UDMR Frunda Gyorgy, a fost respinsă în 2002 de Procurorul General al României, cea de-a doua, iniţiată în 2006 de Andreas Wass, unul dintre cei cinci fii ai lui Albert, a avut aceeaşi soartă, fiind respinsă în 2008 de Curtea de Apel Cluj şi apoi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
De asemenea, reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" au protestat public, în mai multe rânduri, împotriva manifestărilor în favoarea unui criminal de război antisemit şi antiromân, iar conducerea Centrului pentru Monitorizarea şi Combatrerea Antisemitismului din România, afiliat la Anti-Defamation League B'nai B'rith din SUA, a avertizat că amplasarea busturilor lui Wass Albert "creează riscul catalogării României ca o ţară antisemită".
Toate acestea n-au împiedicat însă câtuşi de puţin proslăvirea publică a lui Wass Albert la tot felul de ocazii, cele mai cunoscute fiind "maratoanele de lectură" din scrierile acestuia, organizate an de an înaintea sărbătorii maghiare din 15 Martie, la care sunt mobilizaţi sute de elevi şi studenţi din Ardeal. Mai mult, anul trecut, cu ocazia adunării de 15 Martie de la Târgu Mureş, soţia ambasdorului Ungariei la Bucureşti, Bajtai Erzsebet, a fost cât pe ce să provoace un incident diplomatic: după ce a dat citire mesajului adresat "întregii maghiarimi" de premierul ungar Orban Viktor, aceasta a încheiat cu "Să fie Ardealul din nou cum a fost!" - primul vers al unei strofe din poemul lui Wass Albert "Eliberarea Ardealului", strofă încheiată cu "Să-i apărăm pe secui / De faptele odioase ale românilor!" Ulterior, ambasadorul Fuzes Oszkar a negat categoric că soţia sa ar fi recitat din Wass Albert, susţinând că versul cu pricina ar fi fost dintr-un poem de Petofi Sandor, iar autorităţile române au lăsat tărăşenia baltă.
Bustul lui Wass Albert din Odorheiu Secuiesc. sursa foto ghimpele.ro
Revenind la cele trei monumente amintite închinate lui Wass Albert, trebuie precizat că două dintre ele sunt amplasate pe proprietăţi private şi doar unul, cel de la Odorheiu Secuiesc, pe domeniul public. "Bustul a fost sculptat într-un bolovan, are şi o placă de bronz cu numele lui Wass, a fost pus prin 2005 sau 2006, nu mai ştiu exact, de unul dintre fiii lui Wass. Din câte ştiu eu, nu există nici o hotărâre de Consiliu local sau altă aprobare, pentru că nu e pe domeniul public, ci pe o proprietate privată. Castelul, în care funcţionează încă un centru de recuperare pentru bolnavi neuro-psihic, care trebuie mutat peste doi ani, cel mai târziu, a fost retrocedat acum câţiva ani urmaşilor fostului proprietar, baronul Kemenyi Janos, care au acceptat să mai lase să funcţioneze în el centrul până în 2014", ne-a precizat Ordog Ferenc, primarul din Brâncoveneşti. Pe acelaşi motiv de "pe o proprietate privată", şi amplasarea bustului din curtea Bisericii Romano-catolice din Reghin s-a făcut tot fără nici o aprobare din partea Consilului local. Aprobare inexistentă şi în cazul bustului din "Parcul cu statui" din Odorheiu Secuiesc, făcut în 2004 de fostul primar Szasz Jeno, pe baza unei simple autorizaţii de construire emise de el însuşi, întrucât Consiliul local era dizolvat. Pentru a nu fi cineva acuzat de proslăvirea unui criminal de război, pe placa de pe soclul bustului nu e scris numele lui Wass Albert, ci "Secuiul rătăcitor", dar la ceremonia cu tam-tam de la inaugurare edilului i-a scăpat că sculptura îl înfăţişează în realitate pe acesta. Mai apoi, din pricina scandalului iscat de o asemenea insultă la adresa memoriei victimelor criminalului de război, liderul Partidului Civic Maghiar - care în 2005 a instituit "Premiul Wass Albert", decernat anual "acelor persoane şi instituţii care au contribuit cel mai mult la obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc", n. red. - a spus: "Wass Albert nu are statuie în Odorheiu Secuiesc, eu nu ţin minte să fi recunoscut vreodată că statuia e a lui!", susţine acum sus şi tare Szasz Jeno. Îl contrazice însă senatorul Frunda Gyorgy care, în urmă cu trei săptămâni, declara cu subiect şi predicat că bustul cu pricina este al lui Wass Albert.
Timp de aproape doi ani, şcoala generală din comuna harghiteană Mugeni a purtat şi ea numele Wass Albert. "Au botezat-o aşa în 2002, dar nu le-a mers mult, pentru că pe la sfârşitul lui 2003 sau începutul lui 2004, nu mai ţin minte exact, le-am atacat în contencios şi le-am anulat toată documentaţia de atribuire a numelui. A fost simplu, că era clară situaţia, Wass Albert fusese declarat criminal de război şi avea sentinţă de condamnare la moarte", îşi aminteşte ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, deputatul Mircea Duşa, fost prefect de Harghita între 2000-2004. Care adaugă: "Atunci am anulat şi toate denumirile ungureşti de străzi şi şcoli care nu fuseseră date legal, la fel şi cu arborarea steagurilor şi stemelor ungureşti, cât am fost eu prefect nu s-a pus nici unul dacă nu s-au respectat la milimetru toate prevederile legale".
Strada Nyiro Jozsef din Odorheiu Secuiesc
Ce spune legea
Ordonanţa de Urgenţă nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii prevede, la articolul 12: "Se interzice ridicarea sau menţinerea în locuri publice, cu excepţia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative referitoare la persoanele vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii." De asemenea, articolul 5 stipulează: "Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe , prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi." Aceeaşi sancţiune este prevăzută, la articolul 4, şi pentru "confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe".
Ce spun autorităţile
Constantin Strujan, fost prefect de Harghita, apoi subprefect din 2005 până în urmă cu o lună de zile: "Ce pot să vă spun este că, în cazul lui Nyiro Jozsef nu s-a încălcat nici un fel de prevedere legală, la HCL-urile (hotărârile consiliilor locale, n. red.) respective erau şi avizele de la Cultură, unde erau oamenii UDMR-ului, cum bine ştiţi. Chiar dacă avizul e consultativ, eu n-aveam cum să mă bag peste ei şi să le spun că nu sunt bune, pentru că îmi depăşeam competenţele, ei erau organul de specialitate. Din câte-mi amintesc, un asemenea aviz a existat şi la bustul lui Wass Albert de la Odorhei, pentru că, dacă n-ar fi fost, atacam şi desfiinţam în contencios hotărârea de Consiliu local. Dar dacă n-aveam text de lege ca să atac, chiar dacă Wass e condamnat pentru crime de război, ce puteam face? Iar statuia nu se numeşte Wass Albert, ci "Secuiul pribeag", că au fost şmecheri, dovedeşte că e Wass, că ei niciodată n-or să recunoască!".
Augusta Cristina Urzică, actualul prefect de Harghita: "Prefer să nu vă răspund la această întrebare! (Dacă numele lui Nyiro Jozsef putea fi dat fără niciun impediment unei străzi său unei şcoli, atâta vreme cât acesta nu a fost condamnat de vreo instanţă de judecată pentru crime de război sau alte culpe.) Tot ce vă pot spune în acest moment este că până în 2002 s-a aplicat o legislaţie, iar apoi alta, vom verifica după alegeri, aşa cum a dispus domnul prim-ministru Ponta, dacă s-au respectat procedurile legale şi dacă n-au existat impedimente din partea statului. Iar dacă se va constata că nu s-a comis nici o ilegalitate, ce putem face, vom informa ca atare cabinetul premierului şi atât".
Mihai Mohaci, prefect de Braşov: "Aoleu, avem şi noi de-astea cu Nyiro Jozsef? Unde dracu'? Aaa, la Jimbor şi Homorod! Ia uite, dom'le, daţi dracu' ungurii ăştia, nu ştiam, acum aflu de la dumneavoastră! Chiar mâine o să începem să verificăm, să vedem ce şi cum şi dacă totul a fost făcut cum spune la lege şi după aia vă anunţ imediat!"
Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor: "Nu e ceva la care să vă pot da un răspuns aşa, pe picior, subiectul e şi aşa prea inflamat, e de preferat să lăsăm să treacă alegerile şi apoi să stăm şi să cumpănim lucrurile în linişte şi cu calm."
Adrian Popescu este senior reporter al Ziarului Gândul
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu