joi, 28 iunie 2012

„Ministerul Sănătăţii nu iubeşte Craiova“

Societate - Marian APIPIE


Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu este nemulţumit de modul în care ministerul a ales să distribuie trei dintre medicamentele oncologice cu disfuncţionalităţi în aprovizionare

Aceasta este concluzia la care a ajuns prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, după ce ministerul a direcţionat trei tipuri de medicamente oncologice primite prin donaţie la patru mari unităţi sanitare din ţară, cu toate că pentru unul dintre ele existau solicitări şi de la Craiova
Compania Naţională Unifarm SA a anunţat Ministerul Sănătăţii că în ţară ajung trei dintre medicamentele oncologice în cazul cărora există disfuncţionalităţi în aprovizionare: Methotrexate forma orală, comprimate 2,5 mg - 400 cutii x 20 comprimate/flacon, Dacarbazinum soluţie injectabilă flacon 200 mg - 600 flacoane şi Daunorubicinum soluţie injectabilă - 800 cutii / 1 flacon. „Cele trei produse fac parte din donaţia de medicamente pe care firma Sanofi-Aventis România o face în baza Ordinului de Ministru 456/2012“, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Tot aici se mai specifică faptul că „medicamentele vor fi direcţionate către patru unităţi sanitare: Institutul Oncologic «Prof. Dr. Al. Trestioreanu» Bucureşti, Institutul Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuţă» Cluj-Napoca, Spitalul de Copii «Sf. Maria» Iaşi şi Spitalul Clinic de Urgență pentru copii «Marie Curie» Bucureşti, în conformitate cu solicitările acestor unităţi“.
„Şi bolnavii din Craiova au dreptul la tratament“
Dintre cele trei medicamente, de unul, Dacarbazinum, era mare nevoie şi la Craiova, la Clinica de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU). Şeful Clinicii, prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, care este şi preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, s-a arătat dezamăgit de modul cum s-a făcut direcţionarea medicamentelor donate, mai ales că solicitări existau de mult timp şi de la SJU Craiova. Medicamentele oncologice primite şi distribuite de minister sunt de uz pediatric, însă Dacarbazinum se foloseşte şi la adulţi, în concentraţie mai mare. „Am văzut că a fost vorba de o donaţie, dar din cele 600 de flacoane de Dacarbazinum puteau să trimită măcar câte 50 şi la alte centre, la Craiova, la Timişoara, spre exemplu, că şi alţii au nevoie. În comunicat scrie că au fost direcţionate, aş fi curios să aflu şi eu care au fost criteriile care au stat la baza acestei direcţionări, pentru că şi noi aveam nevoie. Eu am fost primul care a ţipat că nu mai am dacarbazină. Şi la Craiova sunt bolnavi care îşi plătesc cotizaţia la CAS şi au şi ei dreptul la tratament“, a spus prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.
Acesta a mai precizat că de acest medicament, Dacarbazinum, era nevoie la toate clinicile de oncologie din Bănie şi că ministerul face astfel dovadă că „nu iubeşte Craiova“. „Nu vreau să vorbesc în numele colegilor mei, dar ştiu că solicitări au existat nu doar de la Spitalul nr. 1, ci şi de la Spitalul nr. 2 şi de la celelalte două centre private de oncologie din Craiova. Şi vorbesc pe acte, pentru că am dovada acestor solicitări ale clinicii noastre. Dar se pare că unele zone sunt favorizate, iar Craiova, Oltenia în general, nu se regăseşte pe această hartă a Ministerului Sănătăţii“, a adăugat şeful Clinicii de Oncologie Medicală din cadrul SJU Craiova.
Spitalul nu a primit oferte pentru Dacarbazinum
Ca urmare a unei adrese venite de la Ministerul Sănătăţii - Direcţia Asistenţă Medicală şi Politici Publice de Sănătate, la 14 martie 2012 Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova comunica stocurile de medicamente necesare Clinicii de Oncologie, iar pe listă se afla şi Dacarbazinum, pulbere pentru soluţie injectabilă, concentrat de 500 mg. Unitatea anunţa că are nevoie de 90 de flacoane pe trimestru şi făcea şi o precizare în subsolul tabelului cu produsele care urma a fi achiziţionate prin Unifarm Bucureşti şi Antibiotice SA: în cazul în care nu se pot achiziţiona formele de prezentare solicitate, ele vor fi înlocuite cu echivalentul în gramaj.
Până la urmă, Clinica de Oncologie a rămas fără Dacarbazinum, pe lângă alte şase medicamente, în diverse concentraţii, fie pentru că la licitaţie nu a fost depusă nici o ofertă (cum s-a întâmplat în cazul medicamentului Dacarbazinum), fie pentru că ofertele depuse au fost considerate inacceptabile şi/sau neconforme, după cum rezultă din raportul procedurii de atribuire încheiat pe 5 aprilie 2012 şi semnat de comisia de evaluare a SJU Craiova.
Direcţionarea, o decizie exclusivă a ministerului
Faptul că Ministerul Sănătăţii a distribuit cele trei medicamente oncologice după bunul plac este confirmat şi de răspunsul firmei care a făcut donaţia. Reprezentanţii Sanofi-Aventis România susţin că decizia direcţionării medicamentelor a aparţinut exclusiv Ministerului Sănătăţii. „Sanofi România este un partener activ şi pe termen lung al autorităţilor, răspunzând prin produsele sale nevoilor pacienţilor. Ca urmare a identificării disfuncţionalităţilor de aprovizionare a unităţilor sanitare cu medicamente oncologice de uz pediatric, Ministerul Sănătăţii a solicitat sprijinul companiei în vederea furnizării a trei medicamente oncologice de uz pediatric. Sanofi a răspuns solicitării, furnizând cele trei produse Ministerului Sănătăţii, sub formă de donaţie. Unităţile sanitare către care au fost direcţionate medicamentele au fost stabilite pe baza unei decizii exclusive a Ministerului Sănătăţii“, este răspunsul oferit de compania Sanofi România.
sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu