miercuri, 6 iunie 2012

Cine intră în faţă la Urgenţe

 Cine intră în faţă la Urgenţe
Cine intră în faţă la Urgenţe Alcoolicii și cazurile sociale îi agasează pe medicii de prim-ajutor.
Doctorii doresc reguli care să-i ajute să acorde ajutor și celor care au cu adevărat nevoie și așteaptă cu orele, nu doar pacienţilor care își fac rău singuri, în mod repetat
În loc să ne îngrijim de pacienţii care au cu adevărat nevoie, trebuie să fim atenţi la bolnavii psihici, alcoolicii și dependenţii de droguri care se prezintă des la unitatea de prim-ajutor. Ar trebui cumva rezolvată această situaţie", a atras atenţia Marinela Băluţă, medic la Spitalul Universitar de Urgenţă din București, în cadrul unui simpozion pe tema viitorului medicinei de urgenţă desfășurat ieri la Palatul Parlamentului.

Subsecretarul de stat din Ministerul Sănătaţii Raed Arafat a admis că sunt multe asfel de cazuri care aglomerează medicii, însă le-a recomandat să își trateze toţi pacienţii egal, până la găsirea unei soluţii care să mulţumescă pe toată lumea. "Când eram medic la Târgu Mureș, iarna avem cel puţin o persoană care ajungea cu temperatură de sub 30 de grade, uneori și de 28 de grade. Pierdeam o zi ca s-o readuc la o stare normală. Nu aveam timp de alte cazuri. Preferam să vină noaptea să doarmă acolo, decât să stea în pe stradă și a doua zi să o aducă ambulanţa și s-o iau de la capăt".
În cadrul aceluiași eveniment, Ministrul Sănătaţii, Vasile Cepoi, a anunţat că medicina de urgenţă va fi finanţată diferit după intrarea în vigoare a noii legi a Sănătaţii, inclusiv serviciile oferite de ambulanţe urmând să fie plătite de la bugetul de stat. "În prezent, prin bugetul de stat sunt acoperite doar cheltuielile unităţilor de primiri urgenţe și cele cu rezidenţii. Nu se are în vedere creșterea contribuţiei pacienţilor la sănătate. Trebuie să adaptăm pachetul de servicii la finanţare", a spus Vasile Cepoi.
Serviciile de am­bulanţă sunt fi­nan­ţate din bugetul Casei Naţio­nale de Asigurăi de Sănătate și ar fi normal ca acestea să fie plătite de la Ministerul Sănătăţii, cum serviciile SMURD sunt la Ministerul de Interne, a spus, la rândul său, subsecretarul Raed Arafat.
Case gratis pentru medici în Bistriţa și Alba
În 2011 s-au adresat medicilor de la unităţile de primiri urgenţe 3.280.000 de pacienţi, 28% fiind internaţi. Dacă un român din șase se prezintă la Urgenţe, în marea majoritate a statele europene raportul este de unu la doi. Raed Arafat a recunoscut că în continuare în ţara noastră se înregistrează o lipsă a medicilor de specialitate pe Urgenţe, fiind cu 48% mai puţini decât numărul necesar. Cu toate acestea, în unele judeţe s-au găsit soluţii de convingere a medicilor să rămână la Urgenţe sau să se transfere acolo. "În Bistriţa și Alba s-a acoperit numărul de medici pentru că spitalele și autorităţile au înţeles că trebuie să-i atragă. Le-au oferit apartamente și alte mici facilităţi. În alte judeţe, cum e Calărașiul, nu sunt nici anesteziști", a spus secretarul de stat.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Miercuri, 6 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu