marți, 19 iulie 2011

Parlamentul, cea mai de succes agenţie de voiaj pe timp de criză

 Parlamentul, cea mai de succes agenţie de voiaj pe timp de criză
Parlamentul, cea mai de succes agenţie de voiaj pe timp de criză În an de criză, parlamentarii nu au făcut deloc economie la bugetul de deplasări în străinătate.
Deplasările în străinătate au constituit o ispită mai mare pentru parlamentarii români decât prezenţa la ședinţele din comisii sau din plenul celor două camere.
Destinaţii exotice precum Thailanda, Cambogia, Vietnam sau Senegal s-au "bătut", umăr la umăr, cu mai vechile locaţii deja bătorite de pantofii aleșilor neamului, gen Franţa, Germania, Anglia, Statele Unite sau… Monaco.
Bani pentru a satisface gustul parlamentarilor noștri pentru călătorii în străinătate sunt: pentru perioada 2011-2012, deputaţii și-au votat un buget de 6,8 milioane de lei, bani pentru transport, cazare și diurne.
Risipă cu 40% mai mare decât anul trecut
În luna mai a anului curent, cheltuielile pentru deplasările în străinătate au crescut cu 40% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Datele economice de pe luna iunie nu au fost publicate încă pe niciunul din site-urile celor două camere legislative.
Pentru deplasările parlamentarilor la diverse reuniuni oficiale în Franţa, Israel, Turcia, Suedia, Belgia, Danemarca, Germania, sau spre locaţii exotice precum Thailanda, Cambogia, Panama s-au cheltuit 337.002 lei, peste 80.000 de euro. Spre comparaţie, în luna mai a anului trecut, în același scop s-au cheltuit 206.944 de lei. Cheltuielile cu deplasările în afară au mers mână în mână cu diurnele parlamentarilor.
Au crescut costurile călătoriilor peste graniţe, au luat în volum și diurnele primite de aleși. Conform informaţiilor economice publicate pe site-ul Camerei, dacă în ianuarie 2011, diurnele deputaţilor erau la un nivel total de la 383.546 lei, în luna mai 2011, suma s-a mărit cu aproape 100%, ajungând la 754.242 de lei. Cele mai consistente diurne au fost încasate de deputaţi în luna martie: 774.282 lei, adică peste 180.000 euro.
Destinaţii exotice
Campionii deplasărilor îi regăsim în rândurile celor care au preferat destinaţiile exotice. Cu cât mai exotice cu atât mai îndepărtate și mai costisitoare, par să-și fi făcut calculele parlamentarii români. Kazahstan, Turkmenistan, Cambodgia, Thailanda, Vietnam, China cu al său Tibet, dar și Panama și Senegal au constituit ţări cu care senatorii și deputaţii au găsit de cuviinţă că nu avem relaţii diplomatice îndeajuns de strânse.
6,8
milioane de lei și-au alocat senatorii
pentru transport, cazare
și diurnă în străinătate,
pentru perioada 2011- 2012

VOIAJ 
Între ispitele Extremului Orient și exotica Panama
Cele mai vânate deplasări peste graniţe au fost ţările Extremului Orient, la concurenţă cu exotica Panama și Statele Unite. Pagode, Lhasa, orașul sfânt al budiștilor și al lui Dalai-Lama izgonit i-au ispitat pe aleșii din comisiile de politică externă și muncă ale celor două Camere mai mult decât minunăţiile Shanghai-ului și Beijing-ului.
Pe urmele lui Budha
În frunte cu social-democratul Titus Corlăţean, senatorii Radu Mardare (PSD), Marian Rasaliu (PDL), Augustin Humelnicu (PDL), Romeo Nicoară (PNL) și György Frunda (UDMR) au efectuat la finele lui iunie o vizită în China și Tibet. Cu o lună înainte, China fusese vizitată și de deputaţii Comisiei pentru muncă: Victor Paul Dobre (PNL), Claudia Boghicevici (PDL), Kerekes Karoly (UDMR) și Dan Mircea Popescu (PSD). Costul total al deplasării, 71.837 de lei.
O delegaţie condusă de Attila Korodi a ales Seulul și Hanoi. Au luat parte deputaţii Marius Rogin (PDL) și Bogdan Niculescu Duvăz (PSD), costurile acestei deplasări ajungând la 69.932 de lei. Cambodgia a făcut cu ochiul senatorului Georgică Severin și colegului de la PSD, Ioan Chelaru. 10 zile au costat 9.013, 53 lei de fiecare. Pesedistul Ion Stan a ales Bangkok, Thailanda, alături de alţi 6 parlamentari: 10 zile - 98.000 de lei. Colegul Toni Greblă a ales Africa, și anume Senegalul. Doina Silistru a preferat Kazahstanul, iar Alexandru Mazăre, Turkmenistanul.
În luna aprilie, pentru exotica Panama și-au făcut bagajele deputaţii Ionel Palăr (PNL), Carmen Axenie (PDL), Ioan Stan (PSD) și Kerekes Karoly (UDMR) și senatorii Emilian Frâncu (PNL) și Alexandru Mocanu (PSD). Pentru State și-a manifestat interesul li­de­rul deputaţilor PDL, Mircea Toa­der. În februarie, deputaţii Dorel Covaci (PSD) și Marius Dugulescu (PDL) au servit un “mic dejun cu rugăciune" peste ocean, la care a participat și președintele SUA, Barak Obama. Preţul meniului – aproximativ 20.000 de lei.
EUROPENI
Parisul pălește în faţa Principatului de Monaco
Binecunoscutele locaţii europene nu mai constituie o atracţie pentru aleși, la fel ca în anii trecuţi. Chiar dacă Franţa și Belgia sunt încă pe primele locuri la capitolul destinaţii oficiale de lucru, în acest an se remarcă apetitul parlamentarilor și pentru ţări cunoscute ca destinaţii turistice de lux.
Franţa constituie în continuare destinaţia predilectă. În luna ianuarie, deși se aflau în vacanţă, 6 deputaţi au cheltuit într-o deplasare de 8 zile în Franţa 45.000 lei, adică aproape 80% din totalul sumei cheltuite pe deplasări externe în cursul lunii respective.
20.000 de lei pentru trei zile au cheltuit patru deputaţi care au mers pe Coasta de Azur. Mai exact, în Principatul de Monaco, la o ședinţă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ungaria se află și în topul celor mai scumpe deplasări externe, deși este la o aruncătură de băţ de ţara noastră.
Patru deputaţi din conducerea Camerei au cheltuit într-o singură zi peste 15.000 lei. Pe locul doi în topul celor mai scumpe deplasări externe este cea din Ungaria. Patru deputaţi din conducerea Camerei au cheltuit într-o singură zi peste 15.000 lei. În Belgia, nouă deputaţi au stat 17 zile în deplasare.
Parlamentarii Cezar Preda (PDL) și Relu Fenechiu (PNL) au avut parte la începutul lunii iunie de un mini-sejur în insula Corfu, cu ocazia lucrărilor Comisiei pentru refugiaţi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Cheltuielile aferente, adică tran­sportul, cazarea și diurna, au fost suportate din bugetul Camerei.
Un mare plimbăreţ este senatorul PDL, Riceard Badea. Pe lângă o vizită în Cipru, senatorul a făcut un adevărat pelerinaj cu prilejul sesiunii APCE. Timp de 11 zile, Badea a luat la picior Belgia, Portugalia, Franţa și Cehia, un mizilic care a costat Senatul 14.830 lei.20.000de lei au cheltuit patru deputaţi în trei zile pe Coasta de Azur
20.000 de lei
au cheltuit patru deputaţi în trei zile pe Coasta de Azur



DEPLASARE
Care sunt costurile unei delegaţii
Când vine vorba de plecări peste graniţe în scopuri oficiale, parlamentarii au acoperite din start costurile cu deplasarea și cazarea, de altfel cele mai consistente cheltuieli, acestea putând să se ridice la 80% din totalul costurilor. La aceste elemente se adaugă diurna de 60 de dolari pe zi, plus bani pentru diverse cadouri simbolice.
Numai că o delegaţie parlamentară plecată în străinătate nu este formată numai din deputaţi și senatori. Din ea mai pot face parte secretarii generali ai celor două Camere, dar și câţiva consilieri sau experţi, cheltuielile cu ei nefiind date publi­ci­tăţii pe site-urile vreunei camere legislative. De exemplu, pentru trimiterea a 10 parlamentari în Thailanda, cu personalul auxilar de rigoare, numai costurile cu transportul pot ajunge la 35.000 de euro.
Dacă se iau în calcul cazarea și diurnele pentru zece zile se duc dintr-un foc 50.000 de euro. Pe fondul acestor cheltuieli se pune întrebarea: cu ce experien­ţă s-ar întoarce parlamentarii dintr-o asemenea călătorie, în afară de relaxarea normală, sau cum va resimţi românul de rând ori economia noastră strângerea relaţiilor dintre diversele “grupuri parlamentare de prietenie"?

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Marti, 19 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu