luni, 18 iulie 2011

Ajunge! Stop falșilor revoluţionari și privilegiilor aberante

Ajunge! Stop falșilor revoluţionari și privilegiilor aberante
Ajunge! Stop falșilor revoluţionari și privilegiilor aberante Peste 14.000 de revoluţionari beneficiază în prezent de Legea Recunoștinţei. Aceștia au dreptul la indemnizaţii bănești, terenuri și spaţii comerciale. Doar 4.400 ar mai putea avea aceste privilegii.
La 20 de ani de la Revoluţie, adevăraţii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, în două decenii, ajungându-se la aproximativ 20.000 de revoluţionari, dintre care 14.000 primesc indemnizaţii lunare de 1.800 de lei. La început n-au fost decât vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunseseră la 19.000. Apogeul a fost în perioada în care Bebe Ivanovici a fost "șeful revoluţionarilor" - 32.000 de certificate erau valabile.
Cert este că mulţi revoluţionari au obţinut deja un salariu pe viaţă de la stat, împrumuturi preferenţiale, terenuri, bilete de tren gratuite sau spaţii comerciale. O parte dintre ei au primit și case, fie în chirie sau cumpărate pe nimic. De asemenea, au beneficiat de scutiri de impozite și de credite bancare preferenţiale, prin Legea Recu noștinţei.

EVZ are tot respectul pentru cei cărora le datorăm libertatea din prezent, dar este absolut necesară o epurare a impostorilor. În ceea ce privește indemnizaţiile și celelalte privilegii, România este singura ţară din lume unde revoluţionarii beneficiează de asemenea privilegii.

Boc: Răniţii și urmașii trebuie să aibă prioritate

Premierul Emil Boc a declarat, recent, că "reparaţie morală și materială trebuie să aibă în continuare, mă refer la reparaţia materială, cei care într-adevăr au avut victime, familiile care au avut victime în familie, deci la cei decedaţi și la urmașii acestora, la cei răniţi, trebuie să aibă prioritate din partea statului român".

În ceea ce privește celelalte categorii de revoluţionari, prim-ministru a explicat că se vor face toate analizele și se va "discuta cu cărţile pe masă cu toţi cei implicaţi".

2.059 de urmași și 2.395 de răniţi


Dacă s-ar pune în aplicare intenţia Executivului, iar calitatea de revoluţionar va fi păstra tă doar de urmași și răniţi, statul nu va mai plăti aproximativ 72 de milioane de euro pe an, ci aproximativ 22 de miloane. La această sumă s-ar adăuga totuși facilităţi precum: o locuinţă cu chirie sau cumpărată de la stat cu un preţ mic, teren intravilan sau extravilan și chiar credite bancare cu dombândă subvenţionată.

Asta, pentru că, potrivit Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 (SSPR), George Costin, în prezent 2.069 de persoane au calitatea de urmași eroi martir, iar 2.395 de persoane au certificate pe care este trecut: "luptători răniţi" sau "luptători răniţi și reţinuţi".

Pe de altă parte, în dreptul categoriei "luptători remarcaţi prin fapte deosebite" figurează 16.012 de revoluţionari, iar 588 de persoane au în buzunar o hârtie care atestă că au fost reţinuţi în acele zile. 189 sunt revoluţionari participanţi.

LEGEA RECUNOȘTIN?EI

10.000 de metri pătraţi de teren extravilan și 500 în localitate, casă și loc de veci


Cei care sunt revoluţionari pot beneficia de loc gratuit în cimitir, de servicii medicale, medicamente compensate și chiar de transport gratuit. Mai mult, un asemenea certificat dă dreptul celui care îl deţine să primească o casă în chirie de la stat sau să o cumpere cu o sumă modică. Aceștia pot deveni proprietari a peste 10.000 de metri pătraţi de teren în afara localităţii și să ia de la primărie și 500 de metri pătraţi în localitate. Totuși, pământul nu poate fi înstrăinat timp de 10 ani.

Legea Recunoștinţei mai dă dreptul celor care beneficiază de certificatul de revoluţionar la acordarea unei subvenţii egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 de euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe în localitatea de domiciliu, și chiar la ajutor financiar pentru achiziţionarea rechizitelor școlare ale membriilor familiei. Asta, dacă venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie.

Primăriile mai sunt obligate să le dea spaţii comerciale, iar Casele de Pensii sunt obligate să asigure plata tratamentelor medicale ale revoluţionarilor în spitale, policlinici și în staţiunile balneoclimaterice. Nici taxele pentru servicile publice de radiodifuziune și tv și impozitul pentru casă nu le mai plătesc aceștia. Cei cu invaliditate locomotorie pot primi gratuit o mașină adaptată nevoilor.

REAC?II

"Răul a fost făcut deja"


În timp ce premierul spune că 20 de ani au fost suficienţi pentru acordarea acestor faci lităţi, secretarul de stat este de părere că nu se pot tăia aceste drepturi.

"Răul a fost făcut deja. S-a dat o lege pentru a cumpăra această masă de oameni. Nu poţi da înapoi acum. Sunt mulţi care trăiesc numai cu acest venit", a explicat George Costin. Totuși, acesta a adăugat că, acolo unde a fost cazul, adică s-a demonstrat că certificatul nu a fost merit, a fost retras. Așa se va proceda și în continuare.

"Am anulat certificatele care au fost reanalizate în baza legii date în 2004 și care nu aveau fundament. 178 se află în procedură de anulare, iar 145 au fost retrase. Totodată, 1.500 de persoane au depus contestaţii în urma deciziei noastre. Ele sunt analizate în prezent", se arată într-un răspuns dat de SSPR pentru EVZ. Și revoluţionarii care au colaborat cu fosta Securitate nu mai au certificat. Potrivit SSPR, până acum au fost descoperite 194 de persoane care au dosar la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Tuturor li s-a retras privilegiul de care s-au bucurat ani buni.

Mărieș: "Recunoștiinţa nu are termen de expirare"


Întrebat dacă drepturile revoluţionarilor ar trebui să fie sistate, diminuate sau restrânse, președintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, este de părere că aceste drepturi nu pot fi luate "niciodată".

"Recunoștiinţa nu are termen de expirare. Recunoștinţa este recunoștinţă, care trebuie acordată celor care cu adevărat au adus libertatea în decembrie 1989. Domnul Boc să se mai gândească puţin și dacă temperaturile de afară ne provoacă la declaraţii, e bine să ne băgăm picioarele în găleata cu apă rece, să ne așezăm la masa dialogului și după dialog să facem declaraţii", a declarat Mărieș.

194 de revoluţionari
au rămas fără certificat pentru că au colaborat cu Securitatea


IMPOSTORI

Unul a tras cu tancul în Biblioteca Universitară, altul s-a îmbătat și a fost arestat pentru scandal, iar doi fraţi din Popești-Leordeni au distrus actele primăriei. Vasile Blaga dormea




Aparte este cazul fostului maior Mircea Mureșan, în prezent general în rezervă, comandantul Regimentului 20 Tancuri. Potrivit ordinului de pe unitate, furnizat de Doru Mărieș, președintele Asociaţiei "21 Decembrie", Mircea Mureșan a descins în Piaţa Palatului pe 22 decembrie, cu un număr de 35 de tancuri.

Maiorul Mureșan menţionează în documentul respectiv: "Cadrele și militarii în termen sunt hotărâţi să apere independenţa și suveranitatea patriei noastre socialiste". Pe tot timpul staţionării în "frontul" din Piaţa Palatului Republicii au fost folosite 746.876 de proiectile, un număr incredibil de mare. Numai pe 23 și 24 decembrie au fost trase 34 de obuze din tunurile de 100 mm ale tancurilor. E de fapt explicaţia pentru halul în care a ajuns Biblioteca Universitară. Pentru aceste fapte de arme, Mircea Mureșan a devenit revoluţionar remarcat cu fapte deosebite.

Luptători de Leordeni

Memoria celor 42 de morţi timișoreni a căror cenușă a fost aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni e păstrată doar printr-un monument minimalist. Dorinţa rudelor, prietenilor și chiar a autorităţilor de a ridica o bisericuţă în acel loc e blocată de doi fraţi, Pavel și Toma Șutru, revoluţionari cu documente. Posesorul pământului respectiv e Pavel Șutru, zis "Cocor". Teren de 5.000 mp dobândit în urma activităţii revoluţionare. Nu vor să facă schimb de pământ sau să vândă terenul. Potrivit martorilor, cei doi și-au început cariera revoluţionară abia pe 23 decembrie ’89. Faptele lor de arme au fost spargerea geamurilor primăriei părăsite și aruncarea în stradă a actelor găsite. Obiectivul nr. 2: confiscarea ștampilei. Apoi, a fost o formalitate alegerea ca primar FSN a lui Toma Șutru și introducerea în consiliul local a lui "Cocor". ?inta nr. 3, repartizarea de locuinţe neamurilor lor.

Revoluţionar că s-a îmbătat


Un caz de revoluţionar fals îl reclamă Victor Stămurean, președintele Asociaţiei Luptătorilor, Participanţilor și Arestaţilor în Revoluţie Lugoj - decembrie 1989. "Balint Petrică Dorin, zis «Bedeu» a devenit revoluţionar din greșeală", se revoltă omul. Culmea, "Bedeu" recunoaște, într-o declaraţie dată în 1990 ziarului lugojean "Drapelul" că, pe 20 decembrie ’89, seara, a fost săltat de Miliţie de-acasă, unde se afla cu un prieten, pe motiv că făcea scandal.

Lucru perfect adevărat după cum reiese din declaraţia plutonierului Bilă Leontin, miliţianul care l-a arestat. "Când am ajuns la acea adresă, am constatat că gălăgia și scandalul au fost făcute de numitul Balint Petrică Dorin, împreună cu un prieten deal său, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. (...) Balint nu a fost reţinut pentru că ar fi participat la evenimentele revoluţionare din Lugoj, ci pentru că a fost reclamat de vecini că făcea scandal", spune, senin, plutonierul Bilă.

Culmea e că după ce a primit o condamnare de doi ani de închisoare, Balint devine președintele filialei Asociaţiei 16-21 decembrie 1989. "Bedeu" este membru al Institutului Revoluţiei Române. Despre individ, directorul Ionel Drăgușin susţine că era mâna dreaptă a lui Emilian Cutean, fostul șef al SSPR.

Doru Mărieș, președintele Asociaţiei "21 Decembrie", aflat în urmă cu un an de 40 de zile în greva foamei, pentru a forţa puterea să desecretizeze dosarele revoluţiei, a fost tranșant: "Foarte mulţi dintre președinţii de asociaţii de revoluţionari din ţară sunt cumpăraţi și menţinuţi în funcţii tocmai de către șmecherii locali, falși revoluţionari".

Blaga, cu pieptul gol la Ștei

Unul dintre cele mai tari cazuri pe tema imposturii revoluţionare este cel al ex-ministrului de Interne, Vasile Blaga. Acesta are "certificat de revoluţionar remarcat", obţinând în această calitate 500 mp intravilan în Oradea. Dezvăluirile au fost făcute de săptămânalul "Academia Caţavencu".

Pe 21 decembrie 1989, Blaga dormea în propriul apartament din orașul Ștei (Bihor), unde era vameș. Pe 22 decembrie, după fuga lui Ceaușescu, actualul ministru a intrat în clădirea administrativă a orașului și a înfiinţat organizaţia locală a FSN. Ulterior, a primit certificatul de revoluţionar. Terenul pe care l-a primit în 2002 a fost donat de Vasile Blaga tocmai în 2006. În acel moment, liderul PDL era deja unul din cei mai puternici politicieni români.

RECUNOȘTIN?Ă "LOR"

23 de parlamentari din actuala legislatură au patalama de revoluţionar

Potrivit unei informări - solicitate de "Evenimentul Zilei" în februarie anul trecut - a Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, conduse de liberalul Raymond Luca, deputaţii și senatorii aleși în legislatura 2008- 2012, care aveau certificate de revoluţionar la data de 18.02.2010 sunt în număr de 23.

Astfel, șapte dintre membrii Senatului au certificatul de revoluţionar preschimbat tipărit conform Legii nr. 341/2004: Berceanu Radu Mircea, Blaga Vasile, Greblă Toni, Ion Vasile, Marcu Gheorghe, Nicolaescu Sergiu-Florin și Secășean Iosif. Cu certificat de revoluţionar conform Legii nr. 42/1990, care nu șiau preschimbat actul și care nu au certificat de revoluţionar preschimbat conform Legii Recunoștinţei și nu au fost propuși spre avizare de către SSPR, mai sunt doar trei: Nistor Vasile, Verestoy Attila și Voicu Cătălin.

La deputaţi, cu certificat de revoluţionar preschimbat tipărit sunt: Firczak Gheorghe, Mircovici Niculae, Movilă Petru, Niţu Adrian Honorel și cantautorul Socaciu Victor. Cu certificat preschimbat încă netipărit la acea dată mai erau trei: Croitoru Cătălin, Nicolicea Eugen și Stroe Radu.

Deputaţii cu certificat de revoluţionar conform Legii nr. 42/1990, care nu aveau certificat-preschimbat erau: Iorguș Zanfir, Păun Nicolae, Ștefan Viorel, Vasile Aurelia și Vâlcu Samoil.

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Marti, 19 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu