luni, 25 aprilie 2011

Specialiştii de la LHC ar fi găsit "PARTICULA LUI DUMNEZEU"

Specialiştii de la LHC ar fi găsit "PARTICULA LUI DUMNEZEU"

de Mihai SCHIAU Postat la: 24.04.2011 13:20 Ultima actualizare: 24.04.2011 14:45
Au apărut zvonuri care spun că oamenii de ştiinţă de la LHC (Marele accelerator de particule) ar fi găsit bosonul Higgs, particula subatomică "a lui Dumnezeu". Speculaţia se bazează pe o "notă internă" a specialiştilor de la LHC, care a ajuns în presă.
Au apărut zvonuri care spun că oamenii de ştiinţă de la LHC (Marele accelerator de particule) ar fi găsit bosonul Higgs, particula subatomică "a lui Dumnezeu", scrie Daily Mail. Speculaţia se bazează pe o "notă internă" a specialiştilor de la LHC, care a ajuns în presă.
Responsabil pentru propagarea zvonurilor este matematicianul Peter Woit, de la Universitatea Columbia (SUA), care a publicat pe blogul său ceea ce susţine că este o notă a fizicienilor care lucrează la acceleratorul lung de 27 de km din Geneva (Elveţia).
Bosonul Higgs este o particulă ipotetică (nu a fost observată fizic, dar despre care se ştie că există, datorită efectelor ei), despre care se crede că ar creşte masa altor particule. Bosonul a fost îndelung "ocolit" de cercetători, din cauză că nu este vizibil şi este greu de înţeles.
Unii cercetători consideră dezvăluirea o farsă, în timp ce alţii spun că ar putea fi un "uriaş" pas în înţelegerea moduui cum funcţionează universul. "Dacă ar fi adevărat, ar fi realmente uimitor", spune fizicianul Sheldon Stone. Totuşi, cercetătorul este circumspect şi spune că este prematur să vorbim despre implicaţiile acestei descoperiri. "Până când oamenii de ştiinţă nu fac publice rezultatele cercetărilor lor, e cam nelegitim să vorbim despre implicaţiile descoperirii", spune Stone.
Şi alţi fizicieni sunt de acord cu Stone. "Nu te teme, bosonule Higgs! Eu nu răspândi zvonuri grosolane despre tine, aşa cum fac alţii", spune Sean Carroll de la Caltech. Tomasso Dorigo, care lucrează atât cu fizicienii americani, cât şi cu europenii, spune că specialiştii de la LHC nu au găsit bosonul Higgs şi că, la o "inspecţie mai amănunţită", îşi vor da seama că e vorba despre altceva. El se bazează pe faptul că americanii nu susţin că ar fi găsit bosonul, deşi lucrează cu date similare.
"Sunt gata să pariez 1.000 de dolari cu orice persoană care are o pregătire în domeniul fizicii particulelor (această precizare este necesară pentru că vreau să fiu sigur că persoana respectivă onorează pariul) că descoperirea de la LHC nu este bosonul Higgs. Pun pariu că nu e bosonul, e clar?", a comentat Dorigo.
Nigel Lockyer, directorul unui accelerator de particule din Canada, spune, însă, că entuziasmul este benefic, chiar dacă noua descoperire nu reprezintă bosonul Higgs. "Această înflăcărare va alimenta următoarea generaţie de descoperiri în domeniul fizicii. Suntem foarte aproape de a afla ceva profund", spune Lockyer.

Un comentariu:

  1. Imi place idea dar nu prea cred in ea doarece nu cred ca sar putea descoperi asa ceva am mai citit articole si pe http://www.bloguletz.com/particula-lui-dumnezeu-a-fost-gasita-descoperirea-a-creat-isterie/

    RăspundețiȘtergere