joi, 28 aprilie 2011

Parlamentarii români muncesc din ce în ce mai puţin

Parlamentarii români muncesc din ce în ce mai puţin
  Parlamentarii români muncesc din ce în ce mai puţin Conducerea Senatului a discutat, în cadrul ședinţei din 18 aprilie, despre situaţia cvorumului în plen, reprezentanţii opoziţiei acuzând că de la an la an se muncește tot mai puţin, în timp ce puterea a considerat că nu e nevoie de prezenţă la toate activităţile, precum declaraţiile politice, informează NewsIn.
Discuţia privind necesitatea sau nu ca în timpul sesiunii de declaraţii politice să existe cvorum a fost ridicată de liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, potrivit stenogramei BP din 18 aprilie. Conducerea Senatului a decis, în urmă cu câteva săptămâni, ca declaraţiile politice care de obicei se prezentau luni, înaintea plenului dedicat legiferării, să fie citite miercuri dimineaţă, între orele 9.00 și 10.00. Situaţia a generat însă unele probleme, întrucât președintele Senatului, Mircea Geoană, verificând cvorumul de ședinţă pentru începerea declaraţiilor politice, a fost nevoit să suspende cu totul lucrările de plen, din cauza absenţei senatorilor.
"Trebuie să lămurim - și vă supun dezbaterii - necesitatea de a avea sau nu prezenţa făcută și ordinea de zi aprobată în momentul în care facem declaraţiile politice sau nu și la momentul în care facem întrebări și interpelări sau nu, fiindcă eu știu că niciodată n-a existat niciun fel de condiţie de cvorum la întrebări și interpelări, dar sunt momente în care conducătorul ședinţei văd că pune problema cvorumului pentru declaraţii politice și atunci e bine să lămurim acest lucru între noi, ca să știm cum procedăm de acum înainte, pe de o parte ca să nu-i obosim cu alergătura pe colegii senatori - și domnul ?opescu, care este apărătorul mișcării, tot în lift l-am văzut întotdeauna, ce să mai vorbim de ceilalţi colegi, inclusiv eu. Aceste chestiuni trebuie să fie lămurite, ca să nu ne mai tracasăm unul pe altul", a precizat Rădulescu.
În cadrul discuţiilor, s-a delimitat punctul de vedere al reprezentanţilor puterii, care au considerat că nu este necesar cvorumul miercuri, de la prima oră, atunci când sunt programate declaraţiile politice.
Chestorul Senatului, Radu Berceanu (PDL), a precizat că și în alte parlamente europene sunt astfel de situaţii, la care nu există o participare a tuturor membrilor aleși. "Peste tot sunt lucruri de genul acesta. Noi între noi depinde cum vrem, cum spunea Cristian Rădulescu, să ne amenajăm situaţia. Putem să începem la 9.00 cu întrebări și interpelări sau cu declaraţii politice cu prezenţă. O să facem un efort să venim să facem prezenţa și după aceea o să plecăm și o să rămână unul care o să ceară cvorumul, n-o să fie cvorum și n-o să mai faceţi niciodată întrebări și interpelări. Putem să punem întrebări și interpelări de la ora 13.00 la ora 14.00 sau de la ora 14.00 la ora 15.00 miercurea, ca să se vadă și varianta aceasta, că să știţi că toate lucrurile s-au încercat. Totdeauna unii au vrut să facă șicane celorlalţi", a explicat el raportul de forţe dintre putere și opoziţie.
Berceanu a precizat că "cei de la majoritate au problema prezenţei și a cvorumului pentru că la majoritate îţi trebuie voturile", în timp ce "cei de la opoziţie n-au această problemă în opoziţie poţi să faci ședinţă cu trei persoane". "Eu cred că o cutumă care a existat și la Senat și la Camera Deputaţilor de foarte multă vreme a fost că declaraţiile politice se fac fără să se ceară sau să fie pusă problema cvorumului. Și dacă se face prezenţa, este cvorum și după aceea pleacă toţi afară sau la bufet", a subliniat el.
În schimb, președintele Senatului a susţinut că are "o dificultate profundă, și procedurală, și politică, cu privire la lipsa de interes și lipsa de prezenţă la momentele politice ale dezbaterilor" din Senat. "Din punct de vedere regulamentar, eu unul nu sunt confortabil și de aceea nici nu am să deviez de la Regulament, care ne obligă ca, înainte să deschidem o ședinţă, să aprobăm ordinea de zi, deci, să avem cvorum. Deci, la începutul ședinţei, din punctul meu de vedere, este obligatoriu să fie în cvorum", a spus Geoană. "Eu nu mă simt confortabil să văd și să fiu prezent într-un moment în care sunt 2-3-4 oameni care s-au pregătit și o sală goală, și o lipsă de interes, și o lipsă de respect reciproc", a adăugat el.
La rândul său, vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a atras atenţia că Parlamentul se bucură de o puţină apreciere din partea populaţiei, mai ales că și alte "instituţii" care monitorizează activitatea Parlamentului ar induce o astfel de raportare. "De aici, însă, până la a ne opune să avem un program, de plen vorbesc, de maximum 6 ore pe săptămână, adică 2 lunea și 4 miercurea, mi se pare o diferenţă și un drum extrem de lung. Mai mult decât atât, constat astăzi, chiar surprinzător, că deși am stabilit să avem program de vot 2 ore pe săptămână - reţineţi - 2 ore pe săptămână, ni se pare mult. Vi se pare normal, firesc, obișnuit? De asta ne judecă lumea, să știţi. Dacă nu suntem în stare să stăm două ore în Parlament, două ore pe săptămână, adică o oră lunea și o oră miercurea, chiar își pun oamenii întrebarea: „Măi, dar de ce i-am trimis noi pe colegii noștri acolo?" Aceasta e problema", a susţinut senatorul PSD.
La rândul său, liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a precizat că în ultimii ani, indiferent de culoarea politică a majorităţii parlamentare, "s-a modificat Regulamentul în așa fel încât să se lucreze cât mai puţin". "Când începe ședinţa - și aici domnul președinte are dreptate - când începe ședinţa trebuie verificat plenul", a susţinut el. "Din an în an s-a muncit tot mai puţin", a mai menţionat liberalul.
În final, s-a adoptat pentru moment soluţia "tehnică" a președintelui Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), anume ca declaraţiile politice să fie scoase în afara ordinii de zi, astfel încât să nu fie necesar cvorumul decât pentru aprobarea punctelor de legiferare propriu-zisă.
Secretarul Senatului, Petru Filip (PDL), a ridicat și problema sancţionării absenţelor. "Dacă vom dori să obligăm oamenii să vină la vot, mă rog, s-o luăm ca atare, să-i obligăm - nu este regula stabilită de mine neapărat - la jumătate din voturile neexprimate, jumătate din sumele forfetare neplătite", a propus el, variantă respinsă vehement atât de putere, cât și de opoziţie.
"Ceea ce spune domnul senator Filip este nefezabil pentru că nu suntem într-o relaţie de muncă, senatorii cu instituţia. Avem un mandat de 4 ani și o indemnizaţie, ar fi păcat, am intra pe un teren, unde am pierde și nu...", a replicat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
La finalul discuţiilor, care rămân a se finaliza cu o soluţie regulamentară clară, Mircea Geoană a cerut și o înţelegere a liderilor de grup pentru stabilirea unei prezenţe săptămânale ori bilunare "a primului ministru și a miniștrilor cheie" în faţa Senatului, pentru realizarea eficientă a controlului parlamentar.
Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Marti, 26 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu