marți, 26 aprilie 2011

Avertismente de la strămoşi: cum a salvat o “piatră mistică” un sat japonez de la cutremur

Avertismente de la strămoşi: cum a salvat o “piatră mistică” un sat japonez de la cutremur

de Aura STAN Postat la: 25.04.2011 10:00 Ultima actualizare: 25.04.2011 11:31
Strămoşii niponi au lăsat urmaşilor sute de atenţionări crestate în piatră. Unul dintre aceste avertismente a salvat un sat întreg din calea tsunamiului din 11 martie.

Strămoşii niponi au lăsat urmaşilor sute de atenţionări crestate în piatră. Unul dintre aceste avertismente a salvat un sat întreg din calea tsunamiului din 11 martie.

Trecutul agitat al Japoniei, situată la întretăierea a patru plăci tectonice şi lovită frecvent de cutremure, i-a determinat pe strămoşi să răspândească de-a lungul coastelor japoneze astfel de "pietre de avertisment" prin care să atenţioneze generaţiile viitoare de pericole. Unele din pietre au peste 600 de ani vechime. "Pietrele de tsunami sunt avertismente transmise peste generaţii care le spun descendenţilor să evite suferinţele prin care au trecut strămoşii lor", a declarat Itoko Kitahara, profesor specializat în catastrofe naturale de la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto. Multe alte sate au ignorat inscripţiile de pe pietre, considerându-le relicve ale unei epoci apuse, şi au început să înalţe case mai apropiate de coastă. Pentru mulţi, aceasta s-a dovedit o eroare fatală.
FOTO: Daily Mail
Obeliscul care a salvat viaţa unei comunităţi

O astfel de piatră le-a atras atenţia celor 34 de locuitori ai satului Aneyoshi, situat în nordul arhipelagului, într-o zonă geografică cu risc seismic ridicat, Iwate. "Nu vă construiţi casele mai departe de acest punct. Valuri uriaşe venite din mare au ucis aici oameni!" era mesajul de atenţionare gravat pe una dintre pietre, înaltă de un metru şi jumătate. Sătenii nu au ignorat avertismentul din vechime şi au supravieţuit dezastrului din 11 martie, scrie Daily Mail. În plus, piatra Aneyoshi spune că "gospodăriile construite la înălţime asigură pacea şi fericirea urmaşilor noştri".
Deşi satul nu a fost afectat de această dată, tot a pierdut o familie. Mihoko Aneishi, de 36 de ani, şi cei trei copii ai săi au fost măturaţi de val în timp ce se aflau în maşina lor într-un oraş învecinat. ,,Bătrânul" satului, Tamishige Kimura, în vârstă de 64 de ani, consideră că "sătenii din trecut ştiau ororile pe care le presupune un astfel de eveniment, aşa că au ridicat acea piatră pentru a ne avertiza".
FOTO: Daily Mail

Astăzi în Aneyoshi, la o lună şi jumătate de la cutremur, la doar 100 de metri mai jos de punctul în care se află piatra se găseşte o linie albastră marcată pe stradă. Marcajul indică nivelul cel mai înalt atins de valul tsunami: aproape 38,9 metri. Recordul precedent atins de apele ieşite din matcă în Japonia era de aproximativ 38,2 metri şi a fost stabilit tot în regiunea Iwate în timpul unui tsunami din 1896. Totuşi, cutremurul cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter care s-a abătut asupra Japoniei pe 11 martie a fost cel mai distrugător seism care a lovit ţara, după cel din 869, (cunoscut sub numele de Jogan). Anul acesta, 29.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma dezastrului.
Istoria unei mici comunităţi strămutate şi reînnoite de-a lungul dezastrelor
Un alt tsunami, petrecut în 1896 şi soldat cu 22.000 de victime, a convins populaţia satului Aneyoshi să se mute pe vârful de deal pe care a rămas până astăzi. După o perioadă de stabilitate, populaţia s-a reînnoit şi a început treptat să se mute din nou către coastă. În 1933, lovită de un nou tsunami, comunitatea nu mai număra decât patru supravieţuitori. "Cu trecerea timpului, oamenii uită în mod inevitabil trecutul, asta până când un nou tsunami loveşte şi omoară încă zece mii de persoane", e de părere Fumio Yamashita, expert în astfel de valuri. După acel dezastru, a fost ridicată piatra care există şi astăzi şi căreia satul îi atribuie şi salvarea de la un alt val uriaş, petrecut în 1960.
sursa; gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu