duminică, 30 ianuarie 2011

Terra va avea doi sori. Cum e posibil aşa ceva?

O stea gigantică este pe cale să explodeze şi să se transforme în supernovă. Oamenii de ştiinţă spun că fenomenul, deosebit de luminos, se poate produce în orice moment, chiar şi anul acesta. Supernova va fi vizibilă şi ziua, iar omenirea va putea vedea pe cer “doi sori”, timp de câteva săptămâni.
După explozie, Betelgeuse va lumina Terra ca un al doilea astru al
 zilei
Astronomii au fotografiat în anul 2000 explozia unei stele, 
Nebuloasa Crab. Aşa va arăta şi Betelgeuse după ce va deveni supernovăSteaua se numeşte Betelgeuse şi este localizată în nebuloasa Orion, aflată la o distanţă de 640 de ani-lumină de planeta noastră. Astronomii o consideră o stea bătrână, pe cale să explodeze, adică să moară. Fenomenul va fi vizibil de pe Pământ timp de câteva săptămâni, când noaptea va fi foarte luminoasă, iar ziua se va vedea, alături de Soare, încă un corp ceresc strălucitor pe boltă.
În trecut, pe cer au mai apărut stele care puteau fi zărite chiar şi ziua. Chinezii şi romanii au făcut astfel de referiri. Iar astronomii au identificat rămăşiţele unor astfel de explozii, confirmând ceea ce s-a consemnat în cronici. Cea mai strălucitoare stea înregistrată a fost cea din secolul al XI-lea, anul 1006 mai exact. A fost semnalată din China, Egipt, Italia, Japonia şi Elveţia.
«Va fi o sferă gigantică»
Adrian ŞonkaAdrian Şonka (foto), astronom în cadrul Observatorului Amiral Vasile Urseanu, din Bucureşti, a explicat pentru Libertatea cum se poate ajunge ca pământul să aibă doi sori: “Pentru a deveni supernovă, o stea trebuie să fie de cel puţin opt ori mai grea decât Soarele, aşa cum este Betelgeuse. Această stea şi-a consumat tot combustibilul interior - hidrogen, heliu etc. - şi este considerată bătrână. Urmează ca ea să se contracte rapid, apoi va exploda spectaculos”. Sfera de lumină care se va forma în urma exploziei va străluci de câteva milioane de ori mai puternic decât Soarele, adică va fi imensă. Fenomenul nu va influenţa negativ planeta noastră, pentru că Betelgeuse se află la o distanţă foarte mare de Terra, de 640 de ani. Ca să “prăjească” Pământul, o supernovă trebuie să se afle la mai puţin de 25 de anilumină.La naşterea lui Iisus a apărut o stea foarte luminoasă, care i-ar 
fi călăuzit pe cei trei magi
Steaua de la Bethleem a fost o supernovă?
De sute de ani, cercetători din diferite domenii se întreabă dacă nu cumva Steaua de la Bethleem, care i-ar fi călăuzit pe magi spre locul naşterii lui Iisus, a fost un fenomen astronomic. Una dintre ipoteze spune că acea stea enigmatică ar fi fost o supernovă. Dezbaterea nu s-a încheiat nici astăzi.
sursa; libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu